Šparoge-što volim šparoge
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbWbi2Cnt2i_HXsv2DaIm9yNT4_8LU0XzaqHRqiomoVPW3mP6WUU7OVf4uR4Ark4iPaK5JRM6LGkQwTi0QcljVOJgrWNRQUfAiRiDubuO_rZT9k20PV8XaKzCyvZPgIbGFKb8yBpzu2ZQL/s400/%C5%A1paroge.jpg)
Šparoge su moja strast ,zaista ih volim na svakakve načine i probati ću rado recepte s šparogama ali još više ih volim brati pogotovo kad odem kod mame na Rab jer tamo ne moram misliti na zmije tu doma ih beremo ili u Kostreni (sve puno zmija) ili u našoj Kastavskoj šumi ali tu počinju puno kasnije jer je ipak hladnije.
Najednostavniji način je fritaja ali ja ih više volim s kuhanim jajima mislim da tu se one osjete u svoj snazi a opet je potrebno tako malo vremena a bogme i sastojka ako imate onaj glavni šparogu.
Ovisno koliko imate šparoga skuhajte jaja na tvrdo a šparoge isijecite dok stabiljka na postane tvrda,operite ih i stavitie kuhati samo minuticu da se ofure.Očistite jaja ,izvadite šparoge blago ih posolite i dodajte ulje i ocat.Sljubite ih i božanstven okus ..zaista..
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIznpnSctJReufc1OG_2gbWCPhOnLGR3P8s-d7HE9rrocXwyWMnUchYn5139gdEJpTe_i1Ie_LrZnGduIN9bOxPRyaFGnxcK24ubJHFPq3XPthmhqydehE_xc4PPS39ASHMrilVRYdel-l/s400/%C5%A1paroge+1.jpg)
Također treba naglasiti da šparoga iako nije priznata kao ljekovita biljka,blagotvorno djeluje na sve organe a pogotovo treba naglasiti njeno diuretično svojstvo a također je bogata mineralima i vitaminima.
Volim je i s paštom: 250 g pašte
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQPsQkKxoStETDUUPi00LTW4hVpP_S6d6q-K4FIFPYO77bFaNdLvdBgDJzdvQZ7HZtIDq4hm-5oOFEYKsWQSjp9dI3DwTIUNL60rbinznV5XFCkMrAuaPKHFqOs9D1ZUo0umUxHw5ydvbH/s400/%C5%A1paroge2.jpg)
100 g pancete
100 g šparoga
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 dcl bijelog vina
Narezati pancetu na kockice i popržiti na maslinovom ulju ,dodati očićene šparoge i lagano prodinstati uz dodatak 1 dcl bijelog vina.Paštu skuhati u posoljenoj vodi.Pomiješati paštu s
umakom u kojem smo dodali i vrhnje za kuhanje ,okrenuti dva puta da se prožmu svi sastojci u uživati.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoQ_fHa5Tgt0mFwaGr0L1G7b7Eiqon5fN5yokbszhD-JR0OG3AvKvdr9Ac6sKDFMk-7LHYTy6hPvg7wn4vjA9OSzGMkOy_x8ndn71u3q3HKyThAuVNeEy-h7LkUxYvpZ-OaOQnAKDM4wAK/s400/%C5%A1paroge3.jpg)
Tijesto za jastučiće:500 g skuhanog krumpira
250 g brašna
1 cijelo jaje
među prstima soli
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOWGxj9DJJ3Jsao25q1Z0Xg4kXj1L_QzKG3lqGlJOL_PkPPEA6B4zjBYsJNbt4HXsebYL2Z3y5OEsLEjv5J86UhBSefwLgd-g1t9zD2SAYmcERWWA2C7MxJIloWd-1siVCe6ls1TDbFBcv/s400/%C5%A1paroge4.jpg)
Skuhati krumpir u slanoj vodi , kada se ohladi ,propasirati ga,dodati brašno i jaje i umijesiti tijesto.Tijesto razvaljati i raditi krugove velikom čašom i puniti nadjevom ,preklopiti polovinu kruga jednu preko druge i skuhati jastučić u slanoj vodi dok ne isplivaju.
Nadjev za jastučiće:200 g blanširanih šparoga
po želji svježe rige
50 g pršuta,pancete
Preljev za jastučiće:3-4 trokutića Zdenka sira
2 dcl vrhnja za kuhanje
parmezana među prstima
svježi vlasac
Na laganoj vatri otopite sir u vrhnju i dodajte malo parmezana i vlasca i prelijte preko jastučića.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEga_sGVbBAHjIu1VeCweKs9weWlFYliqjEmim7eePz29oZm_ldP2SQa7fCAYYIq2YHA1zfzK-pNEFtS6Y-02DgN9COEd3vLY_QUTFsCvqRg2rY1Q8vNf9Y3j_VlUKQXOuWI3cCVyhpm8nOs/s400/jasto%C4%8Di%C4%87i+004.jpg)
Sve je za odmah smazati! Kod nas šparoga nema i tretiramo ih kao nešto egzotično, skupo i rijetko. Tu ste vi uz more u velikoj prednosti.
OdgovoriIzbrišiKako je ovo sve lijepo pripremljeno, odlično i super izgleda !! Pogotovo meni obožavateljici šparoga , koje nemam gdje ubrati, a na placu mi od cijene pada mrak na oči. Znam da su zdrave , znam da su super i da im sezona kratko traje pa usprkos toj cijeni počastim se sa njima kada god sam u prilici, uglavnom skuhane sa jajima u tvrdo. Kod tebe mi je posebno upala u oko ova kombinacija sa paštom, bilježim je :)
OdgovoriIzbrišiVolim šparoge i baš mi je žao što im sezona nije duža. Napravila sam dio sa jajima i dio sa špagetima.
OdgovoriIzbrišiPrekrasno spremljeno i ne znam za koju buh se kombinaciju odlučila, možda za ovu s pastom?! Ali, ... volim je i s kuhanim jajima, ...ma sve je izvrsno!
OdgovoriIzbrišiPredivno!svida mi se i tijesto i nadjev !!:)
OdgovoriIzbriši