Rapski muštaćoni

Rapski muštaćoni su vam tradicionalni autohtoni otočki recept ,čak mislim da nema ni zapisanog recepta već se prenosi usmenom predajom a dobio je ime po muškim brkovima muštaćonima iako nisam saznala zašto zbog brkova.Vrlo jednostavan za pripremu s dodatkom maslinovog ulja,badema i čokolade. Brašna nema.


Treba vam 500 g badema koje ste prethodno pofurili u vrućoj vodi i skinuli kožicu a potom ih ostavila najbolje preko noći da se osuše.Drugi dan ih sameljite i u njih dodajte 300 g šećera ,200 g naribane čokolade ali ne na onoj sitnoj strani ribeža te dodajte 2 žličice cimet i jednu žličicu muškatnog oraščića te 4 jaja i 4-5 maslinovog ulje te fino rukama pomiješajte da dobijete kompaktnu smjesu.


Radite male valjuške i rasporedite ih po pek papiru ali ostavite dovoljno mjesta jer se rašire.Pecite ih 15 min na 150 C ali tako da dobiju laganu koricu izvana a unutra da ne budu skroz pečeni.

A onda ih lijepo posložite u finu limenu kutiju gdje će biti sakriveni od očiju javnosti jer bar kod mene sve nestana.Baš zanimljivo zar ne.
A evo još koja slikica mog Raba...

Primjedbe

  1. Volim ovakve kolaće koji se mogu čuvati,mad akod mene u kući niakd dugo.Probaću sigurno.Hvača ya recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako mi se sviđa ovaj recept.
    U Italiji postoje mostaccioli, mislim da su dobili nazivi po moštu, prave se naime s kuhanim moštom i medom, drugačiji su od ovih.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divni su i bilježim recept, jedi sigurno neću pasti na foru s furenjem - danas mogu kupiti već oguljene bademe!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da ja sam par puta koristila oguljene mendule za Rapsku tortu ali su bezukusni .Posto te kolace ne radim cesto potrudim se da ipak ogulim mendule sama.Nije kritika nego savijet.
      L.p.

      Izbriši
  4. Hvala ti na ovom receptu, jako volim izvorne čarolije. ,Svakako ću ih napravit.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasno, hvala ti na ovom divnom tradicionalnom receptu!! Sorry zbog prethodne greške (dok sam napisala tradiciomalmom) :) Predivno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivno izgledaju, bas predivno. Izgledaju mi kao da se tope u dodiru sa nepcima.

    OdgovoriIzbriši
  7. obožavam muštaćone jednako kao i Rapsku tortu. nekada ih kupim ali moram priznati da su dosta skupi. Zato ti puno hvala na ovom receptu. Probati ću ih sada sama napraviti. Tvoji su odlični, prekrasno izgledaju. Divne su slike !

    OdgovoriIzbriši
  8. Koji fenomenalni sastojci. Kod maslinovog ulja predpostavljam da se radi o žlicama (4-5 žlica). Ala ovo mora mirisati, naprosto fenomenalni (ponavljam se) sastojci.

    OdgovoriIzbriši
  9. Tako je draga cosmo radi se o žlicama a vidjeti će te i po teksturi ako je tvrđe dodajte 5 a ako ne treba samo 4 jušne žlice.

    OdgovoriIzbriši
  10. odlicni sastojci!!! stavit cu ih po - recepti za probati - :-)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi