Šparoge-što volim šparoge



Šparoge su moja strast ,zaista ih volim na svakakve načine i probati ću rado recepte s šparogama ali još više ih volim brati pogotovo kad odem kod mame na Rab jer tamo ne moram misliti na zmije tu doma ih beremo ili u Kostreni (sve puno zmija) ili u našoj Kastavskoj šumi ali tu počinju puno kasnije jer je ipak hladnije.
Najednostavniji način je fritaja ali ja ih više volim s kuhanim jajima mislim da tu se one osjete u svoj snazi a opet je potrebno tako malo vremena a bogme i sastojka ako imate onaj glavni šparogu.

Ovisno koliko imate šparoga skuhajte jaja na tvrdo a šparoge isijecite dok stabiljka na postane tvrda,operite ih i stavitie kuhati samo minuticu da se ofure.Očistite jaja ,izvadite šparoge blago ih posolite i dodajte ulje i ocat.Sljubite ih i božanstven okus ..zaista..


Također treba naglasiti da šparoga iako nije priznata kao ljekovita biljka,blagotvorno djeluje na sve organe a pogotovo treba naglasiti njeno diuretično svojstvo a također je bogata mineralima i vitaminima.

Volim je i s paštom: 250 g pašte
100 g pancete
100 g šparoga
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 dcl bijelog vina

Narezati pancetu na kockice i popržiti na maslinovom ulju ,dodati očićene šparoge i lagano prodinstati uz dodatak 1 dcl bijelog vina.Paštu skuhati u posoljenoj vodi.Pomiješati paštu s
umakom u kojem smo dodali i vrhnje za kuhanje ,okrenuti dva puta da se prožmu svi sastojci u uživati.


E a volim ih i u kombinaciji kada radim njoke pa ih punim s šparogama u finom umaku od zdenka sira pomiješanog s vrhnjem za kuhanje.Recepti iziskuje malo vremena ali mislim da se vrijedi potruditi.

Tijesto za jastučiće:500 g skuhanog krumpira

250 g brašna

1 cijelo jaje

među prstima soli


Skuhati krumpir u slanoj vodi , kada se ohladi ,propasirati ga,dodati brašno i jaje i umijesiti tijesto.Tijesto razvaljati i raditi krugove velikom čašom i puniti nadjevom ,preklopiti polovinu kruga jednu preko druge i skuhati jastučić u slanoj vodi dok ne isplivaju.

Nadjev za jastučiće:200 g blanširanih šparoga

po želji svježe rige
50 g pršuta,pancete
Preljev za jastučiće:3-4 trokutića Zdenka sira
2 dcl vrhnja za kuhanje

parmezana među prstima
svježi vlasac
Na laganoj vatri otopite sir u vrhnju i dodajte malo parmezana i vlasca i prelijte preko jastučića.

Primjedbe

  1. Sve je za odmah smazati! Kod nas šparoga nema i tretiramo ih kao nešto egzotično, skupo i rijetko. Tu ste vi uz more u velikoj prednosti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako je ovo sve lijepo pripremljeno, odlično i super izgleda !! Pogotovo meni obožavateljici šparoga , koje nemam gdje ubrati, a na placu mi od cijene pada mrak na oči. Znam da su zdrave , znam da su super i da im sezona kratko traje pa usprkos toj cijeni počastim se sa njima kada god sam u prilici, uglavnom skuhane sa jajima u tvrdo. Kod tebe mi je posebno upala u oko ova kombinacija sa paštom, bilježim je :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim šparoge i baš mi je žao što im sezona nije duža. Napravila sam dio sa jajima i dio sa špagetima.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasno spremljeno i ne znam za koju buh se kombinaciju odlučila, možda za ovu s pastom?! Ali, ... volim je i s kuhanim jajima, ...ma sve je izvrsno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivno!svida mi se i tijesto i nadjev !!:)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi