Strast s šećerom i cimetom-Cinnamon Sugar Pull Apart Bread
Ovaj mjesec je izglasana tema u Kuvarijacijama i to pod tako dobrim naslovom Strast s šećerom i cimetom s divnog bloga Zaboravljene poslastice koji bar po meni odiše duhom onih starih nekih zaboravljenih vremena.A desert ili po meni tako fini slatki kruh koji je bolje jesti odmah onako vruć ali je tako i dobar hladan kad karamel kvrca pod zibima.Jedna prava divota.U kojoj smo začudo i svi uživali.
Tijesto 370 g brašna
30 g šećera
vrećica suhog kvasca
pola žličice soli
60 g putra
80 ml mlijeka
60 ml vode
2 jaja sobne temperature
1 žlićica ekstrakta vanilije
Pomiješati u zdjeli 2/3 brašna,šećer, sol i suhi kvasac.Zatim u padelici otopite mlijeko s putrom.Skinite s toplog i dodajte vodu i ekstrakt vanilije.Umijesite tijesto,dodajte jaja, postepeno mješajte dodavajući i ostatak brašna.Premažite tijesto uljem i pustite da se fino digne.Trebati će mu oko pola sata.
Dignuto tijesto razvaljati na debljinu oko pola centimetra.Za fil otopiti 60 g putra i pustiti ga da potamni.
200 g šećera pomiješati s dvije žličice cimeta i pola žličice muškatnog oraščića.Puter ravnomjerno namazati preko tijesta a šećer i cimet obilno posipati po tijestu.Tijesto izrežite na 6 jednakih traka i posložite jednu na drugu a onda trake presijecite a 6 manjih kvadrata.Posložite ih u onu malu kvadratastu tepsiju u kojoj inače pečete kruh.Pecite na 180 C oko 30 min Meni je malčice trebalo više.
Inače obožavam miris cimeta u kolačima i uvijek pretjeram s njim a tu nije bilo bojazni da ga je previše i ako ga je bilo previše nitko nije primjetio.Jako fino i zato se i ovaj put s čistim zadovoljstvom pridružujem i ovom krugu.
Pravila sam slanu verziju ovoga kruha,sada mi je na redu ova slatka za probati,jako mi se sviđa:)
OdgovoriIzbrišiTrebam li napisati da obožavamo cimet? Ovo mi izgleda fantastično, kao neki kolač s početka stoljeća (prošlog, naravno, ne ovog)! Divno! Obožavam te starinske recepte, ja ih zovem "seljački" kolači! Njam! Ilina
OdgovoriIzbrišiDivno ti se ispekao. Ja sam ga napala još vrućeg, muž je malo sačekao ali dobar je u svim varijantama čak i kada se potpuno ohladi. Meni se pekao tačno pola sata, s tim što sam posle 20min stavila preko foliju da se ne prepeče odozgo.
OdgovoriIzbrišiI tvoj je super ispao! :)
OdgovoriIzbrišiNe zna se kojoj je lepše ispao!:-)
OdgovoriIzbrišiRadila sam ovu verziju, a isto tako i slanu. Jako mi se sviđa koncept slaganja ovog kruha, a cimet obožavam pa uvijek kad ga napravim nastrada još topal
OdgovoriIzbrišiDivan hlepcic, uzivam danas u vasim postovima... pravila sam ga vec ranije, a bas bih mogla ponovo jer me mamite sa fotkama.:)))
OdgovoriIzbrišiOdličan kruh i super izgleda i u tvojoj izvedbi ! Gledam ga od bloga do bloga i žalim što ga još uvijek nisam napravila , posebno jer obožavam cimet.
OdgovoriIzbrišikrasan je, kod tebe korica tako hrskavo izgleda!
OdgovoriIzbrišiBas mi se svidja ta nepravilna povrsina. Trebala sam i ja tako malo razbacati listice, jos bolje bi izgledao... :)
OdgovoriIzbrišiKrasno ti je ispao! Znam kako cijela kuća predivno miriši kad se peče. :)
OdgovoriIzbrišiVećini je taj kruh najbolji dok je još vruč, meni je čak bio bolji hladan.
Predivno ti je ispao i stvarno je zaslužio biti na isprobavanju na ovaj način
OdgovoriIzbrišiSuper je i baš primamljivo izgleda!
OdgovoriIzbrišii tebi je divno uspio, već mogu osjetiti miris cimeta
OdgovoriIzbriši
OdgovoriIzbrišiSimplemente deliciosa muy bien elaborada, la haré ,abrazos y abrazos.
super ti izgleda <3
OdgovoriIzbrišii ja sam ga pravila, ne baš po istom receptu ali svi su zapravo jako slični.
jako fino, jako!