Snježne pahulje i jedna fina torta od sira




Pada snijeg i pada pokriva naše tragove u snijegu. Hvatamo se za ruke i on se nasmiješi a onda dohvati grudu i baci je prema meni, naravno da sam mu uzvratila, hladnoća štipa za obraze. Odšetamo do slastičarnice na topli čaj i naravno škicamo u vitrinu jer neznamo koju slasticu bi odbrali. Kao djeca smo, da vjerovatno bi trebali sve probati pomalo jer nas mame svojim izgledom, bojama. Eto mali dio našeg produženog vikenda bez djece. Dugih šetnji, ono što najviše volim čitanje knjige u predvečerje a kroz prozor padaju bijele pahulje i padaju. Čak mi se nije ni teško dignuti ujutro, brzo se spustiti na doručak i odmah na žičaru bez stresa jer s klincima je to uvijek natjeravanje da pojedu doručak, da se obuku , da zakopčaju pancerice. A kad ono tako sve ležerno bez žurbe, spuštamo se niz padine, stanemo popijemo expresso ili bombardino i nastavim dalje.
I pomislim u jednom trenutku kako mi je lijepo, samo s njim da čak ni ne pomislim na ona moja dva veća djeteta s malim krilima :)


Ovu tako finu tortu je napravila kolegica s posla svom suprugu za rođendan i donijela za probu i meni se baš sviđala a čak sam osjetila i mascarpone kojeg uopće nema u kremi ali je tu fina kuhana krema od žutanjaka pomiješena s svježim sirom i šlagom, a biskvit sočan pun soka od breskvi.

Biskvit 5 jaja
           10 žlica šećera
           10 žlica mlijeka
           10 žlica ulja
           10 žlica brašna
             1 pecilni prašak
Jaja miksati s šećerom i postepeno ododavati mlijeko, ulje a potom i prosijano brašno s pecilnim praškom. Pećnicu upaliti na 180 C a kalup za tortu premazati maslacem. Smjesu uliti u kalup i staviti peći oko 40 min ili dok štapić ne izađe suh. Kad biskvit bude pečen izvaditi ga iz kalupa i pustiti da se ohladi, Konzervu breskvi otvorite i pustite da se breskve ocijede.

Krema 500 g svježeg sira
           500 ml slatkog vrhnja
              5 listova želatine
              4 žutanjka
            sok od 1 limuna
           200 g šećera
           1/4 l mlijeka
            1 konzerva 725 g breskvi



Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, također dobro razradite i svježi sir, potom svježi sir i šlag pomiješajte, dodajte sok od jednog limuna. Zagrijte mlijeko s šećerom a potom dodajte žutanjke i skuhajte ih u finu kremu. Listove želatine namočite u vodu cca 5-8 min, potom je ocijedite i umiješajte u kremu s žutanjcima. Par velikih žlice šlaga i sira dodajte u smjesu s žutanjcima i lagano pomiješajte a potom svu smjesu sjedinite s šlagom i sirom. Biskvit preokrenite tako da vam strana na kojoj se pekao bude na vrhu, prerežite ga u dva djela i namočite sokom od breskvi. Breskve položite na biskvit i vratitie obruč oko torte a potom izlijte i kremu na njih, Stavite drugi dio biskvita i premažite i njega te odložite tortu u frižider da se kram stisne i ohladi. Ja sam ju još posula i s kokosom a vi ako želite možete je dodatno ukrasiti i šlagom.


Nadam se da ćete uživati a ja vam želim ugodan ostatak vikenda.


Malo slikica snježne idile čak su i dva dana bile zatvorene staze zbog lavina i velikih količina snijega koje su napadale a bilo ga je preko 5 m na planini a u dolini oko 1,60.




Primjedbe

  1. Ma divno zasnježeno, prekrasne fotkice... torta božanstvena, sviđa mi se što je fina krema prožeta voćem. Gotovo cijela podsjeća na zimu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da na zimu koje je ove godine toliko čudna i hirovita zar ne.

      Izbriši
  2. Prekrasne slike:) Tortica deluje veoma ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan post, bas si me raznezila.... a tortica je vrlo lepa i bas se nekako fino uklopila uz ovaj zimski pejsaz.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš ti hvala iako ne volim svoj privatan živor baš iznositi ali volim napisati par naših životnih situacije koje mi se čine prikladnim.

      Izbriši
  4. osvojio me ovaj uvod, jako lijepo :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajme, snijeg i skijanje ... Kamo ste išli ako nije tajna? Torta zvuči baš fino

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nassfeld nama je blizu 250 km a tamo imamo i jedan mali pansion s predobrom kuhinjom i odličnim cijenama http://www.gh-zum-feierabend.at/Willkommen.html
      Zaista topla preporuka i uz odlično pivo ns dvoje se davimo u njihovim koruškim delicijama, Znam Tamara da ste i vi skijaši pa naiđite i koji put i do ovog pansiona.

      Izbriši
  6. Dilajla bilo vam je prekrasno sigurno,pravi romantični zimski ugođaj,još ova tor¨tica,..divota!

    OdgovoriIzbriši
  7. Uh pravo skijanje, sigurna sam da ste uživali. Tortica odlično izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako lijepa priča i baš mi je drago da ste tako uživali zajedno na skijanju, snježna idila je krasna, a i torta me osvojila, super vas je počastila kolegica, jako dobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  9. Torta je prelepa, ali ovaj sneg baš ne volim ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Vidiš da je bilo lijepo, a sigurno su i djeca uživala bez vas...:) Ja se isto ne mogu odljepiti od djece, ali treba malo i biti sam!

    OdgovoriIzbriši
  11. Slike izuzetno lepe i drago mi je da ste uživali, a torta je fantastična.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi