Ajme koliko nas je kesten
Uopće se nisam dvoumila dali ću sudjelovati u ovom krugu jer ja kesten obožavam na sve moguće i nemoguće načine i kad je Nale s bloga Coolinarija za temu Ajme koliko nas je odabrala kesten kao da je pitala mene te joj šaljem par svojih najomiljenijih receptića što novih što starih pa se nadam da će joj se koji svidjeti. Prvi recept je i onaj koji sam zadnji radila od moje drage Kate i svakako bih ga preporučila .
Tako jednostavan a jako efektan i jako fin.
Sastojci 125 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
200 g brašna
50 g badema mljevenih
200 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
200 g kestena očišćenog i propasiranog
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
50 g sjeckane čokolade
Pomiješati sve suhe sastojke a mlijeko sjediniti s kestenom te dodati tekuće slatko vrhnje. Pjenasto izmješati maslac s šećerom ta dodati jedno po jedno jaje.U smjesu ručno dodati suhe sastojke a potom i mješavinu s mlijekom i kestenom. Oblik za kuglof namastite a potom i malčice pobrašnite te ulijte smjesu po kojoj rasporedite čokoladu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C cca 50 min ali svakako nakon 40 min napravite probu s drvenim štapićem.Ja sam ohlađeni kuglof ukrasila rastopljenom čokoladom koju sam otopila s velike žlice slatkog vrhnja.
Marunjača
Marun u žejici
Puretina u jeseni
Fini spoj nježne puretine iako bi svako bijelo meso dobro došlo ,gljiva ,malo senfa i crvene slatke paprike i naravno kestena.
Potrebno je 1/2 kg puretine
400 g svježih šampinjona
2 žlice senfa
1 žlice crvene slatke paprike
200 g propasiranih kestena
1 dcl vina bijelog
1 velika kapula
Gljive očistite i sitno narežite i dodajte na dinstanu kapulicu,dinstajte kratko vrijeme podlijevajući bijelim vinom.Za to vrijeme narežite puretinu na veće rezance posolite ih,dodajte senf i sve zajedno pomiješajte.
Preko mesa posipajte žlicu brašna koju ste pomiješali s slatkom crvenom parikom
U gljive sada dodajte kesten koji ste prethodno skuhali i očistili.
Gljive izvadite i stavite na toplo ,dodajte malo maslinovog ulja i popržite rezance od mesa na ostatku od umaka.Kada je meso porimilo zlatnu boju izvadite ga.
Jedan dio umaka od glijva propasirajte a drugi ostavite u komadićima.
Taj koji ste propasirali pomiješajte s rezancima od mesa , a ostatak umaka prelijte preko priloga.
U mom slučaju su bili njoki ali jako fino ide i s rižom,pireom,prokulicama.
Ova torta je spoj više domaćica ,tako da je krema od kestena posuđena od moje drage smajlice,
a druga kremica uzete od jedne prekrasne Kesten frajle i tako je nastala ova toliko jednostavna a zaista
fina torta puna divne mekane kreme i kestena zarobljenih u bijeloj čokoladi.
Podloga za tortu 200 g mljevenih keksa
50 g mljevenih oraha
80 g otopljenog maslaca
Kekse samljeti i pomiješati s mljevenim orasima i ddati otopljeni maslac.Smjesu utisnuti na podlogu
za tortu i lagano poravnati,
Bijela krema 2 dcl slatkog vrhnja
3 dcl kiselog vrhnja
3 žlice meda
1 vrećica želatina u prahu
Slatko vrhnje istucite u šlag ,pomalo dodajte kiselo vrhnje i med.Lagano pomiješati.Nabreklu želatinu koju ste spremili prema uputstvu s vrećice lagano otopite.Par žlica kreme dodajte u želatinu a onda sve skupa promiješajte i stavite na podlogu.Stavite u frižider da se lagano stisne prije stavljanja kesten kreme.
Krema od kestena 250 g očišćenih i propasiranih kestena
150 g šećera
100 g bijele čokolade
2 žlice ruma
100 g maslaca
Maslac lagano pomiješati s štaub šećerom i u to umiješati kesten pire.Dodati rastopljenu bijelu čokoladu i na kraju umiješati rum.Kesten kremu lagano nanijeti na bijelu podlogu.Ukrasiti čokoladom koju smo prethodno rastopili s 3 žlice ulja.
Karamel niti 80 g šećera
40 ml vode
Zagrijati vodu i šećer .Ne miješati.Kad se počne pretvarati u karamel i dobije zlatnu boju maknuti s štednjaka i pustiti da se ohladi ,Nakon par minuta se karamel zgusne a vi uzmite vilicu i razvlačite niti u željeni oblik.Ako ne padaju niti znači da se dovoljno nije karamel stisnuo,sačekajte čas a potom vucite niti.Ako se karamel stisne jako nema veze samo ga lagano otopite na štednjaku.
Tako jednostavan a jako efektan i jako fin.
Kuglof od kestena
Sastojci 125 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
200 g brašna
50 g badema mljevenih
200 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
200 g kestena očišćenog i propasiranog
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
50 g sjeckane čokolade
Pomiješati sve suhe sastojke a mlijeko sjediniti s kestenom te dodati tekuće slatko vrhnje. Pjenasto izmješati maslac s šećerom ta dodati jedno po jedno jaje.U smjesu ručno dodati suhe sastojke a potom i mješavinu s mlijekom i kestenom. Oblik za kuglof namastite a potom i malčice pobrašnite te ulijte smjesu po kojoj rasporedite čokoladu. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C cca 50 min ali svakako nakon 40 min napravite probu s drvenim štapićem.Ja sam ohlađeni kuglof ukrasila rastopljenom čokoladom koju sam otopila s velike žlice slatkog vrhnja.
Marunjača
Tijesto 1 mali svježi kvasac 40 dkg brašna 28 dkg putra 1 jaje 1 žutanjak 6 dkg šećera Nadjev 1 kg maruna 10 dkg šećera 4 žlice ruma 2 vanilin šećera 2 žlice meda Kvasac rastopite u malo toplog mlijeka s dodatkom brašna i malo šećera.Pustite da se digne.Za to vrijeme prosijte brašno,dodajte naribani putar ,dodajte jaje i žutanjak , šećer i ostatak mlačnog mlijeka.Pomalo dodajte nadigli kvasac i umijesite tijesto da vam bude mekano i da se ne hvata za ruke.Pustite da se diže cca 40 min.Za to vrijeme skuhajte marune koje ste prethodno zarezali.Kuhajte ih cca 25 min.Kad se ohlade očistite ih i propasirajte uz dodatak šećera,ruma i meda.Nadjev ne smije biti ni pregust a ni prerijedak.Nadiglo tijesto razdijelite u dvije kugle , te razvaljajte jednu pa drugu.Pomalo pripremljeni nadjev rasporedite po tijestu. Zamotajte tijesto u dvije štruce i lagano ih premjestite u tepsiju u kojoj ćete ih peći a koju ste prethodno namazali i pobrašnili. Razmutite jedan žutanjak i lagano premažite štruce.Lagano ih čačkalicom izbodite po površini. Ostavite ih još da se dižu cca 15 min.Stavite peći na 180 C dok ne dobiju finu boju i dok štapić ne izađe čist iz tijesta. Obilno ih posipajte štaub šećerom i uživajte. |
Marun u žejici
Puretina u jeseni
Potrebno je 1/2 kg puretine
400 g svježih šampinjona
2 žlice senfa
1 žlice crvene slatke paprike
200 g propasiranih kestena
1 dcl vina bijelog
1 velika kapula
Gljive očistite i sitno narežite i dodajte na dinstanu kapulicu,dinstajte kratko vrijeme podlijevajući bijelim vinom.Za to vrijeme narežite puretinu na veće rezance posolite ih,dodajte senf i sve zajedno pomiješajte.
Preko mesa posipajte žlicu brašna koju ste pomiješali s slatkom crvenom parikom
U gljive sada dodajte kesten koji ste prethodno skuhali i očistili.
Gljive izvadite i stavite na toplo ,dodajte malo maslinovog ulja i popržite rezance od mesa na ostatku od umaka.Kada je meso porimilo zlatnu boju izvadite ga.
Jedan dio umaka od glijva propasirajte a drugi ostavite u komadićima.
Taj koji ste propasirali pomiješajte s rezancima od mesa , a ostatak umaka prelijte preko priloga.
U mom slučaju su bili njoki ali jako fino ide i s rižom,pireom,prokulicama.
Samo još jedna torta od kestena
a druga kremica uzete od jedne prekrasne Kesten frajle i tako je nastala ova toliko jednostavna a zaista
fina torta puna divne mekane kreme i kestena zarobljenih u bijeloj čokoladi.
Podloga za tortu 200 g mljevenih keksa
50 g mljevenih oraha
80 g otopljenog maslaca
Kekse samljeti i pomiješati s mljevenim orasima i ddati otopljeni maslac.Smjesu utisnuti na podlogu
za tortu i lagano poravnati,
Bijela krema 2 dcl slatkog vrhnja
3 dcl kiselog vrhnja
3 žlice meda
1 vrećica želatina u prahu
Slatko vrhnje istucite u šlag ,pomalo dodajte kiselo vrhnje i med.Lagano pomiješati.Nabreklu želatinu koju ste spremili prema uputstvu s vrećice lagano otopite.Par žlica kreme dodajte u želatinu a onda sve skupa promiješajte i stavite na podlogu.Stavite u frižider da se lagano stisne prije stavljanja kesten kreme.
Krema od kestena 250 g očišćenih i propasiranih kestena
150 g šećera
100 g bijele čokolade
2 žlice ruma
100 g maslaca
Maslac lagano pomiješati s štaub šećerom i u to umiješati kesten pire.Dodati rastopljenu bijelu čokoladu i na kraju umiješati rum.Kesten kremu lagano nanijeti na bijelu podlogu.Ukrasiti čokoladom koju smo prethodno rastopili s 3 žlice ulja.
Karamel niti 80 g šećera
40 ml vode
Zagrijati vodu i šećer .Ne miješati.Kad se počne pretvarati u karamel i dobije zlatnu boju maknuti s štednjaka i pustiti da se ohladi ,Nakon par minuta se karamel zgusne a vi uzmite vilicu i razvlačite niti u željeni oblik.Ako ne padaju niti znači da se dovoljno nije karamel stisnuo,sačekajte čas a potom vucite niti.Ako se karamel stisne jako nema veze samo ga lagano otopite na štednjaku.
Wow, divni recepti sa kestenom... Ne znam šta bih pre izabrala:) Uživam u ovom postu.
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da ti se sviđaju a ja se nadam i drugim dobrim ulaznicama na ovu temu.
IzbrišiKoliko predivnih ideja! Svaka čast! :)
OdgovoriIzbrišii ja sam oduševljena . Kreativni , novi recepti sa kestenom !
OdgovoriIzbrišiSad si me stavila na muke, ove godine nisam ni okusila marune :( Mislim da bih krenula s marunjačom :D
OdgovoriIzbrišiŽalim za marunima ove godine, nisam ni jedan probala. Tvoja kolekcija je izvrsna posebno ova slana
OdgovoriIzbrišiMarunjača senzacionalno izgleda.
OdgovoriIzbrišiE ovo zaista mora da je fenomenalno!
OdgovoriIzbrišiKoji odlični kestenjasti recepti, jedno bolje od drugoga, a posebno mi dobro izgledaju kuglof i torta !
OdgovoriIzbrišiSve mi se jako sviđa, puretina u finoj kestenjastoj kombinaciji, a o slatkom ne moram ni govoriti :)
OdgovoriIzbriši