Što za nedeljni ručak
Za koji nastojim uvijek napraviti kompletan ručak, jer naravno po tjednu uvijek je to nešto na brzinu ali s dolaskom ljeta i povrća koje zaista može spasiti svaki ručak mi ipak malo olakša situaciju.
Imala sam divan goveđi biftek cca 1,5 kg koji sam posoljen naglo zapržila na vrućem ulju s svih strana a potom gornju stranu premazala senfom i preselila u škartoc od masnog papira.Na meso položiti 5-6 grančica ružmarina, 3grančice timjana, par listića kadulja i 5-6 režnja češnjaka, zaliti s 2 dcl bijelog vina , zatvoriti škartoc i peći u pećnici na 160 C cca 4 sata. Nakon dva sata otvoriti škartoc i zaliti ga s masnoćom koju je pustio s strane te potom opet zatvoriti vrećicu i nastaviti peći. Meso kada je pečeno lagano se razdvaja s vilicom koliko je mekano, sočno i fino.
A za prilog sam poslužila fine popečke od tikvica koje sam našle kod svoje drage Sandre i zaista su jako fine ne samo kao prilog već i kao glavno jelo uz finu salaticu.
Sastojci 500 g tikvica
250 g sira ( gaude ili edamac)
100 g kukuruznih pahuljica
2 jaja
sprstohvat soli
2 žlice gustina ( škrobno brašno)
Tikvice naribati, posoliti ih i pustiti 20 min da puste vodu, potom ih ocijediti i dodati umiješana vilicom jaja, naribani sir, mljevene kukuruzne pahuljice te gustin. Od smjese oblikovati polpete i staviti ih na masni papir te ih ispeći u pećnici na 200 C oko 20 min, preproruka da ih dobro istanjite s rukama da se ispeku ravnomjerno s svih strana.
A za drugi prilog sam se odlučila za mahune ali ne na salatu kako ih inače spravljam s puno češnjaka već jedno fino varivo od mahuna s ajvarom. Da dobro ste pročitali s ajvarom i okus im je predobar.
Sastojci 500 g mahuna
5 žlica ajvara
3 režnja češnjaka
2 žlice sjeckanog peršina
150 ml bijelog vina
prstohvat soli
malo vegete
papra po želji
Mahunama odrezati krajeve i oprati ih te ih staviti u ključalu vodu cca 5 min a potom ih prepržiti na maslinovom ulju s češnjakom, zaliti bijelim vinom , dodati ajvar, začine te sve podliti čašom vode u kojoj ste kuhali mahune. Tako ih pirjati cca 20 min ili dok ne omekšaju. Jako fino varivo punog okusa a kojem ajvar daje posebnu notu i odličan prilog mesu.
Moram priznati da i nisam bila previše u kuhinji jer se meso lagano peklo a ja sam na terasi lagano čisitila povrće i uživala u još jednom ljetnom danu koji to zacijelo danas nije ali je došao kao dobar jedan dan za odmor iako ni to u mom slučaju nije bilo tako jer sam već posle ručka bila u firmi zbog hitne intervencije zbog silne kiše koja već pada cijeli dan u Rijeci.
Do čitanja...
A za prilog sam poslužila fine popečke od tikvica koje sam našle kod svoje drage Sandre i zaista su jako fine ne samo kao prilog već i kao glavno jelo uz finu salaticu.
Sastojci 500 g tikvica
250 g sira ( gaude ili edamac)
100 g kukuruznih pahuljica
2 jaja
sprstohvat soli
2 žlice gustina ( škrobno brašno)
Tikvice naribati, posoliti ih i pustiti 20 min da puste vodu, potom ih ocijediti i dodati umiješana vilicom jaja, naribani sir, mljevene kukuruzne pahuljice te gustin. Od smjese oblikovati polpete i staviti ih na masni papir te ih ispeći u pećnici na 200 C oko 20 min, preproruka da ih dobro istanjite s rukama da se ispeku ravnomjerno s svih strana.
A za drugi prilog sam se odlučila za mahune ali ne na salatu kako ih inače spravljam s puno češnjaka već jedno fino varivo od mahuna s ajvarom. Da dobro ste pročitali s ajvarom i okus im je predobar.
