Što za nedeljni ručak

Za koji nastojim uvijek napraviti kompletan ručak, jer naravno po tjednu uvijek je to nešto na  brzinu ali s dolaskom ljeta i povrća koje zaista može spasiti svaki ručak mi ipak malo olakša situaciju.


Imala sam divan goveđi biftek cca 1,5 kg koji sam posoljen naglo zapržila na vrućem ulju s svih strana a potom gornju stranu premazala senfom i preselila u škartoc od masnog papira.Na meso položiti 5-6 grančica ružmarina, 3grančice timjana, par listića kadulja i 5-6 režnja češnjaka, zaliti s 2 dcl bijelog vina , zatvoriti škartoc i peći u pećnici na 160 C cca 4 sata. Nakon dva sata otvoriti škartoc i zaliti ga s masnoćom koju je pustio s strane te potom opet zatvoriti vrećicu i nastaviti peći. Meso kada je pečeno lagano se razdvaja s vilicom koliko je mekano, sočno i fino.
A za prilog sam poslužila fine popečke od tikvica koje sam našle kod svoje drage Sandre i zaista su jako fine ne samo kao prilog već i kao glavno jelo uz finu salaticu.


Sastojci 500 g tikvica
            250 g sira ( gaude ili edamac)
            100 g kukuruznih pahuljica
             2 jaja
             sprstohvat soli
             2 žlice gustina ( škrobno brašno)

Tikvice naribati, posoliti ih i pustiti 20 min da puste vodu, potom ih ocijediti i dodati umiješana vilicom jaja, naribani sir, mljevene kukuruzne pahuljice te gustin. Od smjese oblikovati polpete i staviti ih na masni papir te ih ispeći u pećnici na 200 C oko 20 min, preproruka da ih dobro istanjite s rukama da se ispeku ravnomjerno s svih strana.



A za drugi prilog sam se odlučila za mahune ali ne na salatu kako ih inače spravljam s puno češnjaka već jedno fino varivo od mahuna s ajvarom. Da dobro ste pročitali s ajvarom i okus im je predobar.


Sastojci 500 g mahuna
            5 žlica ajvara
            3 režnja češnjaka
            2 žlice sjeckanog peršina
            150 ml bijelog vina
            prstohvat soli
            malo vegete
            papra po želji

Mahunama odrezati krajeve i oprati ih te ih staviti u ključalu vodu cca 5 min a potom ih prepržiti na maslinovom ulju s češnjakom, zaliti bijelim vinom , dodati ajvar, začine te sve podliti čašom vode u kojoj ste kuhali mahune. Tako ih pirjati cca 20 min ili dok ne omekšaju. Jako fino varivo punog okusa a kojem ajvar daje posebnu notu i odličan prilog mesu.
Moram priznati da i nisam bila previše u kuhinji jer se meso lagano peklo a ja sam na terasi lagano čisitila povrće i uživala u još jednom ljetnom danu koji to zacijelo danas nije ali je došao kao dobar jedan dan za odmor iako ni to u mom slučaju nije bilo tako jer sam već posle ručka bila u firmi zbog hitne intervencije zbog silne kiše koja već pada cijeli dan u Rijeci.
Do čitanja...
         

Primjedbe

  1. Jao, jao, koja gozba! Ovo meseko me bacilo u trans, a mahune stalno jedem, najcesce na salatu! Probam i tvoju varijantu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Savršeno. Meso je bilo više nego sočno nakon tako dugog i laganog pečenja, a posebno mi se sviđaju i prilozi, kako onaj s tikvicama, tako i ovaj originalni prilog s mahunama. Ma ne za 5, već za 10!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan prijedlog za ručak! Posebno mi se sviđaju polpetice koje se peku u pećnici. Ja ih frigam pa ću obavezno probati tvoj recept, taman sam uočila nove tikvice jutros u vrtu

    OdgovoriIzbriši
  4. Super ideja za ručak io sad kad vidim ove slike, gladna sam.

    OdgovoriIzbriši
  5. Super ručak, i meni se sviđa recept za tikvice, pogotovo što se peču u pećnici

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi