Prošlo je 25 godina...
Jutros sam došla kući ujutro u 4 h .Nakon dugog vremena vraćam se doma pa skoro s jutarnjim kruhom.
Bila sam s svojim razredom nakon 25 godina i male mature.I bilo nam je kao i uvijek jako dobro, dobro društvo kao i onda a razred smo bili za poželjeti.Čak iako smo završili osnovnu školu mi smo slavili i Nove godine zajedno u 1 i 2 razredu srednje škole.Naravno da smo slavili i naših 20 a valjda ćemo i 30.
Bile su s nama i naše razrednice i uživale s nama.Iako smo odavno već odrasli ljudi u nama je ostalo nešto od onog dječjeg smjeha i iskrica što smo željeli i postali danas.I kad gledam naše davne fotkice našeg razreda izmami mi se osmijeh na lice i sjetim se naših veselih i tužnih trenutaka koji smo zajedno prošli i danas kad ih gledam kao odrasle ljude s svojim karijerama i svojim obilteljima još uvijek pronalazim na njima one dječje iskrice koje nas obilježe valjda za cijeli život i kad čak na tren pomislim da sam zaboravila neke trenutke dosta da vidim neka poznata lica ili čujem njihove glasove sjetim se meni tih dragih ljudi koji su i mene obilježili na neki način.I iako skoro svi živimo u istom gradu rijetko se vidimo ali kad se vidimo negdje ti susretu mi obojaju dan veselim bojama.Jer kako je netko rekao dok smo se vozili više busevima više smo se i viđali.Istina.Sjećate se vi vaših školskih klupa, prvih đačkih ljubavi , svađe s vašom najmilijom prijateljicom.
Danas se sjećam tih tako lijepih dana kada su svi dani bili obojeni svjetlošću života.Ne kažem da i danas mi nije lijepo ali nisu to više bezbrižni dani bez brige i pameti zar ne....Sjetite se ikad vaših školskih prijatelja pa bar ponekad..
Zato je tu nešto slatko da nas bar malo podigne u mom slučaju s puno čokolade...
Recept sam pronašla na coolki od Merime i i sprobala sam par njenih receptića i jako sam zadovoljna ali ovaj mousse me je oduševio jer u sebi nama želatine i posebno je fine teksture.
Sastojci 200 g čokolade s visokim udjelom kakaa
5 jaja
100 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
125 ml slatkog vrhnja
malo soli između prstiju
Čokoladu izlomite na manje komade i rastopite je lagano na pari pazeći da posuda s čokoladom ne dolazi u dodir s vodom. Jaja odvojite i bjelanjke umutitie s soli i 80 g šećera u snijeg a žutanjke pomiješati s 2 žlice tople vode, dodati ostatak šećera i vaniliju te ih lagano mješaeti na pari samo da se malo zgusnu cca 5-6 minuta.Posudu s žutanjcima skinite s pare i u nju umješajte rastopljenu čokoladu, lagano i to radite s lopaticom.U smjesu dodajte slatko vrhnje koje ste umutili u šlag i na kraju snijeg od bjelanjka.Lagano miješajte lopaticom da smjesa ostane prozračna.
Smjesu rasporedite u čaše i ostavite je u frižideru na par sati a onda se prepustite užitku.
Već u par navrata ovaj mousse radim s finim dodatkom želea od šumskog voća koji je izdala palachinka s njenim neodoljivom Tartom od ribizla koji morate obavezno probati jer je zaista divan i punog okusa a meni se sviđa žele koji sam i sad dodala ali nije od ribizla već od šumskog voća.
Žele 400 g šumskog voća
100 g šećera
1 vrećica želatine
Šumsko voće usitnite štapnim mikserom i dodajte šećer te lagano smjesu zagrijavajte do vrenja.Želatinu napravite po uputstvima s vrećice.Šumsko voće procijedite na gušću cjediljku i u toj smjesi otopite želatinu a potom je rasporedite preko moussa od čokolade.Nekad mi smjesa od voća zna biti gusta pa dodam par žlica vode ili voćnog soka.
I sjetite se svojih lijepih trenutaka u životu....
Bila sam s svojim razredom nakon 25 godina i male mature.I bilo nam je kao i uvijek jako dobro, dobro društvo kao i onda a razred smo bili za poželjeti.Čak iako smo završili osnovnu školu mi smo slavili i Nove godine zajedno u 1 i 2 razredu srednje škole.Naravno da smo slavili i naših 20 a valjda ćemo i 30.
Bile su s nama i naše razrednice i uživale s nama.Iako smo odavno već odrasli ljudi u nama je ostalo nešto od onog dječjeg smjeha i iskrica što smo željeli i postali danas.I kad gledam naše davne fotkice našeg razreda izmami mi se osmijeh na lice i sjetim se naših veselih i tužnih trenutaka koji smo zajedno prošli i danas kad ih gledam kao odrasle ljude s svojim karijerama i svojim obilteljima još uvijek pronalazim na njima one dječje iskrice koje nas obilježe valjda za cijeli život i kad čak na tren pomislim da sam zaboravila neke trenutke dosta da vidim neka poznata lica ili čujem njihove glasove sjetim se meni tih dragih ljudi koji su i mene obilježili na neki način.I iako skoro svi živimo u istom gradu rijetko se vidimo ali kad se vidimo negdje ti susretu mi obojaju dan veselim bojama.Jer kako je netko rekao dok smo se vozili više busevima više smo se i viđali.Istina.Sjećate se vi vaših školskih klupa, prvih đačkih ljubavi , svađe s vašom najmilijom prijateljicom.
Danas se sjećam tih tako lijepih dana kada su svi dani bili obojeni svjetlošću života.Ne kažem da i danas mi nije lijepo ali nisu to više bezbrižni dani bez brige i pameti zar ne....Sjetite se ikad vaših školskih prijatelja pa bar ponekad..
Zato je tu nešto slatko da nas bar malo podigne u mom slučaju s puno čokolade...
Recept sam pronašla na coolki od Merime i i sprobala sam par njenih receptića i jako sam zadovoljna ali ovaj mousse me je oduševio jer u sebi nama želatine i posebno je fine teksture.
Sastojci 200 g čokolade s visokim udjelom kakaa
5 jaja
100 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
125 ml slatkog vrhnja
malo soli između prstiju
Čokoladu izlomite na manje komade i rastopite je lagano na pari pazeći da posuda s čokoladom ne dolazi u dodir s vodom. Jaja odvojite i bjelanjke umutitie s soli i 80 g šećera u snijeg a žutanjke pomiješati s 2 žlice tople vode, dodati ostatak šećera i vaniliju te ih lagano mješaeti na pari samo da se malo zgusnu cca 5-6 minuta.Posudu s žutanjcima skinite s pare i u nju umješajte rastopljenu čokoladu, lagano i to radite s lopaticom.U smjesu dodajte slatko vrhnje koje ste umutili u šlag i na kraju snijeg od bjelanjka.Lagano miješajte lopaticom da smjesa ostane prozračna.
Smjesu rasporedite u čaše i ostavite je u frižideru na par sati a onda se prepustite užitku.
Već u par navrata ovaj mousse radim s finim dodatkom želea od šumskog voća koji je izdala palachinka s njenim neodoljivom Tartom od ribizla koji morate obavezno probati jer je zaista divan i punog okusa a meni se sviđa žele koji sam i sad dodala ali nije od ribizla već od šumskog voća.
Žele 400 g šumskog voća
100 g šećera
1 vrećica želatine
Šumsko voće usitnite štapnim mikserom i dodajte šećer te lagano smjesu zagrijavajte do vrenja.Želatinu napravite po uputstvima s vrećice.Šumsko voće procijedite na gušću cjediljku i u toj smjesi otopite želatinu a potom je rasporedite preko moussa od čokolade.Nekad mi smjesa od voća zna biti gusta pa dodam par žlica vode ili voćnog soka.
I sjetite se svojih lijepih trenutaka u životu....
Ovo je predivno, te mousse, te žele...sad idem prekopavati po ormarima, možda pronađem nešto za preživjeti do sutra jer me opasno pere to slatko...a kasno je za peči kolačeeeee....Ilina
OdgovoriIzbrišiPrekrasan post, prepun divnih misli i emocija! Vjerujem da si se lijepo provela sa starim društvom.:)
OdgovoriIzbrišiZahvaljujem na ovom njamii receptu, jako mi se sviđa! Krasne fotke!
Pozdrav! :)
Baš super post (i super da se i dalje družite nakon toliko godina) i super deserti u čaši, pogotovo čokoladni.
OdgovoriIzbrišiSjajan post, bas sam uzivala. Deserti su fantasticni, slike fenomenalne.
OdgovoriIzbrišiPredivna čokoladna krema :)
OdgovoriIzbrišiJako mi je dirnuo početak posta iako ja imam potpuno drugačiji stav o svim tim ljudima... retko se koga i sećam... ali da svako od nas treba da zadrži tu dečiju iskrenost i bezbrižnost u sebi to stoji :)
Divan post i prelep dezert. Ne znam u čemu sam više uživala :)
OdgovoriIzbrišiMnogo je lepo što se tako družite i držite. Mi smo prošlog maja proslavili 20 godina mature, ali nikakvu posebnu emociju mi to ne izaziva, osim osnovnog utiska nakon večeri - da loši đaci svetom vladaju. Zato svoje odeljenje iz osnovne škole ne dam ni za šta na svetu :-)
OdgovoriIzbrišiVrlo lepi slatkiši, naročito čokoladni :-)
Jako lijep post, pun lijepih sjećanja i emocija. Posebnan je osjećaj ponovo vidjeti one ljude s kojim smo nekad provodili dana u klupa, dijelili školske brige, prve ljubavi, prijateljstva...
OdgovoriIzbrišiBaš divan post,i mene si odmah vratila u neko bezbrižnije vrijeme,kada su nam preokupacije bile tako slatke i jednostavno školske...divni su ti i ovi desert:)
OdgovoriIzbrišiHello Dilajla!!!
OdgovoriIzbrišiVery beautiful and delicious!!!
good day my Friend!!!
Adrian.
Prekrasni deserti, a i sjećanja.
OdgovoriIzbrišiMene od onog trena kad smo se upisali na fakultet hvatala nostalgija za gimnazijom i tim najljepšim danima, baš bez brige i pameti...je i na fakultetu zabavno, ali za mene to više nije bilo to. Od tada do danas stalno se sa sjetom ali i veseljem prisjećam tih dana, iako mi je tek 25 i svašta me još čeka...Sva sreća pa sam s ekipom s kojom sam se družila u gimnaziji ostala dobra i dan danas se družimo, nismo se još uvijek razišli i viđamo se stalno, ostali smo jako bliski
deserti su odlični
OdgovoriIzbrišimi smo prošle godine proslavili 15god. osnovne, šteta što nas se okupilao jako malo :( ali drago mi je da sam barem i tih nekoliko ljudi srela nakon toliko godina i lijepo se sjetiti tih vremena...
vrijeme juri,sve što nam ostaju su sjećanja!!ko da sam jučer iz škole izašla a imam već 13 godina radnog staža zapisanog u knjižici!
OdgovoriIzbrišiOčito da ti je bilo lijepo jer si nas počastila divnim desertima. Ne znam koji mi se više sviđa.
OdgovoriIzbrišiNa žalost, na zadnjoj proslavi mature otkrila sam da sam ja živjela negdje drugdje, u drukčijem svijetu. Kolege iz razreda uživali su u narodnjacima, svi su postali gorljivi katolici i veliki Hrvati. Kako mi je sve to više nego strano, prestala sam odlaziti na proslave.
Da i mene je prvi puta bilo strah ali strah nije bio opravdan i zaista me nisu razočarali i uživali u muzici 8o u pubu koji je bio otvoren za nas i što je još važnije nije bilo onog pre....vanja u stilu ja sam ono a ti si ono.Svi smo manje više ostali ono što smo i bili iako s srednjom školom imam slična sjećanja kao i ti i čudom se čudim kako sam s nekim ljudima mogla biti i u istom društvu a danas se furaju na neke veličine a jedva završili i škole.
IzbrišiLijepo je malo napuniti baterije nečim takvim što se ne događa svakodnevno!
