Dajanini mirišljivi croissants



Da, da znam ma pomisliti će te koliko recepta ima i da slažem se ali ovaj sam odlučila zabilježiti za moju Stellu da ima odličan recept za ove fine, mirišljave i da nadasve mekane. Izrada u biti jednostavna ali i malo duža ali uvijek kažem vrijedi izgubiti trenutak svog vremena na nešto fino jer u konačnici gubimo puno vremena na nevažne stvari u svom životu.




Tijesto 275 g manitoba
            275 g glatkog brašna
              15 g sviježeg kvasca
              10 g soli
              90 g šećera
               1 žumanjak
            115-125 ml mlijeka
              30 g maslaca
            korica neprskane naranče
             1 žlica ruma
           nastrugana korica vanilije
                      +
          250 g maslaca
           1 jaje za premazivanje

Prvo pripremamo poolish- otopimo kvasac u 170 g vode te umiješati 150 g brašna (uzeto od ukupne količine brašna). Promiješati da se sastojci pomiješaju i ostaviti da se poolish aktivira. Nastaviti dodavati malo pomalo brašno naizmječno s mlijekom dok ne potrošite oba sastojka, dodati sol i nastaviti mijesiti dok tijesto nije glatko i elastično. Dodati sve arome- naribanu kolicu naranče, sjemenke vanilije te rum , dodati komadić po komadić maslaca, izmijesiti dobro a potom s kukastim nastavkom za tijesta dobro izmiksati.




Izmiješano tijesto pokriti folijom te ga spremiti u frižider na sat vremena.

Otprilike 10 min prije isteka sat vremena izvaditi maslac iz frižidera, staviti ga između dva papira , razvaljati mslac na veličinu 26x20 cm. Maslac mora zadržati konzistenciju ne dopustiti da postane mekan. Izvaditi tijesto iz frižidera i razvaljati na pravokutnik 38 x 32, položiti maslac na donju 2/3 tijesta te preklopiti prvo gornju slobodnu 1/3 tijesta preko maslaca a zatim preko nje i donju trećinu.

Pritisnuti rubove da zarobimo maslac, omotati folijom i sataviti u frižider na 15 min.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i stavite ga ispred sebe tako da vam je otvorena stranica (završetak preklopa) s desne strane.

Razvaljajte tijesto u smjeru duže stranice na debljinu od 7-8 mm preklopite na troje - donju trećinu prema gore, a onda preko nje gornju trećinu. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 40 minuta. Ponovite prethodni postupak još 3 puta, dakle ukupno 4 preklapanja i svaki put tijesto obavezno ostavite da se hladi 40 minuta između dva valjanja.

Maslac se mora ponovo stisnuti između dva valjanja, jer ako je mekan, tijesto će ga upiti i imat ćete na kraju jednostavno mekane kiflice, a ne izlistane slojeve tijesta. Završili ste prvo preklapanje.




Nakon posljednjeg preklapanja tijesto ostaviti opet 40 min da se hladi a potom ga izvaditi i razvaljati u dužinu te debljinu tijesta 6-7 mm. Izrezati oštrim nožem trokute kojima je osnovica 10 cm a visina 15 cm. Zamotati lagano croissants , položiti u tepsiju te ih ostaviti 2 i 2,5 sata da se dobrano dignu a onda ih namazati razmućenim jajetom te staviti peći na 220 C ili na 200 C ako je pećnica ventilirana, peći ih 5 min a potom smanjiti temperaturu na 190/170 C.Peći ih ovisno o pećnici dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Kad su pečeni punite ih po volji namazom od čokolade, finim mirisnim pekmezom ili čak i curdom od limuna, naranče .

Zahvaljujem Dajani na još jednom divnom receptu koji je podijelila s nama ali koji nisam našla na njenom blogu Bakers corner somewhere in my kitchen
A vi moje drage guštajte kao što smo i mi u ovim finim croissantsima.

Primjedbe

  1. predivni su! Svakako ću ih isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super su ti ispali! Tako bih ih rado jela sutra za doručak

    OdgovoriIzbriši
  3. Mamino je uvijek najbolje na svijetu, pa posve razumijem zašto si objavila baš svoj recept. Divno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovi kroasani i disu i mirisu!:))))

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas divno izgledaju, oni iz pekare im nisu ni do peta!
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  6. Odavno te nisam posetila! divno izgledaju, a ova prrve fotka ti je kao sa neke naslovne stranice:)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi