Jako dobra kuhinja by Laka kuharica
Uživam u kuhinji Lake kuharice i već sam isprobala dosta recepta s njezinog bloga u kojem i zaista uživam gdje nam ona slikom i rječju sve lijepo objasni a i s nutricionističke strane odmah znam gdje sam.Još me je jedna njena napisana sitnica privukla njenom blogu a to da je njen blog posvećen njenoj majci, njenoj baci i svim ženama njene obitelji i da kaže prekratak je život da bi se suvišno vrijeme provodilo u kuhinji a opet iz njene kuhinje izlaze jako fine stvari.Tako da se ovaj mjesec s zadovoljstvom pridružujem istraživanju bloga pod okriljem FBI rukavice koju je osmislila i pokrenula naša blogerka mamajac.
Uvijek me privuku njeni recepti zaista maštoviti, fini , nekad možda teško povezivi sastojci a i saznam nutritivne vrijednosti tog jela (ili po naši koliko ću se zdebljati ili smršaviti ha,ha).Tako me je i privukao ovaj Balsamico odresak s kašom od graha i salse u kojem nisam ništa mjenjala jedino na kraju ona kaže odresak preliven s malo salse u mom slučaju je to više jer sam vam ja ovisnik o salsi.
Ovaj recept sam predstavila i na svom blogu gdje možete i pročitati i moja zapažanja.
Špecli s šunkom i mrvicama su me spasile jedan dan kad sam dojurila doma a klinci gladni već brundaju a ovo je bilo gotovo za 20 minuta i tako jednostavno a jako fino.
Potrebno vam je 500 g špacli ( i ja sam koristila one iz Lidla)
50 g maslaca
pola luka narezanog na ploške
100 g narezane domaće kuhane šunke
1 šalica mrvica
100 g naribanog ementelara
Maslac ugrijati na tavi i na njega dodati luk narezan na ploške dok ne dobije finu boju.Dodati šunku i lagano pržiti, dodati mrvice te dodati tjesteninu uz dodatak 1,5 dcl vode.Kuhala sam tjesteninu dok voda nije isparila a to je bilo za cca 4 min.Na kraju sam sve posipala sirom i pustila da se otopi.
Ovaj recept me je privukao jer se radi o finom komadu mesa ali spravljen na malo drugačiji način
Elegantna pečenka s kaduljom koja ime i jako lijep naziv.
Sastojci 1 svinjski file
12-15 ploški slanine
8-10 ploški ementalera upotrijebila gaudu
listiće svježe kadulje
papar
S komada mesa maknuti sve male žilice.Slaninu rasporediti u dužini filea, potom rasporediti sir i posuti listiće kadulje, posoliti i popapriti.File položiti na slaninu i pažljivo ga zamotati.Staviti ga peći na180C uz povremeno okretanje.Temperaturu sniziti i još peći na 150C oko 45 minuta.Ja sam kao prilog poslužila gljive u gustom umaku.Jako smo fino jeli i ovaj put.
A nedjeljom dolazi i moja mama na ručak koja je moram priznati profinjenog okusa pa sam ja nekad luda od toga kuhanja a da svi budu zadovoljni e tu je jedne nedjelje uskočio jako dobar recept Pureći odresci Bolognese.
Sastojci 5 odreska čiste puretine
kukuruzno brašno za paniranje
1-2 jaja
krušne mrvice
koliko komada mesa toliko komada pršuta ili šunke
toliko i feta sira
Pureće odreske lagano istući te posoliti, uvaljati u kukuruzno brašno te zatim umočiti u jaja te potom u krušne mrvice.Panirane odreske fino ispeći na maslacu do zlatno žute boje.Ploškom šunke ili pršuta pokriti odreske, te na kraju i pokriti ploškom sira.Odreske staviti u nauljenu vatrostalnu zdjelu i staviti u pećnicu na 200 C te ih zapeći dok se sir ne otopi.I posložiti uz neku finu salatu i uživati i dalje u nedjelji.
I na kraju ovog bloga da nije samo da uživamo u mesu našlo se i povrće i to fini Popečci od povrća.
Fini popečci od batata, kelja i krumpira ili jedan dobar način kako klincima uvaljati povrće a tu ubrajam i sebe.Ali sam se ugodno iznenadila.Sastojci su ipak vezani za stanje frižidera takoa da sam ja imala 2 poriluka, 2 veća batata i 3 krumpira i da dve tri prokulice.Sve skupa sam oprala ,očistila koru i narezala na komadiće i stavila kuhati u posoljenu vodu.Kuhano povrće sam zdrobila u kašu i dodala tetu Vegetu ali Natur.Brašno i krušne mrvice sam umiješala u povrće i popečke fino prepejka na grill tavi.
Preostalo je još nešto i slatkoga za napraviti ali to prepuštam Vama da istražite njen jako fin blog.
Dobar tek...
Uvijek me privuku njeni recepti zaista maštoviti, fini , nekad možda teško povezivi sastojci a i saznam nutritivne vrijednosti tog jela (ili po naši koliko ću se zdebljati ili smršaviti ha,ha).Tako me je i privukao ovaj Balsamico odresak s kašom od graha i salse u kojem nisam ništa mjenjala jedino na kraju ona kaže odresak preliven s malo salse u mom slučaju je to više jer sam vam ja ovisnik o salsi.
Ovaj recept sam predstavila i na svom blogu gdje možete i pročitati i moja zapažanja.
Špecli s šunkom i mrvicama su me spasile jedan dan kad sam dojurila doma a klinci gladni već brundaju a ovo je bilo gotovo za 20 minuta i tako jednostavno a jako fino.
Potrebno vam je 500 g špacli ( i ja sam koristila one iz Lidla)
50 g maslaca
pola luka narezanog na ploške
100 g narezane domaće kuhane šunke
1 šalica mrvica
100 g naribanog ementelara
Maslac ugrijati na tavi i na njega dodati luk narezan na ploške dok ne dobije finu boju.Dodati šunku i lagano pržiti, dodati mrvice te dodati tjesteninu uz dodatak 1,5 dcl vode.Kuhala sam tjesteninu dok voda nije isparila a to je bilo za cca 4 min.Na kraju sam sve posipala sirom i pustila da se otopi.
Ovaj recept me je privukao jer se radi o finom komadu mesa ali spravljen na malo drugačiji način
Elegantna pečenka s kaduljom koja ime i jako lijep naziv.
12-15 ploški slanine
8-10 ploški ementalera upotrijebila gaudu
listiće svježe kadulje
papar
S komada mesa maknuti sve male žilice.Slaninu rasporediti u dužini filea, potom rasporediti sir i posuti listiće kadulje, posoliti i popapriti.File položiti na slaninu i pažljivo ga zamotati.Staviti ga peći na180C uz povremeno okretanje.Temperaturu sniziti i još peći na 150C oko 45 minuta.Ja sam kao prilog poslužila gljive u gustom umaku.Jako smo fino jeli i ovaj put.
A nedjeljom dolazi i moja mama na ručak koja je moram priznati profinjenog okusa pa sam ja nekad luda od toga kuhanja a da svi budu zadovoljni e tu je jedne nedjelje uskočio jako dobar recept Pureći odresci Bolognese.
Sastojci 5 odreska čiste puretine
kukuruzno brašno za paniranje
1-2 jaja
krušne mrvice
koliko komada mesa toliko komada pršuta ili šunke
toliko i feta sira
Pureće odreske lagano istući te posoliti, uvaljati u kukuruzno brašno te zatim umočiti u jaja te potom u krušne mrvice.Panirane odreske fino ispeći na maslacu do zlatno žute boje.Ploškom šunke ili pršuta pokriti odreske, te na kraju i pokriti ploškom sira.Odreske staviti u nauljenu vatrostalnu zdjelu i staviti u pećnicu na 200 C te ih zapeći dok se sir ne otopi.I posložiti uz neku finu salatu i uživati i dalje u nedjelji.
I na kraju ovog bloga da nije samo da uživamo u mesu našlo se i povrće i to fini Popečci od povrća.
Fini popečci od batata, kelja i krumpira ili jedan dobar način kako klincima uvaljati povrće a tu ubrajam i sebe.Ali sam se ugodno iznenadila.Sastojci su ipak vezani za stanje frižidera takoa da sam ja imala 2 poriluka, 2 veća batata i 3 krumpira i da dve tri prokulice.Sve skupa sam oprala ,očistila koru i narezala na komadiće i stavila kuhati u posoljenu vodu.Kuhano povrće sam zdrobila u kašu i dodala tetu Vegetu ali Natur.Brašno i krušne mrvice sam umiješala u povrće i popečke fino prepejka na grill tavi.
Preostalo je još nešto i slatkoga za napraviti ali to prepuštam Vama da istražite njen jako fin blog.
Dobar tek...
Draga moja ovo je perfektno, jako mi se sve sviđa i divno izgleda!
OdgovoriIzbrišiSve pohvale, spremam receptiće! :)
Lijep pozdarv. :)
Ajme, koliko fine hrane...Špecle obožavam, a najviše mi se sviđa kako su jednostavni za pripremu, volim brzinu!!! I obavezno ću probati svinjicu sa slaninom i kaduljom. Njam! Ilina
OdgovoriIzbrišiČitam o tvojoj ljubavi prema salsi i taman ju danas imam za ručak ;-) Odlična kolekcija recepata, posebno mi se sviđaju njezine mesne i zapečene varijante.
OdgovoriIzbrišiJa ljuba duša.... kako naj človek shujša... ko pa takole lepo zgleda in "diši" je dobro tudi za oči.
OdgovoriIzbrišikaj so špecli?
Vrsta sirove pašte jako fina a ja je kupujem u Lidlu.
Izbrišikrasan izbor! i ja volim njezin blog, recepti su s jedne strane praktični i s druge strane jako maštoviti i inovativni, svakodnevne stvari napravi na nov način i uvijek im dodaje nešto zanimljivo. A da ne pričam koliko cijenim nutritivne vrijednosti na kraju svakog recepta!
OdgovoriIzbrišiPrije obilaska tvoga bloga valja se dobro najesti,jer je ovo sve tako primamljivo ajmee i stvara zazubice..recepti idu na sigurno,pa na probu:)
OdgovoriIzbrišiKrasne fotke i divan izbor recepata, ovo bih sve i sama rado probala, svidja mi se njen blog i vec sam napravila par finih stvari, cekam samo da kompletiram listu pa cu ih sve skupa objaviti.:))
OdgovoriIzbrišiI ja jako volim Katarininu kuhinju. Posebno slanise. Nadam se da cu stici sto vise odabranih recepata probati...
OdgovoriIzbrišiTi si zadatak sjajno uradila! Bravo!!! :)
ti si se za slane recepte odlučila, odličan izbor!!
OdgovoriIzbrišiKatarinaina kuhinja mi je predivna. Tvoj izbor mi se jako dopada!
OdgovoriIzbrišiDraga moja, hvala ti od srca na divnim riječima i još boljem odabiru jela koja su tvojoj varijanti još bolja! Drago mi je da ste uživali i da vam je sve prijalo.
OdgovoriIzbrišiNeki dan sam spremala rucak za prijatelje (prvi put) i zahvaljujuci receptima sa ove stranice sve je super proslo:) Hvala!
OdgovoriIzbriši