Tapioka s preljevom od višanja


Tamara nam je zadala baš finu namjernicu za ovaj krug igrice Ajme koliko nas je i to fine višnje koje previše ne volim ali u kolačima ili tortama obožavam.Prvo sam si zamislila napraviti Švarcvaldicu ali sam odustala i sjetila sam se da imam slikice Tapioke s preljevom od višanja deserta jako ukusnog a i lijepog a nadam se da će i ona biti zadovoljna izborom.
Potrebno vam je 1 dcl perlica
                            6 dcl mlijeka
                            3 žlice šećera
                            vraćica vanilin šećera

Preljev od višanja 2 dcl soka od kompota
                              3 žlice šećera
                              2 žlice gustina
                              2 žlice višanja

Perlice ostavite da se namoče u mlijeku cca 1 sat.Nakon sat vremena u mlijeko s tapiokom dodajte i obje vrste šećera i lagano kuhajte do vrenja.Smanjite vatru i kuhajte ih na laganoj vatri dok ne postanu prozirne.Za preljev lagano ukuhajte sok od višanja s dodatkom šećera i gustine.Lagano kuhajte dok se ne stisne.Pred kraj umiješajte i višnje.



Tapioku rasporedite u staklene zdjelice i prelite preljevom od višanja.Pustite da se malo ohladi i uživajte u brzom i finom desertu.

Primjedbe

  1. Prefino mi izgleda, sigurna sam da joj je i ukus neodoljiv!

    Ugodan vikend ti želim:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako fino. Tapioka mi je super, a višnje s njome idu sjajno. Jako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ništa nisam radila s tapiokom, ali su mi super te perlice. Za razliku od tebe, višnje ne volim općenito, niti same niti u nekom desertu.

    OdgovoriIzbriši
  4. jednom sam radila tapioka puding i moram priznati da je lijepši bio izgledom nego ukusom!možda da mu dam još jednu priliku??

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovakvu tapioku poznajem, baš takvu sa prelivom od višanja ali ja stavim u nekoliko slojeva u čašama naizmenično sa tapiokom. mama je davno ređala u čaše za šampanjac ovaj puding pa to zaista svetski izgleda samo mora da se pazi kako se sipa.

    OdgovoriIzbriši
  6. °º✿
    º° ✿ ✿⊱╮
    Passei para uma visitinha.
    Seu blog é tudo de bom, receitas deliciosas!!!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil°º✿
    º° ✿ ✿⊱╮

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgleda jako slasno! Mada ja nisam ljubitelj tapioke i sličnih pudinga od riže, riža na mlijeku itd., rado bih se pozvala k tebi u goste na zdjelicu ovoga :) Puno ti hvala na sudjelovanju! Ni meni višnje same po sebi nisu baš drage, ali zato ih obožavam u kolačima :) Cilj mi je i bio ovom temom potaknuti vas na krasne slatke kreacije :) A poneko možda doprinese i kakvom zanimljivom slanom kombinacijom ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno izgleda :) Nisam nikad probala tapioku, ali kombinacija sa preljevom od višnji mi izgleda divno :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Nemam iskustva sa tapiokom, niti sam je ikada jela ali ovo na slikama izgleda njami. Inače obožavam višnje i pretpostavljam da je ovo idealna kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako je dobar ovaj desertić! Mi smo se navikli na tapioku, jer je moja unučica još do nedavno gutala kremice i kašice s tapiokom i u slanoj verzili a i slatkoj. Sad je "velika" pa kaže da neće papati kašice, pa onda papamo mi.

    OdgovoriIzbriši
  11. Prvo jedno blesavo pitanje: što su to perlice i kakve su to perlice? Tapioka mi je poznata, ali me posebno ne privlači. No, uovoj tvojoj kombinaciji, to je odličan desert.

    OdgovoriIzbriši
  12. Napisala sam perlice jer mi nekako sliče na njih kad se namoče u mlijeku.
    Znači perlice tapioke :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo je meni savršeni desert...divna kombinacija sa višnjama:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Odlično izgleda. Nisam se još uhvatila u koštac sa tapiokom mislim da mi je krajnje vrijeme.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi