Sirup od kuša (kadulje)


Kadulja prirodno antiseptičko sredstvo pogodna za ispiranje grla,grkljanje,čaj koje je jako dobar za astmatičare ,  preporuča se kao i prirodno sredstvo za smirenje poznata od davnine a u našem narodu poznata kao kuš,žalfija ,slavulja.I da zaista šteta ne iskoristiti takvu biljku pogotovo mi koji imamo sreću obrati je na kamenu pored mora daleko od zagađenja.Ovaj sirup je jako pogodan za astmatičare i malu djecu.Kada nastupi kašalj pije se tri žličice na dan ovog sirupa.Moji klinci ga obožavaju ljeti kao podlogu za sok sa kockicama leda ,zaista fin i prirodan.


Sirup od kadulje 30 dkg listića kadulje
                             2 kg šećera
                             2 litre vode
                              5 dag limunske kiseline
Kadulje najbolje brati posle kiše ,tako da ju nije potrebno ispirati kući.Beru se zdravi listići bez cvjetova.Inače berem listiće u petom mjesecu ,ove sam godine zakasnila i brala ih tek početkom sedmog ali zaista na okusu misam ništa izgubila.Osim što sam i h nabrala puno više od 30 dkg ali je zato sirup bio samo intezivnijeg okusa.Najbolje u express lonac posložite red kadulje pa red limunske kiseline i tako dok na potrošite svu kadulju.U drugoj posudi tj, padeli s debljim dnom otopite na laganoj vatri 30 dkg šećera da se pretvori u karamel oprezno zalijte s 2 litre vode a onda dodajte ostatak šećera ( 1,7 kg).Kuhajte na laganoj vatri oko 20 min i vruće prelijte preko listova kadulje.Lonac zatvorite i pustite da odleži 24 h.

Sirup procijedite u boce i odložite na tamno mjesto. I sama sam astmatičar i ovaj sirup mi pomaže pri iskašljavanju te pročišćavanju dišnih puteva.Također jedan dio sam položila na čisti stolnjak i sušila cca 5 dana i spremila u staklene teglice za čaj.

Primjedbe

  1. Ovo je fenomenalno, nikad nisam čula za to, samo da li se može sad napravit taj sirup, ima za kupit svježe žalfije u vezicama? Čim dođe jesen, kašljem do proljeća.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svakako i zaista ako si u prilici napravi ovaj sirup ,čak slobodno pojačajte i gramažu kadulje sirup će biti intezivnijeg i okusa i mirisa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vrlo je bistar a i prijatne boje...Bas fino.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zaista je predivna boja!!!...kadulju kupujem i cesto je koristim u jelima ,a i sve sto si gore navela :) kod mas je dosta skupa ,a ovaj mi se sirup bas svida !!!dala si me u razmisljanje !!:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Za sve one kojima se ne da ili ne isplati raditi sirup doma: Kupila sam sirup od kadulje ove godine na Jesenima u Lici, proizvodnja obrt VOLTA, Vrata 18, Vrata (mislim kod Fužina). Kontakt 091 791 44 17 Litra je 35 kn
    Raj za asmatičare kao što sam ja :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nevjerojatno prijatnog,osvježavajuceg okusa.Za mene pravo otkrice. Pomješano s ledenom mineralnom vodom u ovim ljetnim žegama - pravo osvježenje. Sada mi je žao, da smo ga popili. Morat cemo o novu proizvodnju. Hvala ti što si recept podijelila sa nama!

    OdgovoriIzbriši
  7. Za ovaj sirup sam sada čula prvi put.U vrtu imam kadulju koju koristim samo za čaj.Odmah idem praviti sirup. Hvala za recept

    OdgovoriIzbriši
  8. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  9. Koliko se moze konzumirati dnevno soka od kadulje,pošto se pominje da sadrzi neke otrove u velikim kolicinamna.Dali se ti otrovi mogu termicki unistiti.

    OdgovoriIzbriši
  10. Pa ja dnevno popijem 2-3 čaše soka od kadulje a nisam nigdje ni pročitala a ni čula da je kadulja otrovna.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ako se želi koristiti odmah da li je potrebna limunska kiselina?

    OdgovoriIzbriši
  12. Sad je kraj 8 mjeseca, da li se još uvijek može napraviti sirup, te da li se radi od sušenih ili svježih listova

    OdgovoriIzbriši
  13. Radi se od svježih listova kadulje koji se beru u proljeće kada su puni soka ali ja sam ih jedne godine sakupila krajem devetog mjeseca i napravila sirup i nije izgubio na svojoj aromi.

    OdgovoriIzbriši
  14. Poštovana,

    Da li se može koristiti divlja kadulja, ima je trenutno jako puno u Hercegovini, pa sam mislio istu iskoristiti na način koji ste opisali.

    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  15. jah i jos jedno pitanje , može li se ista tretirati limonom umjesto limuntosa.

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  16. KOLIKO SE MOŽE PITI SOKA NA DAN,ČITAM DA U KADULJI IMA ETERICNIH ULJA KAO DA SU ŠTETNI ZA ORGANIZAM.ZANIMA ME AKO JE TO ISTINA KAKO IZBJECI TA ETERICNA ULJA .

    OdgovoriIzbriši
  17. Ako ga ko nzumirate kao sirup 4-6 velikih žlica kadulja će vam pomoći a ne odmoći ako se pije kao sok pa mi ga popijemo razrijeđenog do dvije litre na dan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na odgovoru ja ga pijem u prosjeku litru dnevno mislim i ja da ne smeta ako se pije u vecim kolicinama
      neznam samo za ta etericna ulja dali ona pri kuhanju ispare ili sto

      Izbriši
    2. U ovom sirupu i nema toliko eteričnog ulja jer se ne dobiva prešanjem već samo ono što otpusti biljka ali ni u čemu nije dobro pretjerivati kao što i treba uzimati i stanku za optimalne rezultate

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi