četvrtak, 27. rujna 2012.

Aromatizirani luk kozjak

Nisam dugo s njim na ti ali kad smo prešli s vi na ti ljubav je pala odmah a ima i tako egzotično ime ne mislim tu na kozjak nego ešalot ili ešalon i zapravo je i dobio ime po drevnom palestinskom gradu Askalonu ili Ešalotu.Kozjak je nešto između luka i češnjaka ali s puni intezivnijim mirisom i naravno i jačinom.


Moram priznati da se meni jako sviđa njegov okus i počela sam ga i upotrebljavati i sve više i više a ako i odstoji dugo na tamnom mjestu neće početi bacati klice kao i običan luk. 
Ovo je jedan od jednostavnih receptića s tako bogatom aromom i okusom.
400 g kozjaka
2 dcl crnog stolnog vina
4 žlice aceta balsamica
1 žlica meda
50 g maslaca




Očistitie luk i stavite ga dinstati na 50 g maslaca, odmah ga zalijte vinom, dodajte 4 žlice aceta balsamica.Žlicu meda lagano umiješajte.Dinstajte oko pola sata dok se tekućina ne reducira i pretvori u gusti umak.Po želji ga začinite solju i paprom.


Služiti uz divljač ili kao prilog mesu s roštilja.
Dobar tek..

Broj komentara: 10:

  1. Auuuu, mogu misliti kako je intenzivnog okusa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Moram ga probati, zaista nikada nisam imala priliku! Kako volim dodavati luk i češnjak u jela, sigurna sam da će mi se svidjeti! :) Dora

    OdgovoriIzbriši
  3. Na žalost, nemam ga u vrtu, a na placu ga ovdje jednostavno nema. Moram mužu reči da ga posadi za iduću godinu, a do tada pinam ovo jer će mi dobro doći.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo mi je skroz zanimljivo...
    Kad pusti klice, mozes ga i posaditi u bastu. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjajno, obožavam karamelizirani luk i razne izvedenice, a ovaj šalot mi je mrak.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako mi se sviđa recept,baš je zanimljiv:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan recept ! ne jedem baš puno luk, ali ovo zvuči i izgleda jako dobro !

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan recept, mislim da bi mi se jako svidjelo, znači moram isprobati :)

    OdgovoriIzbriši