Proljeće je...
a kod mene doma svi bolesni.Uhvatila ih prava gripa i to zaista jaka, visoka temperatura, kašalj i nemoć.Ja i Tin se držimo a njih dvoje što bi reklo tata i kći samo stenju, preznojavaju se i piju čajeve.
A još što je i najbolje počeli su im i praznici.Baka ih na Rabu već čeka a kad ono šipak.
Vrijeme je divno , sunčano i pretoplo iako iskreno bili bi jako dobro kad bi i malo kiše palo.Moj vrt skoro zaljevam već skoro svaki dan kako je zemlja suha i traži malo osježenja.E već kad je situacija takva treba malo vitamina i boja na tanjuru pa am im danas uz šalicu čaja ponudila finu Mirisnu pitu od jabuka.
Iskreno jako brza i jako fina s kiselim jabukama, cimetom i mascarponeom.
Podloga 250 g brašna
80 g šećera
150 g maslaca
1 cijelo jaje
korica neprskanog limuna
prstohvat soli
Prosijano brašno pomiješajte s šećerom, koricom limuna te prstohvatom soli.Naribajte maslac te dodajte jedno cijelo jaje te umijesite tijesto.Zamotajte je u foliju i odložite u frižider .
Jabuke očistite od kore i izdubite im sredine te ih narežite na pouimjesece.Pokapajte par kapi limuna da ne potamne.
Nadjev od mascarponea 250 g mascarponea
80 g sirnog namaza
2 cijela jaja
100 g šećera
100 g brašna
1 mahuna vanilija
6 vrećih jabuka
90 g pla šećera pola cimeta
Sireve pomiješajte i dodajte jedno po jedno jaje.Ja miješam s silikonskom lopaticom.Dodajte šećer ,raspolovite mahunu vanilije i dodajte sjemenkice.Prosijano brašno lagano umiješajte dok ne nestanu grudice.Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i lagano ga omotajte oko oklagije te ga prenesite na lim.Lagano ga utisnite i po njemu rasporedite nadjev.Utisnite jabuke u nadjev.
Po jabukama rasporedite pomiješani šećer s cimetom.Stavite pitu peći na 180 C oko 40 -50 min dok jabuke lagano ne porumene.
Kada je pečena ostavite je malo da se ohladi a onda ju namažite s pekmezom od limuna koji ste rastopili u mlakoj vodi ( 4 žlice mlake vode i 4 žlice pekmeza).
Mirisna i fina toliko jednostavna i sad vam samo preostaje da uživate u suncu a ja se vraćam u vrt.
Prošetajte se ovih dana prirodom i primjetiti ćete kako se promjenila, propupala i obojila vaš dan mirisom šumskih ljubičica koje su već rascvjetane dok pitome još sramežljivo dižu svoje glavice.Vrt pun maćuhikaca a i tulipani samo što nisu.Njih jedva i čekam jer ih i najviše i volim.
A još što je i najbolje počeli su im i praznici.Baka ih na Rabu već čeka a kad ono šipak.
Vrijeme je divno , sunčano i pretoplo iako iskreno bili bi jako dobro kad bi i malo kiše palo.Moj vrt skoro zaljevam već skoro svaki dan kako je zemlja suha i traži malo osježenja.E već kad je situacija takva treba malo vitamina i boja na tanjuru pa am im danas uz šalicu čaja ponudila finu Mirisnu pitu od jabuka.
Iskreno jako brza i jako fina s kiselim jabukama, cimetom i mascarponeom.
Podloga 250 g brašna
80 g šećera
150 g maslaca
1 cijelo jaje
korica neprskanog limuna
prstohvat soli
Prosijano brašno pomiješajte s šećerom, koricom limuna te prstohvatom soli.Naribajte maslac te dodajte jedno cijelo jaje te umijesite tijesto.Zamotajte je u foliju i odložite u frižider .
Jabuke očistite od kore i izdubite im sredine te ih narežite na pouimjesece.Pokapajte par kapi limuna da ne potamne.
Nadjev od mascarponea 250 g mascarponea
80 g sirnog namaza
2 cijela jaja
100 g šećera
100 g brašna
1 mahuna vanilija
6 vrećih jabuka
90 g pla šećera pola cimeta
Sireve pomiješajte i dodajte jedno po jedno jaje.Ja miješam s silikonskom lopaticom.Dodajte šećer ,raspolovite mahunu vanilije i dodajte sjemenkice.Prosijano brašno lagano umiješajte dok ne nestanu grudice.Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i lagano ga omotajte oko oklagije te ga prenesite na lim.Lagano ga utisnite i po njemu rasporedite nadjev.Utisnite jabuke u nadjev.
Po jabukama rasporedite pomiješani šećer s cimetom.Stavite pitu peći na 180 C oko 40 -50 min dok jabuke lagano ne porumene.
Kada je pečena ostavite je malo da se ohladi a onda ju namažite s pekmezom od limuna koji ste rastopili u mlakoj vodi ( 4 žlice mlake vode i 4 žlice pekmeza).
Mirisna i fina toliko jednostavna i sad vam samo preostaje da uživate u suncu a ja se vraćam u vrt.
Prošetajte se ovih dana prirodom i primjetiti ćete kako se promjenila, propupala i obojila vaš dan mirisom šumskih ljubičica koje su već rascvjetane dok pitome još sramežljivo dižu svoje glavice.Vrt pun maćuhikaca a i tulipani samo što nisu.Njih jedva i čekam jer ih i najviše i volim.
Kako je divna pita! Pogotovu sto je premazana pekmezom od limuna, to mora da je jako fino.
OdgovoriIzbrišiKod mene u kraju je puno ljubicica, a imamo pored zgrade neki mirisni grm koji cveta svakog proleca, ma nesto prelepo.
Fotografije su ti fenomenalne!
Jao izvini, ja sam zaboravila da pozelim tvojima brz oporavak. Kako sam i sama slicno prosla, valjda nesvesno preskacem ...
IzbrišiZelim im da se sto pre oporave! :)
Ma draga ne sekiraj se dok smo nas dvoje zdravi njima ništa ne fali,samo komandiraju.
IzbrišiNadam se da će ova krasna pita ozdraviti tvoje,zbilja im nije lako tako bolesnima,ali zato si ti tu sa svojim delicijama..cvijeće ti je prekrasno,ona mala kolica su presimpa:)
OdgovoriIzbrišiOBOŽAVAM kolače od jabuka, kad god pečem kolač u 80% slučajeva je od jabuka! ovo MORAM probati! Hvala ti na divnoj ideji, divnom receptu, divnim fotkama...Njam...Ilina
OdgovoriIzbrišijabuka je uvijek pobjednik u kolačima!!obožavam je i u štrudlama i pitama!
OdgovoriIzbrišiIzgleda imenitno in tudi recept ni pretirano zakompliciran.
OdgovoriIzbrišiZakompliciranega recepta se izmikam, ja jo bom tudi jaz vsekakor preizkusila,
se mi zdi da ji da mu bom kos (repectu).
Kar se pa tiče zdravja prehladi in gripe tudi pri nas!
Po okrevanju pa na MORJE, na vonjave morja, mediterana.
To je eden mojih testiranih repectov, vonj morja vonj mediteranskega rastlinstva, in sonce sonce....
Dilajla hvala za vse obiske in komentarje na mojem blogu!
Erna
Erna volim tvoj blog zbog divnih slikica u kojima uživam,a da evo i Uskrsnih praznika pa ćemo svi na more kod moje mame.
IzbrišiBrz oporavak tvojim najmilijim..pita je bozanstvena i mdobra je sa ostalim vocem isto,ja posebno volim sa breskvama.Kise kod mene ima koliko volis,sada ti je s mijesta saljem :)
OdgovoriIzbrišiHvala ,oporavljaju se oni brzo iako mogu reći da ova gripa nije za zezati a da ova pita je jako fina i s kruškama,jagodama...
IzbrišiPita je divna, verujem da su se odusevili. Želim im brz oporavak.
OdgovoriIzbrišiHvala puno na dobrim željama.
IzbrišiMeni pričaš o gripi, još se nisam do kraja oporavila, dva tjedna van pogona, užas. No dobro, proći će. Pita prekrasna a vjerujem i jako ukusna, mogla bi se baš počastit, onako, kao za oporavak!
OdgovoriIzbrišiDa iako kažu da nije tako jaka gripa stvarno je zazenuta s visokom temperaturom i kosotboljom i tebi želim brz oproavak
IzbrišiPrekrasna pita! Obožavam pitu od jabuka u svim verzijama. Tvojima želim brz oporavak pa da možete zajedno uživati u sunčanim danima
OdgovoriIzbrišiImaš pravo pa svi na šparoge u prirodu.
IzbrišiDivna pita, još s jabukama, odlasla sam na domaćim kolačima od jabuka i vjerujem ti miriši božanstveno..Da i pasala bi mi sad jedna kriškica..
OdgovoriIzbrišiŽelim vam brz oporavak a uz ovakvu piticu sigurno će biti lakši...
OdgovoriIzbrišiSlikice su divne i priroda takođe!
Od puno ljudi sam čula da su bolesni. Vrt ti je krasan, ove cvjetiće u obliku srca nisam vidjela već godinama. Pita baš primamljivo izgleda.
OdgovoriIzbrišijako fina pita, napravila sam jednom vrlo sličnu i dopala mi se više od one klasične što ide i gore tijesto
OdgovoriIzbrišiNadam se, da ste sad več bolje....!
OdgovoriIzbrišiOvo tvoja pita je fenomenalna! Fotke su ti krasne! Posebno se mi sviđa tanjur na petoj fotki :). Pozdrav!
obožavam kolače s jabukama a pite posebno! ova tvoja izgleda sjajno a čini mi se da je priprema jednostavna. volim kad mi kuća miriše na jabuke i cimet, mmmm....
OdgovoriIzbriši