Sastojci 500 g mahuna
5 žlica ajvara
3 režnja češnjaka
2 žlice sjeckanog peršina
150 ml bijelog vina
prstohvat soli
malo vegete
papra po želji
Mahunama odrezati krajeve i oprati ih te ih staviti u ključalu vodu cca 5 min a potom ih prepržiti na maslinovom ulju s češnjakom, zaliti bijelim vinom , dodati ajvar, začine te sve podliti čašom vode u kojoj ste kuhali mahune. Tako ih pirjati cca 20 min ili dok ne omekšaju. Jako fino varivo punog okusa a kojem ajvar daje posebnu notu i odličan prilog mesu.
Moram priznati da i nisam bila previše u kuhinji jer se meso lagano peklo a ja sam na terasi lagano čisitila povrće i uživala u još jednom ljetnom danu koji to zacijelo danas nije ali je došao kao dobar jedan dan za odmor iako ni to u mom slučaju nije bilo tako jer sam već posle ručka bila u firmi zbog hitne intervencije zbog silne kiše koja već pada cijeli dan u Rijeci.
Do čitanja...

Jao, jao, koja gozba! Ovo meseko me bacilo u trans, a mahune stalno jedem, najcesce na salatu! Probam i tvoju varijantu!
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiSavršeno. Meso je bilo više nego sočno nakon tako dugog i laganog pečenja, a posebno mi se sviđaju i prilozi, kako onaj s tikvicama, tako i ovaj originalni prilog s mahunama. Ma ne za 5, već za 10!
OdgovoriIzbrišiDivan prijedlog za ručak! Posebno mi se sviđaju polpetice koje se peku u pećnici. Ja ih frigam pa ću obavezno probati tvoj recept, taman sam uočila nove tikvice jutros u vrtu
OdgovoriIzbrišijako fine ideje!
OdgovoriIzbrišiSuper ideja za ručak io sad kad vidim ove slike, gladna sam.
OdgovoriIzbrišiSuper ručak, i meni se sviđa recept za tikvice, pogotovo što se peču u pećnici
OdgovoriIzbrišiSuper ideja za nedjeljno okupljanje !
OdgovoriIzbrišiOPIPLJIVE INFORMACIJE O BOŽIĆNOM KREDITU ZA PLANIRANJE...
OdgovoriIzbrišiOvo nije normalna objava koju svakodnevno vidite na internetu gdje ljudi daju lažne izjave i lažne informacije o ogromnoj financijskoj pomoći.. Svjestan sam da su mnogi od vas prevareni i da su lažni agenti iskoristili one koji traže kredite. Neću ovo nazvati normalnom izjavom, nazvat ću ovu situaciju u kojoj živim svjedokom kako možete dobiti svoj kredit kada ispunjavate uvjete tvrtke. Zaista nije važno imati dobar kreditni rejting ili odobrenje vlade, sve što vam treba je važeća osobna iskaznica i važeći IBAN broj da biste mogli podnijeti zahtjev za kredit s kamatnom stopom od 3%. Minimalni iznos je 1000 eura, a maksimalni iznos koji se može posuditi je 100.000.000 eura. Dajem vam 100% jamstvo da možete dobiti svoj kredit putem ove pouzdane i poštene tvrtke, poslujemo 24 sata online i pružamo kredite svim građanima Europe i izvan Europe. Poslali su mi dokument koji je provjeren i testiran kao valjan prije nego što sam dobio kredit, stoga pozivam sve kojima je potreban kredit da ih posjete ili kontaktiraju putem
E-pošte: michaelgardloanoffice@gmail.com
WhatsApp za Europu: +385915608706
WhatsApp za SAD: +1 (717) 826-3251
Nakon što ih kontaktirate, javite im da vam je gđa. Dejana Ivica iz Zagreba dala informacije. Vidjeti znači vjerovati i zahvalit ćete mi kasnije kada dobijete kredit od njih. Dao sam obećanje da ću nakon što dobijem kredit od njih, objaviti dobru vijest svima online. Ako imate prijatelje ili rodbinu, uključujući kolege, možete im reći za ovu ponudu i da se događa ovog BOŽIĆA.