ponedjeljak, 28. veljače 2011.

Dobar jutarnji kruh

Da ustati se ujutro kad je već sunce provirilo i soba već je dobrano obasjana suncem a ne kao inače kad se budim još je u tami i pomalo se izvlačim van iz toplog kreveta i već 100 sitnica bruji mi glavom a ne danas je nedjelja i očekujem miris toplog kruha da možda da mi netko donese i kavu u krevet.Čista maštarija ili a sad se pridružujem  igrici u kojoj smo ovaj put istraživali nastajanje zdravog kruha s bloga istine i laži o hrani koje me je pomalo zaintrigirala i baš me je zanimao kako će ispasti bez trunčice brašna.Inače volim mijesiti kruh i zaista rado upotrebljavam sve vrste brašna a tako i različite sjemenke.

Potrebno je 100 g maslaca
                   2-3 žlice zobenih mekinja
                       1 dcl vode
                  100 g lanenih sjemenki
                  120 g suncokretovih sjemenki
                  125 g badema grubo nasjeckanih
                    55 g kokosa
                      4 jaja (ja sam stavila 3)
                      1 čajna žličica soli
                      1 žličica cimeta
Zobene posije prelijte vodom i postite da nabubre a za to vrijeme usitnite u blenderu sve sjemenke,dodajte posije posolite i dodajte jaja ,ja sam stavila 3 nekako mi su se 4 jaja činila previše.Dodati još šaku suncokretovih sjemenki i lagano pomiješati s maslacem.Formirati kruhić i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 C cca 45 min.Meni je trebalo malo više.Dok sam ga pekla cijedila se masnoća iz njega ali sam pod njega stavila masni papir koji je sve upio.

Iskreno nisam oduševljena više me podsjeća na neki kolač nego na kruh iako volim sjemenke sad mi ih je bilo previše i bademi mi se ne uklapaju u priču.Moji ga nisu ni probati a kamoli jesti,Suprugu sam napravila sendvič od njega i rekao mi je ovo nije kruh za to .Namazala sam i pekmez onda mi je bio presladak.

Istini na volju najviše mi je pasao s juhom od gljiva i vrhnjem.

subota, 26. veljače 2011.

Rafaelo kuglof

Krajnje je vrijeme da kupim kalup za kuglof jer ga nemam ,ali bi htjela onaj visoki i kod nas ga baš i nema ali to me ne sprečava za izradu istih i tako koristim svoj stari koji je jako mali ali nema veze.Ovaj kuglofić radim po receptu drage mi unikatice i čim sam ga vidjela znala sam da ću ga raditi za vikend pa tako i bi.


Jako je jednostavan za izradu a biskvit jako mekan uz dodatak kokosovog mlijeka i fine rastopljene bijele čokolade.
Biskvit 150 g bijele čokolade
            150 g maslaca
                3 jaja
            150 g šećera
            200 g kokosa
             150 g brašna
                1 pecilni prašak
            250 ml kokosvog mlijeka
Čokoladu otopite na pari i pomalo dodajte rastrgani maslac i sve fino pomiješajte .Bjelanjke istucite s malo šećera u čvrsti snijeg.Žutanjke uz dodatak šećera fino izmiksajte i pomalo dodajte kokosovo mlijeko a onda i  umiješajte suhe sastojke.U namašćeni kuglof istresite smjesu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C


Za preljev možete rastopiti 100 ml vrhnja i u to dodati 100 g bijele čokolade i sve fino preliti preko kuglofa i obilno posipati kokosom.E sad si skuhajte kavicu,sjednite na neko vama drago mjesto uzmite komadić i posvetite sebi pa bio to samo ovaj trenutak.Mali ali slatki trenutak tako nam svima dobro dođe samo par minuta bez klinaca,bez problema ,bez posla.Mislim da i ne tražimo previše zar ne ?

nedjelja, 6. veljače 2011.

Kocke od naranče

Ovo je jedan od receptića koji godinama koristim i pravim ili u obliku kocki ili u ovom slučaju u obliku torte.
Imam nekoliko svojih kojih ni za glavu ne mjenjam jer znam da su provjereno dobri a jako jednostavni i nadasve jako fini.Kod ovog kolača me je privukao u biti biskvit tako nježan i jako aromatičan a pošto smo još u dubokoj zimi da i iskoristimo one silne naranče koje imamo.



Biskvit  4 jaja
            200 g šaćera
            125 ml ulja
            200 ml narančinog soka
            200 g glatkog brašna
            na vrh noža pecilnog praška
Miksati cijela jaja s šećerom kada posvijetli dodati ulje i sok od naranče 125 ml a ostatkom ćete natopiti biskvit.Dodati prosijano brašno s pecilnim praškom ,fino izmiješati i peći na 180 C cca 40 min ili zavisno o vašoj pećnici.Dok se peče biskvit krećemo u izradu želea.
Žele  200 ml narančinog soka
        3 žlice šećera
        2 svjetla preljeva za tortu

Iscijedite naranče da dobijete 200 ml soka u to dodajte 3 žlice šećera i pomiješajte s dva paketića svjetlog preljeva za torte , dodajte 250 ml vode i pomalo zakuhajte.Dok ne zakuha lagano miješajte da vam se ne stvore grudice ,potom maknite s pećnice i izlijte u lim koji ste obložili alu folijom. .Smjesa je jako tekuća ali ne brinite brzo se stvrdne na hladnom.Kada se stvrdnula samo je podignite s folijom i lagano preokrenite i isjeckajte je na male komadiće.Te komadiće želea ćete staviti u kremu a malo ih i ostavite za dekoraciju.


Krema  2 čašice kiselog vrhnja
             150 g štaub šećera
             2 vanilin šećera
            400 ml slatkog vrhnja


Slatko vrhnje umutite u šlag i lagano dodajte kiselo vrhnje pomiješano s štaub šećerom ,sve lagano izmješajte i u tu smjesu dodajte komadiće želea.Biskvit lagano natopite s narančinom sokom i na to stavite kremicu.Lagano je zagladite a s njom stvarno možete raditi što vas volja jer je podatna i kako je ugladite ona stoji.Ukrasite je povrh želeom  i uživajte.Što stoji više u frižideru je i bolja.