Sfogliatelle



Trebali su biti izabrani u ovom krugu Kuvarijacija ali nisu pa sam se ja uhvatila u koštac s njima i iako sam  ih rasporedila u tri dana tj 3 faze dužine izrade neka vas ne obashrabri  u izradi ovog jako finog i jako efekatnog deserta koji sam davno jela u Veroni i iskreno moji su daleko bolji. Skromna sam nema što.


Tijesto sam radila po ovom receptu znači umijesiti 420 g brašna ja sam koristila manitoba brašno, dodati žličicu soli i 180 ml tople vode. Umijesiti tijesto da vam postane glatko i trebati će vam vremena. Meni se mijesio 5-7 minuta u mikseru a onda sam ga još mijesila ručno a na kraju sam ga i par puta razvaljala a potom ga obavila folijom i stavila u frižider preko noći.Umiješajte 100 g maslaca i 100 g masti u homogenu smjesu te ostavite na sobnoj temperaturi.




Drugi dan razvaljajte dio po dio tijesta a onda ga razvlačite na mašinu za paštu, dok ne dođete do kotačića broj 9 i kada tijesto bude skoro providno, stavite ga na  radnu plohu i razvlačite prstima te premažite mješavinom masti i maslaca.Krajeve tijesta zarolajte, tako radite s svim tijestom koje imate prvo razvlačite na mašinu za paštu a onda i dodatno prstima te premazujete mašću i maslacem, svaki dio narolajte na onaj prethodni. Dobiti ćete kobasicu koju premazujte te omotajte folijom i ostavite u frižideru minimum 2 h a kod mene je to bilo preko noći.Nastojte da bude čvrsto omotan sloj preko sloja i dobiti ćete ovu lijepu teksturu kao da se lista.
Postupak na slikama, možda je ovako jednostavnije



Smjesu sam radila po Yayinom receptu 200 ml mlijeka, 65 g griza,1 jaje, 200 g ricotte, 100 g šećera te sok od jednog limuna i pola žličice cimeta. Znači ukuhati mlijeko s šećerom, dodati griz te ga i skuhati. Pomiješati pola žličice cimeta ali ako ga ne volite slobodno ga i izostavite. Kada se griz malo ohladio umiješajte jaje te sir a potom i dodajte sok od jednog limuna. Ja sam ga ručno umiješala dok nisam dobila jednoličnu smjesu.
Izvadite tijesto iz frižidera i režite ga na ploške široke 1 cm a potom svaku plošku prvo stisnite dlanom a potom prstima oblikujte trokut tako da prste namočite u mješavimu masti i maslace te trokut okrećite oko svoje osi tako da se on širi. Napunite ga smjesom i malo stisnite krajeve da ne iscuri nadjev . Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 C dok ne dobije zlatnu koricu. Tijekom pečenja će u jednom trenutku sfogliatelle ispustiti određenu količinu maslaca ali sam ih ja kad su se ispekli stavila na papirnati ručnik da upije višak masnoće.


Nježno ih posipajte šećerom u prahu i uživajte u divnom okusu i hrskavšću tijesta koji se topi u ustima.
Mislim da će kod mene biti dragi gosti ove divne sfogliatelle ali kako je Stella rekla s finim topingom od čokolade s malinama.







Primjedbe

  1. Zaista su posebni i svaki listic se najfinije vidi, meni je isto velika zelja da ih isprobam, a tebi su savrseno uspeli.:))))

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa ja ovome vec dva dana ne mogu da se nagledam. Presavrseni su ti, divno si ih napravila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Lljiljo znaš da sam uživala u izradi a i u okusima ove divotice.

      Izbriši
  3. Dilajla, svaka čast.. i ja sam ih pravila još prošle godine, ali nisu ovako lepi kao tvoji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidjela sam da si ih i ti radila, i isto su lijepi Zorice, sad ću raditi i drugu turu.

      Izbriši
  4. Za mene je ovo baš poduhvat ali ću ga izvesti kad tad!
    Savršenstvo!

    OdgovoriIzbriši
  5. I ne čudi me da su bolji od onih što si jela u Veroni. Prvo što si ih ti savršeno napravila, a drugo što je ovo napuljski specijalitet. Kao i dobru pizzu, teško ćeš ih naći drugdje u Italiji. Ja kad sam dolje za Božić nauživam se za ostatak godine. Mogu se puniti i nutellom, onda ih zovu code di aragosta

    OdgovoriIzbriši
  6. Savršeno su ti ispali. Svaka čast na trudu i strpljenju.

    OdgovoriIzbriši
  7. Vau! Ovo sam gledala kako Badi pravi i mislila sam da ih je nemoguće izvesti u kućnim uslovima. Ovi tvoji, međutim, nimalo ne zaostaju za njegovima - savršeni su! Bravo, draga.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlično su ti ispali! Nedavno smo ih imali za zadatak u okviru Daring Bakers izazova, ali nisam stigla sudjelovati. Potajno sam se nadala da će biti izabrani za kuvarijacije. Izgleda da se s nekim receptima treba uhvatiti u koštac mimo zadataka u igricama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidjela sam da su i bili u Daring Bakers i da ih se je i puno odazvalo a šteta je bilo ih propustiti.

      Izbriši
  9. zaista svaka čast na ovome, savršeni su!

    OdgovoriIzbriši
  10. Joj ovo izgleda potpuno fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  11. Svaka ti čast, izgledaju apsolutno savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ma zašto bi bila skromna kad izgledaju i više nego odlično?? :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo bi bio baš pravi izazov za Kuvarijacije. Super mi je što si ih odlučila napraviti, a još više mi je super kako si ih napravila, savršeno !!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ova divna peciva me proganjaju. :) Najpre sam ih videla u jednoj divnoj knjizi sa receptima za italijanski slatkise, pa kod nase Jelene i sad, u predivnom izdanju kod tebe. Tako mame... Jos se ja volim petljati sa takvim komplikacijama. Nista. zasukacu rukave cim nadjem malo vremena...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obavezno ih probaj baš čekam utiske i s tvoje strane.

      Izbriši
  15. Dovela si ih baš do savršenstva, teško ih jevgledat. A ne probati ih.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi