Sušena hobotnica, štokalj...

Neka stara zaboravljena vremena i dani koje više ne možemo vratiti taj okus i miris koji pomalo nestaje i curi nam niz prste, tako ni danas se više tako često na buri ne suše hobotnice.Ne osjeti se njihov miris među mrežama a pomalo već se i bura diže.Stari ribar na ostima nosi hobotnicu i s dovratka se dere:" Baba donia san nan večeru za zimske dane." .Gledam ih s strane sure kose na glavi a bore im okovale lica ali sretni su i osmjeh im treperi iz zjenica oka.Teške ruke starog ribara i ruke babe pune ožiljaka od piruna dok je kopala a jadna nakopala se već u životu. Diže se bura , ona škura neće se s kaićem van.Zima je.Došla je. Još jedna....


Baba uzima štoklja ,skine mu glavu ,ruke briše u kamižot i gleda u nebo.Uzima batić i s dva zamaha štoklja pričvrsti za dasku i stavi ga visoko na buru da se suši a da ge ne bi i mačka.Suši se tako 5 do 7 dana za duge zimske dane.Jer onda nije bilo frižidera da se riba smrzne a danas je ovo prava poslastica koju bi možda trebalo i više promovirati i vratiti duh starih zaboravljenih vremena.Ako slučajno dođe koja muha štoklja ili hobotnicu samo malo prospite brašnom od kukuruza.Već se osjeti miris suhe hobotnice,  bura ju je već napol i osušila.
A priprema tako jednostavna a tako bogata mirisom i okusom mora i soli.I maslinovog ulja i naravno bevanda od vina.



Ja sam svoju sušila na balkonu 6 dana, tri kraka sam odrezala a ostatak sam stavila u frizer za duge zime kad se zaželim malo okusa ljeta i mora na usnama.Narežite krakove na sitne komadiće.Zagrijte pravo domaće ulje i bacite krakove na njega.Pet do šest jaja dobro umutite i lagano ih umiješajte među krake.




Ne solite hobotnica je sama po sebi slana od mora.Dva puta je lagano potresite i servirajte na pijat .Lagano je našpricajte maslinjakom.I uživajte u mirisima i okusima našeg Jadrana.I kad je probate shvatiti ćete da tako nešto jednostavno može biti tako fino i ukusno.


Dobar tek na starinski način....


Suše tako još i mačku i pasa.Sušeni pas zamjenjuje bakalar.Spravlja se na gulaš ili brudet.
Sušeni štokalj ili hobotnica postaje još jedan brand u našem kulinarstvu i sve više konoba ju ima na svom
meniju i to zasluženo.


Možda će i ova dva mala ribara slijediti staru tradiciju ili...
Nije na otoku lagano biti po zimi kad nema ni struje a ne voze ni trajekti pa su odsječani od svijeta.Kad zapuše škura bura more pjeni da ni nos ne promole vanka a ipak treba izaći van nahraniti onih par ovaca koje su im ostale.jer svi su zaboravili na njih i njihova djeca .Jer sve vole otok dok je ljeto,kad je tako lijep okupan suncem kad te more zove da se zaletiš u njega a ne sad kad je tmurno i kad je zima.


Ribarica vezana za porto Rijeke njoj su nažalost odbrojeni dani, jer ni ribara više nema.

Primjedbe

  1. Divne slikice i jedan jako ukusan obrok! :) Slažem se s tobom lijepo je u ove hladne dane doživjeti miris ljeta i mora na tanjuru:)
    Lijep pozđrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasan post!! Jela sam ju nedavno na "Tjednu restorana" u Mandraću, bila je poslužena na salati od rige, u obliku predjela i bila je malo je reć- fenomenalna!!! Bolja od pršuta, tako da zaista je prava delicija, žao mi je da je nema za kupiti onako vakumiranu kao recimo pršut. a možda i ima, samo ja ne znam gdje bi se mogla nabaviti..krasne fotkice, obožavam tvoje primorske i otočke recepte :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas me zanima okus susene hobe, nisam ju nikad probala, a obozavam hobotnicu. Krasne su ti slike!

    OdgovoriIzbriši
  4. Post mi je predivan, uživala sam u priči, receptu i fotografiji koja je predivna... Ukus jela ne mogu zamisliti i za mene je ovo nešto sasvim novo...

    OdgovoriIzbriši
  5. Uživala sam u ovom prekrasnom postu. Naravno da mi kontinentalci nismo probali takvo što, ali se pitam, daj si zamisli koji posao, da u tjednu pred Badnjak na Dolcu osvanu sušene hobotnice, pa ljudi bi se pograbili za tu deliciju i ne bi pitali za cijenu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Nikada nisam bila na morskoj obali u jesen ili zimu, pa sam sa posebnom pažnjom pogledala ove slike koje nam donosi ovaj post. A priča je izvanredna i jelo takođe, mada meni nedostupno :-(

    OdgovoriIzbriši
  7. Fotke za dobro razpolozenje!
    Nikada nisam probala susenu hobotnicu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasan post,istinski sam uživala u svemu riječi i slici,jako me zanima ukus ove sušene hobe,vjerujem da je divno:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Krasan post. Nikada nisam probala sušenu hobotnicu ali sam već u nekoliko navrat čula da je to specijalitet.

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasan post. Treba se što više prisjećati tih zaboravljenih vremena i specijaliteta. I ne dozvoliti da budu zaboravljeni.
    Čula sam za ovaj specijalitet, ali nikad nisam probala.

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasno si nam dočarala ribarsku priču i odlično popratila fotkama. Hobotnicu obožavam i nisam znala da ju se može sušiti na mom najdražem vjetru.

    OdgovoriIzbriši
  12. Eto, pojma nisam imala da se i hobotnica može sušiti. Jako zanimljiv i lijep post. Šteta što se tako fina i jednostavna jela ne mogu jesti ni u jednom restoranu, konobi ili gostionici.

    OdgovoriIzbriši
  13. Divan post Dilajla, baš sam ga sa zanimanjem i uživanje pročitala, a na kraju žao mi je što sve više ribarica završava kao ova na tvojoj zadnjoj slici.
    Sušena hobotnica mi je novost i jako je interesntna. Jednostavno sa jajima, ili kako Nevena kaže sa salatom i eto delicije. Odlično !

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivan post i odlicne fotografije! Sad me bas zanima ukus susene hobotnice, nisam ni znala da tako nesto postoji.

    OdgovoriIzbriši
  15. Joj Dilajla, hocu ja da zivim na obali mora!!! I leti i zimi i na prolece i u jesen! Uvek!!! :) Kako si lep post napisala! Jako sam uzivala i u fotkama i u tekstu...

    OdgovoriIzbriši
  16. Koja predivna životna priča! Nisam nikad jela sušenu hobotnicu, kad malo bolje razmislin, nisan vidila da se kod nas tu uopće suši, šta je prava šteta. Tako je lipo šta njeguješ tradiciju :)

    OdgovoriIzbriši
  17. nikad nisma probala sušenu hobotnicu, rado bi probala. volim ove starinske recepte, znali su naši stari što valja!

    OdgovoriIzbriši
  18. Ima za kupiti...doduše kupljeno na promociji u City Centru u Zg a proizvodi jedan obrt specijaliziran za sušenje ribe u Dugoj resi . Kontakt :047641166

    Dobar tek !

    OdgovoriIzbriši
  19. Joj še nikoli nisem slišala, da se hobotnice sušijo. Pa ja vse je enkrat prvič. Zanimivo.
    Ma kaj so to posušeni kraki z jajcem... sem prav razumela. ?
    Zgleda izredno okusno in preprosto če izpustim sušenje hobotnice 8:).
    ja pestra kulinarika...

    OdgovoriIzbriši
  20. To su cari Jadranskog mora !!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  21. vrlo zanimljiv post
    hobotnica mi je omiljena, volim je na salatu ili sa krumpirom... ali nisam znala za sušenu, teško da ću je uspjeti nabaviti, ali pokušat ću preko nekih veza :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi