Ljeto ,ljeto...ili kraj ljeta i liker od smokva
Tako je bilo na početku vruće i bez daška vjetra a spasa u moru nije ni bilo jer je ove godine na ovom djelu Jadrana i to baš oko Raba izmjerena najviše ikad izmjerena tempratura mora a to je bilo 30 C .To vam je isto da se umočite u toplu kadu.Ali da pomisliti će more je ipak more i da slažem se s vama.Ovaj odmor bio je iskreno bez programa sama s klincima opušteno uz dugo brbljanje na plaži prijateljica kojih godinama nisam vidjela jer svugdje nas ima.Dugih šetnji s mamom i ćakulom i opet je otkrivam u nekom novom svjetu i da to mi se jako sviđa jer neko vrijeme smo bile na ratnoj nozi.Dugih čitanja ujutru uz krikove galeba i mirisa mora koje mi se uvlače u škure.To mi fali kada se vratim doma jer iako je Rijeka na moru nemam taj osjećaj da je more tu i da postoji za mene i ne doživljavam ga kao moje more na otoku.
Moram priznati da kuhala nisam ništa jer ipak je mamina kuhinja nabolja a to mi vjerujte na riječ jer tako je dobro ne približavati se kuhinji s onim pitanjem a što ćemo sutra kuhati za ručak.Sva sreća da je vrt bogat pomidorima, paprikama i balancanama i uz malo ribe.Savršeno.
A zapravo tako jednostavno.Sami sebi zakompliciramo život.
i mislim da se rezultati vide.Ali radim s ljudima a to je nekad tako teško,premostiti daljine, brisati mostove nekad se i posvađati a nekad se treba i povući.Pametni popuštaju ili..
Čitala sam vas bar i uživala u kuhinji kad bi stigla do nje.Bar su djeca bili dole pa nisam morala previše misliti oko kuhinje nekako smo jeli obadvoje u trku a kad bi se i vidjeli samo razmišljamo u što nam se život pretvorio.Jer ruku na srce nekad smo imali puno više a radili puno manje.
Potrebno je 1 l domaće rakije
15 komada zrelih smokava
3 dcl vode
150 g šećera
korica neprskanog limuna
1,5 dcl maraschina
Smokve operite, odrežite im peteljke i lagano stavite kuhati u 3 dcl vode u kojoj ste pomiješali 150 g šećera i naribali koricu neprskanog limuna.Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gusti sirup.Pustite da se dobro ohladi.
Kada se sirup ohladi procijedite ga kroz gustu gazu ili gušće cjedilo umiješajte rakiju i dodajte maraschino.Dobro pomiješajte i pospremire u sterilizirane boce.Tjedan dan ga pustite a onda uživajte u okusima i mirisima.Jako je fin i u kolačima.Daje im posebnu aromu i miris.
Mnogi se iznenade kad ih ponudim ovim likerom a još više kad osjet okus.Iskoristite smokve ako možete doći još do njih ili ako imate neko malo stablo u svom vrtu.
A nakon dugogo toplog ljeta prošlu subotu je to izgledalo ovako.
A znate što smo mi napravili, skočili u more dok su nas valovi utapali a sol ulazila u našu kožu i kosu.Osjećaj je fenomenalan, more iste boje kao i nebo, more toplo i uvijek puno slanije pred oluju.
Ali onda se i nebo spustilo i bilo je vrijeme da se krene doma trčkarajući bosi po lokvicama kiše.Netko ostaje uvijek dijete kako kaže moja kći.
Padala je 3 sata bez prekida i mamin vrt je napokon i prodisao punim plućima.
A nakon kiše uvijek dolazi i sunce.
Prekrasne, divne slike...Rab je meni najljepše i najdraže mjesto u svemiru...I osobno mi uopće ne smeta ta vrelina mora, meni je to baš bilo suuuuper ovo ljeto...Baka i mama imaju u vrtu smokvu, tako da ću im predložiti da napravimo liker...eko smokve, 'di ćeš bolje? Ilina
OdgovoriIzbrišiFotke su genijalne i jako mi se sviđa kako si nam kroz fotke i tekst opisala život na otoku. S likerom sam oduševljena, nisam znala da se može raditi od smokava. A sigurna sam da je zamaman.
OdgovoriIzbrišiPredivan post, baš sam ga sa guštom pročitala i liker izgleda jako fino jer obožavam smokve.
OdgovoriIzbrišiUživala sam u ovom tvom postu! Savršeno si u tih nekoliko slika i riječi
OdgovoriIzbrišiopisala cijelo ljeto....i na kraju baš to kupanje, unatoč neveri.
Predivne fotografije a tek ovaj liker od smokvi ajmeee! :))
Sezona smokava (u nasim starim krajevima)...mamite me slikama i receptima, a ovdje su rijetke i skupe! Mogu da zamislim kako je dobar liker!
OdgovoriIzbrišiJoj divno, krasno pićence koje ću si napravit, a fotke su prekrasne.
OdgovoriIzbrišiKrasno si sve opisala, puno toga nam je zajedničkog. Slike su ti divne, baš divne ... kako nemam friških smokava, od ovoga ništa (imam rakiju, ali smokve su se proljetos smrzle).
OdgovoriIzbrišiZnam da si ti imala ono jedno stablo u vrtu, šteta što je zima bila tako hladna.
OdgovoriIzbrišiPrelijep post Dilajla,baš sam uživala,ove slike su me toliko oduševile da sam i prevrtila nekoliko puta..smokava nemam,ali voljela bih probati ukus ovoga likera:)
OdgovoriIzbrišiSuper post, super EMOCIJA koja izvire iz svakog slovca, super fotke, super piće...
OdgovoriIzbrišizimus mi je sestra poslala taj liker od smokve.. stvarno je fantastican!
OdgovoriIzbrišisuper slike..
pozdav od sugradjanke! =)
Hvala lijepo na pozdravu draga Jovanka.
OdgovoriIzbrišiPredivne fotografije. U smokvama sam uživala cijeli svoj boravak ovo ljeto u Rogoznici, gdje smo bili na ljetovanju, čak sam si 2-3 kg donijela doma, nešto i podijelila, ali najviše smo ih pojeli onako svježe. Draga Dilajla ovaj tvoj liker izgleda savršeno, mogu to čak i zamisliti kakvog okusa bi bio, i baš mi je eto žao što nemam više smokava, a ne treba ih puno za ovaj tvoj liker..
OdgovoriIzbrišiJako lijep post, emocije, godišnji odmor, more, i na kraju odličan liker. A fotkice su baš prekrasne. Uživala sam !
OdgovoriIzbrišiFotke so krasne.... ampak liker.mmmmmmmmmmmmm.
OdgovoriIzbrišiče le dobim fige bom ta recept sigurno preizkusila!
liker od smokve još nisam isprobala, ali privlači me pomisao na to, kad ću imati smokve svakako ću ga isprobati
OdgovoriIzbrišislike su divne, a Rab pamtim po lijepim uspomenama i nadam se da ću još nekad u životu imati prilike posjetiti to divno mjesto
Deliziosa ricetta e bellissimi luoghi
OdgovoriIzbrišiciao
Fantastične slike i fantastičan recept! Ja ga isto radim od svježih smokava, ali bez dodatka maraskina. Moram probati :)
OdgovoriIzbriši