OdgovoriIzbrišiKada spominješ malu maturu, misliš na završetak osnovne škole. A ja se ni ne sjećam većine kolega iz osnovne škole. Prošle godine mi je bilo 40 godina od završetka srednje škole i nismo to obilježavali. Ima nas po cijelom svijetu i teško je okupiti nas. Za 35 godina smo uspjeli okupiti samo nas šestero na žalost. Tako, izgleda da odustajemo polako od takvih okupljanja a nažalost sve nas manje i manje ima:(
I meni je ovaj mousse predivan, ne volim želatinu i ne koristim je ni u čemu!
moram priznati da sam u boljem odnosu sa prijateljima iz srednje. Iz osnovne se retko ko i seti... svako je pošao svojim putem , a sve drugo se broji u patetiku .Zavisi sve od mesta u kom se živi .. sve se svelo na " Videće me muž" ... ili njegov prijatelj .. moram biti do deset kući itd. Razočaravajuće i very balkanski. Valjda je do ljudi... sa srednjom smo ostali do 3 sata ujutro... gazda nas "izbacio " vani :D Mus je odličan ... i sećanja treba selektovati .. sećati se samo lepih :D
IzbrišiNe znam kakav ti je desert, ali post ti je izvrstan. Morat cu jos jednom proctat i ostatak tvojih postova. I znas sta... Ono sto se meni najvise dojmilo na proslavi je sto smo svi ostali normalni, obicni ljudi, neovisno o tome koliko mali ili veliki, sretni ili nesretni sada bili. Moram priznat i mene je bilo strah naci se sa svim tim ljudima, ali jednostavno sam odusevljen i pocascen sto sam isao u skolu sa svim tim dargim ljudima.
OdgovoriIzbrišiPusa, Bubic
Ma kako si samo saznao ali mi je ful drago da si ga pročitao i da si napisao par riječi e da o ovome vam ja pišem o nekim stvarima koje su uvijek dio nas.Čitamo se i dalje.Pusač i tebi i tvojima
IzbrišiJako lijep post, a čokolada posebice, hvala za receptić, obožavam čokoladu :)
OdgovoriIzbrišiEvo pridružila se i ja vama, vidim da imate zanimljivih postova :)
Lijepi pozdrav!
Dobrorodša u naš i moj svijet, nadam se da ćeš uživati s kuhačom u ruci.
Izbrišidraga moja Dily,pa znaš da se dobar glas daleko čuje...tako i tvoj blog s fantastičnim postovima kao i receptima (sutra isprobavam jedan :) )
OdgovoriIzbrišia za bekavce što reći nego bili i ostali divni i neponovljivi..a to potvrđuje i poruka koju sam u ponedjeljak dobila od naše razrednice Miljenke "...ne mogu prestat razmišljat o vama kako ste dobri pojedinačno i zajedno.jako me veselite :*.."
pusa Dolores
AAAaaaaaaaaa drago mi je da se dobar glas daleko čuje i da me čitaš i bar na neki način budeš tu pa makar dok listaš moje postove i bar malo uživaš sa mnom.A i kuhaj malo
OdgovoriIzbrišiPusa
Ne znam koja je čaša zavodljivija, glasam za crvenu!
OdgovoriIzbrišiKrasan desert. Ja sam prošle godine bila na godišnjici i bilo je zgodno. Svakako je to vrijeme srednje skole bilo bez briga stvarnog života. Lijepo se prisjetiti tih vremena.
OdgovoriIzbrišiDeserti su predivni, a ja sam se zaustavila na ovome sa želeom, predobro izgleda !
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da si se super provela na godišnjici mature i jako lijepo je pročitati ovaj post.
Meni je slijedeće godine 25 god mature (vršnjakinje smo :) , ali ništa od okupljanja i fešte. Na žalost, mi nismo ostali nešto posebno bliski i 5. godinu smo i nekako obilježili, ali ništa više poslije toga.
Lindas lembranças e musse de chocolate!...
OdgovoriIzbrišiMuito agradável!
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil
♫♫.•*¨*•♫♫¸
Prekrasan post <3 ja sam prošle godine slavila 5 godišnjicu srednje škole, i makar smo svi povezani dosta rijetko kad se viđamo jer smo na različitim dijelovima svijata i hrvatske :) tako da nam j ta jedna proslava puno značila! Inače imamo za svaki Uskrs i Božić obavezne kave i updatove naših života i kao što si napisala, to su one male iskre koje ti uljepšaju dan, tjedan, mjesec što već <3 mousse je divan, pogotovo u kombinaciji sa želeom :) i jako fotogeničan :)
OdgovoriIzbrišiKako lep post...<3! I prekrasan desert!
OdgovoriIzbriši