Prstohvat soli ili...

Jedna divna priča o jednom divnom blogu koji ima tako lijepe slikice u kojima uživam tako da nekad i ne čitam recept nego samo mjerkam i mjerkam.I to je bio dobar razlog da se priključim istraživanju bloga u sklopu Kuvarigrica s svojim zapažanjima . A i zanimljivi recepti pogotovo od piletine.U većini slučajeva jako aromatični i nadasve posebni.Tako da su mi odmah zapela za oko dva a prvi je Leptir pile u marinadi od pive. I moram priznati da je zanimljiv.


Sastojci -500 ml pive
                 1 pile
                 1 glavica kapule
                   par češnjaka
               120 ml maslinovog ulja
                4 žlice Dijon senfa -stavila običan
                 1 žličica soli
               malo papra

Pratiti upute kao pile okrenuti i odvojiti kičmu ,okrenuti ga i pritisnuti i staviti u marinadu.Za marinadu trebate pomiješajti maslinovo ulje s pivom i dodati kapulu i češnjak te senf.Najbolje ga staviti u duboku posudu te ga staviti preko noći da se marinira.Prije pečenja ga izvaditi pola sata na sobnu temperaturu.Peći ga na 200 C dok se fino ne zarumeni i dok ne dobije finu koricu kao u mom slučaju a onda bi svi jeli samo koricu.
Pile jako fino s punom aromom pive i krompirićima koje sam zapekla uz njih.
Drugi recept koji sam napravila je Piletina s mlincima nekako starinski iako to nije ali nekako me mlinci vuču na to.Mali odmak od mlinca s patkom i na malo drugačiji način i jako fin i nimalo suh .


Mlince sa radila po svom starom receptu za koje vam je potrebno 300 g brašna ,2 dcl tople vode i malo soli.Zamijesite tijesto i pustite da malo odstoji.Potom ga razdjelite u 4 djela.Svaki dio razvaljate tanko i stavite  peći na 230 C 7 min.Lagano ih razlomite i upotrijebite kako ih inače radite.

Sastojci 250-300 g mlinca
              2 pileća filea
             400 ml neutralnog vrhnja
             400 g kiselog vrhnja
              kocka za juhu
            gorgonzola ili bilo koji topljivi sir

Pomiješati oba dvije vrste vrhnja a piletinu narezati na komadiće i popržiti na maslinovom ulju .Piletinu naravno prije začiniti solju i paprom.Pomiješati vrhnje s piletinom.Staviti vodu i kad zavrije ubaciti kocku za juhu.Mlince staviti u dublju posudu te ih preliti juhom.Mlince ocijediti ali nemojte bacati juhu jer će vam trebati za poljevanje mlinca.Mlince prebaciti u vatrostalnu zdjelu te pomiješati s vrhnjem i piletinom.Dodati juhu i to nemojte izostaviti jer neće biti suha več fino sočna.Prvi put kad sam ju radila mi je bila suha iako jako fina.
Sir naribati po mlincima i fino zapeći u pećnici na 180 C.Nama se posebno sviđa ,mlinci fino zapečeni s puno vrhnja uz zelenu salatu baš pravi mirisni ručak.


E  sad mi treba i desert.I nakon par dana promatranja njenih finih delikatasa ona objavi divan recept za Bijelu pitu koja je u njenom slučaju izgleda tako pahuljasto ,tako nježno i prozračno.I tako odluka je pala ali ledeni kvasac gdje da nađem ledeni kvasac već sam to ostavila za neki drug put kad odem do Trsta po špežu kad se sjetim apoteke doduše privatne koja uvijek ima sve .I da problem riješen nabavljen amonijak za kolače .



A Bijela pita san snova iako je često radim jer je stvarno volimo kore u ovom slučaju zaista prekrasno prozračne i pahuljaste i ako ste u prilici nabavite ledeni kvasac i umijesite ove divne kore.

Tijesto 300 g brašna
50 g masti
10 g ledenog kvasca
100 ml mlijeka
5 žlica šećera
1 jaje

Omekšalu mast izmiksajte s šećerom te dodajte jaje.Mlijeko utoplite te ga polijte preko ledenog kvasca.Mlijeko s ledenim kvascem dodajte smjesi s jajetom te postepeno dodajte brašno i lagano umijesite tijesto.Već ćete primjetiti razliku u tijestu koje je mekano i podatno.Razdijelite ga na četiri djela i svaki razvaljate na veličinu vaše tepsije ta ga stavite peći 5-7 min dok lagano ne dobije boju.



Krema 500 ml mlijeka
               5 žlica punih gustina
           250 g maslaca
           250 g štaub šećera
            i vrećica šlag pjene

Gustin razmutiti u 100 ml mlijeka te ga postepeno dodati u toplo mlijeko i lagano kuhati dok ne zgusne.Maslac i šećer lagano zmiksati i dodati u smjesu mlijeka i gustina.U originalu se dodaje šlag pjena Ja sam je izostavila a dodala sok od limuna i pol.Jer mi znamo bijelu pitu s dodatkom limunovog soka i meni osobno paše taj okus limuna u kremi.Kore fino filujte kremom i stavite je u frižider da odstoji , najbolje i preko noći a tek drugi ili čak i treći dan ako se ne pojede prije osjetiti ćete savršenstvo. Pita se od sada samo radi po ovom receptu , moram priznati da dugo nisam jela tako fin i nadasve jednostavan desert a opet pun okusa i mirisa.


Posipala sam je listićima badema i finim šećerom.
I na kraju ipak ostaje žličica šećera...

Primjedbe

  1. sve si prekrasno napravila. ova piletina izgleda takjo sočno

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasni recepti i slike! Zbilje si sve savršeno napravila! Svaka čast!
    Lijep pozdrav i ugodan vikend:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Leptir pile sam ranije pravila ali ga nisam fotkala i oduševljeni smo bili, a mlince sam takođe pravila prvi put i očarana sam tim receptom. Za koji god da se uhvatiš rcept ne možeš pogrešiti kod Ane.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična piletina i super odlična bijela pita. Mljac!

    OdgovoriIzbriši
  5. Malo je reci da sam odusevljena izborom recepata i prezentacijom!

    Prva slika mi je strasno simpaticna,pilence tako fino smesteno na krompir, kao da sedi:)

    Piletina sa mlincima je moj favorit i drago mi je sto vam se svidela. Kod nje je samo bitno, kao sto si i primetila, da se krcka sa dosta tecsnosti kako bi citava stvar bila socna.

    A bela pita je posebna prica. Posebno mi je drago sto si se setila ledenog kvasca i potrazila ga. Primetila si kakav efekat on ima na kore, a posebno vidljivo posle dan-dva. Dodatak limuna mi je jako interesantan, pa posto sad imam zalihe ledenog sigurno cu probati.

    Puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  6. Vrlo lep izbor recepata, baš si se potrudila - naročito oko bele pite.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlicno obavljen zadatak! Bravo! Izabrala si odlicne recepte... Posebno me mame mlinci, a i ova famozna pita mi je na listi za isprobavanje! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ajme, kako ovo tvoje pile dobro izgleda!!!! I Naravno, i sve ostalo:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Pa bogami na stolu s aovakvim djakonijama ija bih da zasednem
    Tako lepo si sve pripremila.Bravo;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Sjajno si to odradila, ne znam što je bolje, ma ove mlince bi si uzela odmah, A tek bijela pita, blago vama na Kvarneru na suncu. U Zagrebu je danima magla i 0.

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasno sve izgleda,tako apetitno i savršeno pripremeljeno..ovo je prava uživancija i za oči i za nepce:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Wow divno si ovo spremila i opisala! Divnoooo! Fotkice su ti prekrasne, kod mene je magla niste se ne vidi, a ovako okupane suncem bas su me oraspolozile. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. uuu koje fotke , koje delicije ... Nadam se da se guštalo u spizi!

    OdgovoriIzbriši
  14. Prekrasan izbor recepata, sve izgleda savršeno, a fotke, nemam reči...

    OdgovoriIzbriši
  15. Super si pripremila oba recepta sa piletinom, a sa bijelom pitom si me baš osvojila. Divim joj se kod Ane, a divim se i ovoj tvojoj. Baš ću pokušati u nekoj apoteci nabaviti potreban amonijak da je isprobam.
    Sve prekrasno izgleda, jako su lijepe fotkice !

    OdgovoriIzbriši
  16. Slažem se s tvojim uvodom, a odabrala si super! Čak i meni, koja ne bih okusila piletinu ni da umirem od gladi, sve izgleda strašno primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  17. Krasan izbor recepata. Bravo sve prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi