Srce prirode
Ako ste mislili da ću opet o švicarcu neće ne brinite ali ću opet o zelenom ,ovaj vikend smo zalutali u područje oko Karlovca i Ozlja i uživali u zelenilu i zelenilu.Divna priroda ,još ljepše rijeke Kupa,Dobra,Mrežnica i vratili se bar na kratko prirodi.
Uživali u šetnjama i vožni bicikla kraju toliko drugačijeg od našeg ,toliko mira samo čujete brezu kako šumi ili je to bila Kupa.
Prespavali smo u seoskom domaćinstvu Srce prirode Srakovčić u Gorici Lipničkoj ,na brdašcu okruženo vinogradima,u daljini se čuje meketanje ovaca a u šetnji se nemojte čuditi ako ispred vas iskoči srna pa se vi nje preplašite ili je bilo obratno..Sve puno šuma kestena pa će vas ljubazna Katarina pozvati i na berbu u desetom mjesecu.
A o hrani samo moram reći da ju morate isprobati posebno njihovu patku pečenu s mlincima i povrćem na žaru a prije tog smo uživali u Kupinovom vinu a na kraju sve zasladili štrudlom od jabuka i sira.
Ili sam ja toliko ogladnila od zraka ,prirode da mi je svaki zalogaj imao poseban gušt a da zaboravih Bakinu juhu gustu juhu od šumskih gljiva s povrćem punu okusa i mirisa.
Svakako posjetie Ozalj i njegovo etno selo koje žele sačuvati od propadanja ,žele sačuvati nekadašnji način živote koje nam klizi ispod prstiju pomalo i sigurno nestaje.
E sad ako ste pomislili da ću vas ostaviti bez deserta neću jer mi je na pamet palo moje slatko kondezirano mlijeko koje stoji u kuhinjskom ormarići i kojem je vrijeme da ga skuham i pretvorim u dulchedeleche i taki i bi dan prije sam ga kuhala na laganoj vatri oko 2,5 h i sutradan bi ga samo pojela onako kako mi je neodoljiv i fin.Za obruć oko torte sam koristila cca 250 g piškota koje sam prethodno namočila u hladnom mlijeku s malo ruma.Naravno rum možete izostaviti ako ga ne volite.
Krema : 3dcl slatkog vrhnja istučenog u šlag
400 ml slatkog kondeziranog mlijeka
i vrećica želatine
300 g borovnica
4 žlice šećera
3 žlice gustina
1 dcl soka od borovnice
1 vrećica želatine
Slatko vrhnje istucite u šlag bez dodavanje šećera a potom dodajte dulchedeleche i lagano pomiješajte,prirpemite želatinu po uputi na vrećici i lagao je umiksajte u kremu.Stavite u frižider da se stegne.
Borovnice isplahnite pod vodom i štapnim mikserom ih usitnite uz dodatak šećer, gustin, i soka od borovnice i lagano uz miješanje ga zakuhajte do željene gustoće, ostavite da se malo ohladi .Željenu posude u mom slučaju plastiku prekrijte slu folijom i na nju posložite piškote.Lagano kremu od borovnice koja se malo ohladila prelijte preko piškota a potom izlijte i kremu od šlaga i dulche delechea i prekrijte piškotima.Šarlotu spremite u frižider najbolje preko noći da se lagano ohladi i stisne.Drugi dan tanjur na koji ćete servirati šarlotu samo stavite na posudu i lagano je okrenite.Možete je dodatno ukrasiti i šlagom.
Eventualno ću drugi put dodati tostirane lješnjake da krema dobije puniji okus iako je i ovako jako fina i definitivno drugačija.
Uživali u šetnjama i vožni bicikla kraju toliko drugačijeg od našeg ,toliko mira samo čujete brezu kako šumi ili je to bila Kupa.
Prespavali smo u seoskom domaćinstvu Srce prirode Srakovčić u Gorici Lipničkoj ,na brdašcu okruženo vinogradima,u daljini se čuje meketanje ovaca a u šetnji se nemojte čuditi ako ispred vas iskoči srna pa se vi nje preplašite ili je bilo obratno..Sve puno šuma kestena pa će vas ljubazna Katarina pozvati i na berbu u desetom mjesecu.
A o hrani samo moram reći da ju morate isprobati posebno njihovu patku pečenu s mlincima i povrćem na žaru a prije tog smo uživali u Kupinovom vinu a na kraju sve zasladili štrudlom od jabuka i sira.
Ili sam ja toliko ogladnila od zraka ,prirode da mi je svaki zalogaj imao poseban gušt a da zaboravih Bakinu juhu gustu juhu od šumskih gljiva s povrćem punu okusa i mirisa.
Svakako posjetie Ozalj i njegovo etno selo koje žele sačuvati od propadanja ,žele sačuvati nekadašnji način živote koje nam klizi ispod prstiju pomalo i sigurno nestaje.
E sad ako ste pomislili da ću vas ostaviti bez deserta neću jer mi je na pamet palo moje slatko kondezirano mlijeko koje stoji u kuhinjskom ormarići i kojem je vrijeme da ga skuham i pretvorim u dulchedeleche i taki i bi dan prije sam ga kuhala na laganoj vatri oko 2,5 h i sutradan bi ga samo pojela onako kako mi je neodoljiv i fin.Za obruć oko torte sam koristila cca 250 g piškota koje sam prethodno namočila u hladnom mlijeku s malo ruma.Naravno rum možete izostaviti ako ga ne volite.
Krema : 3dcl slatkog vrhnja istučenog u šlag
400 ml slatkog kondeziranog mlijeka
i vrećica želatine
300 g borovnica
4 žlice šećera
3 žlice gustina
1 dcl soka od borovnice
1 vrećica želatine
Slatko vrhnje istucite u šlag bez dodavanje šećera a potom dodajte dulchedeleche i lagano pomiješajte,prirpemite želatinu po uputi na vrećici i lagao je umiksajte u kremu.Stavite u frižider da se stegne.
Borovnice isplahnite pod vodom i štapnim mikserom ih usitnite uz dodatak šećer, gustin, i soka od borovnice i lagano uz miješanje ga zakuhajte do željene gustoće, ostavite da se malo ohladi .Željenu posude u mom slučaju plastiku prekrijte slu folijom i na nju posložite piškote.Lagano kremu od borovnice koja se malo ohladila prelijte preko piškota a potom izlijte i kremu od šlaga i dulche delechea i prekrijte piškotima.Šarlotu spremite u frižider najbolje preko noći da se lagano ohladi i stisne.Drugi dan tanjur na koji ćete servirati šarlotu samo stavite na posudu i lagano je okrenite.Možete je dodatno ukrasiti i šlagom.
Eventualno ću drugi put dodati tostirane lješnjake da krema dobije puniji okus iako je i ovako jako fina i definitivno drugačija.



Prekrasne fotke,a tek desert mmm...
OdgovoriIzbrišiKakva lepa priroroda
OdgovoriIzbrišiPosebno me obradovalo da bar na slikama voda izgleda cita i obala je uredjena.Divota za setnju pa polse uzivanje u divnom desertu:)
...hrana za dušu... Krasne fotografije!
OdgovoriIzbrišiPredivne fotografije, najrađe bi ušla u njih.
OdgovoriIzbrišioho, baš mi je drago vidjeti ove krasne fotke i pročitati da si bila u mome kraju! Zaista lijepa uživancija, a i ovaj kolač je bogovski!
OdgovoriIzbrišiTaman tražimo neku kontinentalnu destinaciju za bicikliranje i uživanje u dobroj klopi. Moram proučiti link koji si stavila.
OdgovoriIzbrišiPo pitanju deserta - s borovnicama nema greške!
Predivne slike i priroda i sve je zaista vrlo lepo uredjeno, a tek rucak posle jedne ovakve stenje...nemam nikakve zamerke za meni, hehe!;)) Desert na kraju je prava sladoledna bomba, mmmmm...!;D
OdgovoriIzbrišiLagano sam se raspametila od ovih divnih fotografija prirode kojim si nas povela u prekrasan obilazak..a desert samo ću duboko uzdahnuti pred njim...savršenstvo je...lijep pozdrav!
OdgovoriIzbrišio kakva divota, kakva prekrasna priroda i koji famozni izlet ste napravili! bas ti zavidim.. kad pises kako se cuje meketanje ovaca evo skoro ih i ja cujem :) obozavam zvukove prirode, a u gradu skoro vise ni ptice ne cujemo. covjek se toliko udaljio od prirode i to je sve jako krivo i naopako nasadjeno.
OdgovoriIzbrišiDraga Dilajla, ovo je nesto fantasticno. Mogu da pretpostavim ukus, tako da bih ja na tvom mestu zaboravila na prepecene lesnike. Oni ipak dominiraju ukusom, a nesto mi je greota da zamaskiraju ovako divnu vocno-karamelastu kombinaciju :)
OdgovoriIzbrišiFotografije su ti bozanstvene. Odmorila sam oci na njima.
Koje predivne fotke, koji prekrasan kraj, obožavam tu mirnoći i dah prirode!! I taman kad sam pomislila da ćeš me ostavit gladnu, ti me opet zezneš i natiraš mi sline na usta :D
OdgovoriIzbrišiBas je lijepo,poput netaknute prirode !!!
OdgovoriIzbrišiTvoja poslastica mi je zapela za oko,nadam se da je necu zaboraviti kada mi bude trebalo...!!
OPIPLJIVE INFORMACIJE O BOŽIĆNOM KREDITU ZA PLANIRANJE...
OdgovoriIzbrišiOvo nije normalna objava koju svakodnevno vidite na internetu gdje ljudi daju lažne izjave i lažne informacije o ogromnoj financijskoj pomoći.. Svjestan sam da su mnogi od vas prevareni i da su lažni agenti iskoristili one koji traže kredite. Neću ovo nazvati normalnom izjavom, nazvat ću ovu situaciju u kojoj živim svjedokom kako možete dobiti svoj kredit kada ispunjavate uvjete tvrtke. Zaista nije važno imati dobar kreditni rejting ili odobrenje vlade, sve što vam treba je važeća osobna iskaznica i važeći IBAN broj da biste mogli podnijeti zahtjev za kredit s kamatnom stopom od 3%. Minimalni iznos je 1000 eura, a maksimalni iznos koji se može posuditi je 100.000.000 eura. Dajem vam 100% jamstvo da možete dobiti svoj kredit putem ove pouzdane i poštene tvrtke, poslujemo 24 sata online i pružamo kredite svim građanima Europe i izvan Europe. Poslali su mi dokument koji je provjeren i testiran kao valjan prije nego što sam dobio kredit, stoga pozivam sve kojima je potreban kredit da ih posjete ili kontaktiraju putem
E-pošte: michaelgardloanoffice@gmail.com
WhatsApp za Europu: +385915608706
WhatsApp za SAD: +1 (717) 826-3251
Nakon što ih kontaktirate, javite im da vam je gđa. Dejana Ivica iz Zagreba dala informacije. Vidjeti znači vjerovati i zahvalit ćete mi kasnije kada dobijete kredit od njih. Dao sam obećanje da ću nakon što dobijem kredit od njih, objaviti dobru vijest svima online. Ako imate prijatelje ili rodbinu, uključujući kolege, možete im reći za ovu ponudu i da se događa ovog BOŽIĆA.