nedjelja, 30. svibnja 2010.

Keksići ili početak godišnjeg odmora

Subota ,prekrasno vrijeme, sunce prži ,mama zove kad ćemo doći na Rab kaže već je otvorila sezonu kupanja.
Da zaboravila sam da sam se kao dijete već kupala na 1.maj a sad ako stignem tek oko 1 srpnja ali kad krenem ne posustajem.Nisam  na Rabu koliko bih htjela ,sad živim u jednom gradiću na polovici između Rijeke i Opatije.Malo mjestašce na brdašcu okruženo šumama a pogledom hvataš cijeli Kvarner od Cresa,Krka u dalijini i Raba.Da tu zaista uživam i gdjo god prođem uvijek mu se vraćam ali mi negdje ipak fali moj Rab gdje sam provela trenutke svog djetinjstva kad je more ispred nosa samo se zaletiš .Sutra počinje moj godišnji doduše onaj od lani ali nema veze ,klinci imaju još školu ali ja i moja bolja polovica već ćemo iskoristiti te dane jako dobro  u očekivanju pravog godišnjeg.A ja sam ih započela pravljem keksića i to oba dva po receptima naše drage Jasenke i to Limunoline i  Kokoline.Kokoline sam već radila i stvarno su jako fine i jako izdašne a Limunoline nisam ali sam oduševljena.
Kokoline

400 g brašna
200g šećera
100 g kokosa
1 vanilin šećer
200 g maslaca
1 jaje
pola dcl mlijeka
Sve sastojke lijepo povežite a kasnije i pomalo umijesite,
oblikujte kuglu i zaboravite na njega 1 sat.Od tijeste oblikujte kuglice koje ćete kasnije samo spljoštiti.Pecite na 180 C oko 15 min ali pazite da ne potamne.





Limunoline

120 gmaslaca
400 g brašna
200 g šećera
1 žličica pecilnog praška
na vrh žličice sode bikarbone
1 jaje
100 ml kiselog vrhnja
 sok 1 iscijeđenog limuna (ja bih malo dodala više drugi put)
2 žličice limunove korice
Tijesto fino umijesite,formirajte kuglu i stavite je u frižider na 1 sat.Fino razvaljajte i radite oblike po želji.Tijesto je divno i zaista možete od njega raditi što god želite.Limun mu daje prekrasnu kiselu notu ali ću ja dodati  drugi put još malo soka od limuna.Pecite na 200 C par minuta ali da ostanu svijetli što znači budite non-stop kraj pećnice.


Ispiši kokoline
Ispiši limunoline

utorak, 25. svibnja 2010.

Ajme koliko nas je ananas

Tema ovomjesečne Ajme koliko nas je ,igre koje je pokrenula Monsoon   a izabrala Branka  naša ovomjesečna domaćicas bloga Home made by B. je ananas,koji mi doma najviše volim svježi ili u obliku sladoleda.Ali sjetila sam se deserta koji obavezno radim ljeti kad su vrućine nesnosne a poželimo se nečeg slatkog a to slatko bude gotovo doslovce u pet minuta.I način pripremanja je pomalo ogzotičan.Možete korisiti i svježi ili ananas iz kompota.Ako koristite iz kompota ja ga izvadim i stavim na papirnate ubruse da upije višak tekućine.Na tavi pomalo otopite dvije žlice maslaca i i dodajte dvije žlice meda ,pola minute dinstajte i u to dodajte ananas samo časak s jedne strane pa ga pomalo okrenite da upije i s druge.Podlijte rumom ,zapalite .



Ananas izvadite ili u čase ili na tanjuriće stavite kuglicu ili dvije na njega i pomalo ga prekrijte preljevom od meda i ruma s maslacem.U dodiru s hladnim sladoledom preljev će postati kompaktan i nadasve fin.Naravno koliko volite ananas toliko feta izdinstajte.

Uživajte....

nedjelja, 23. svibnja 2010.

Prijateljstva

                                                                       Prijateljstva

 
  
Svatko od nas ima prijatelja koji je uvijek tu,nas smo bile četiri i to prijateljstvo nije od djetinjstva ili studentskih dana već su se naša djeca upoznala u vrtiću a tek su onda mame krenule u akciju i pomalo počele stvarati prijateljstvo koje već traje godinama iako smo i različitih godina tako smo se nadopunjavale i našim malim kavicama usrećivale jedna drugu.Čak smo u to druženje i uključile i naše dobre polovice i počela su naša tradicionalna roštiljanja i okupljanja u kojima nisu uživala i naša djeca već i mi.Djece su narasla ali se i dalje druže kao i mi .Moram priznati da su mi naša druženja bila jedan ispušan ventil i u sretnim trenucima tako i u tužnim i zaista sam uživala u našim malim tajnama,pričama o sexu,naravno kuhanju i svim ostalim stvarima o kojima žeme mogu satima samo pričati i pričati.Da ali se već pitate a čemu ova priča ,naše dvije prijatelice su se između sebe posvađale a ja i naša četvrta krenule u plan mirenja i napokon se našle na kavi sve četiri i naravno da je ispala katastrofa.Kad sam došla kući bila sam sva u šoku kako jedna od njih ne želi oprostiti i pružiti ruku pomirenja jer zaista ta po meni svađica nije bila ni vrijedna dizanja nosa i naravno ružnih riječi koje su pale,nisam mogla vjerovati da će dopustiti da njihovo prijateljstvo ispašta i nisam mogla razumjeti da sve ove godine našeg prijateljstva i druženja nikad više neće biti ista jer nismo sve četiri već samo tri.Pomislila sam u trenutku kako smo starije ali pametnije nismo,kako u životu treba prelaziti preko nekih nevažnih stvari i ne treba se živcirati jer jednog dana će nam biti žao,danas više ne sklapamo prijateljstva tako lako već smo odavno formirane osobe i  zaista je teško izgubiti nekoga tko ti puno znači ,bar bi meni bilo tako.A šta sad, ne želim birati između njih dvije jer su mi zaista drage oboje ali sad će uvijek postojati neko ali i to više nikad neće biti isto.I tužna sam zbog toga ali možda jednog dana ,da možda jednog dana...




                                

                                                  Vijenac od jagoda


Biskvit 200 g maslaca
             200 g šećera
               4 cijela jaja
            200 g brašna
            100 g maka
               1 žličica pecilnog praška
               1 dcl ulja

           200 g očišćenih jagoda

Maslac dobro izradite s šećerom i pomalo dodajte jedno po jedno jaje, ulje i brašno pomiješano s pecilnim praškom.Odvojiti 1/3 biskvita i u to dodati mak.
Bijeli dio biskvita prvo nanesite a onda i dio s makom na to posložite jagode i pecite u pećnici 40 min na 180 C.
Kada se ispeče obilato posipajte šećerom i uživajte,naravno sa svojim najmilijim prijateljicama.

Evo slikice i s trešnjama...

Ispiši recept...

četvrtak, 13. svibnja 2010.

Jesen na vratima


Ubija me ovo vrijeme ,nikako da nas obasja sunce,noćas je nad Rijekom palo više od 80 litara a za vikend zovu i 150 litara kiše.Iako mi je vrt sav zazelenio cvijeće već lagano sklapa svoje glavice.
A ja umjesto da sam u šetnji ili u vrtu ja stalno nešto mijesim i prčkam po svojoj kuhinji.I večeras sam radila pogačice tj. pizza pogačice po receptu suzyce s coolinarike i ispale su više nego odlične.
Tako jednostavne a zaista fine i nadjev im se može mjenjati po vašoj želji i volji.

Tijesto-800 g brašna
            500 ml mlijeka
            1 kvasac
            1 prašak za pecivo
            1 vrećice vanilnog šećera
            malo soli
           200 ml ulja
           žutanjak za premazivanje

Tijesto umijesite i stavite da se diže ,kada se diglo razvaljajte tijesto i radite krugove časom a manjom čašicom za rakiju utiskujte krugove  po sredini.


Nadjev -1 bjelanjak
           100 g naribanog sira
           100 g salame
           malo origana
           malo sezama (ovaj dodatak mi se posebno sviđa)

Bjelanjak istucite dodajte sir i salamu.Lagano s žutanjkom namažite pogačice a u sredinu stavite nadjev koji ukrasite origanom a okolo posipajte sezamom.Pustit da se malo odmori i ispecita na 180 C cca 20 min.

Jednostavno i jako fino.
A sad još o vremenu ,kćer mi se smije kad ovo pišem i viče da sam trebala biti meterolog.

Ali nisam ni meteropata ali ma zaista ubija,kad će sunce..

srijeda, 12. svibnja 2010.

Tinova torta


Tinova torta



Danas moj Tin slavi rođendan ali mi je ozbiljno rekao da nikakve svjećice na torti ne dolaze u obzir i da želi sa svojim prijateljima u kino  i da ne želi nikakva obiteljska okupljanja osim poklona,Baš zanimljivo pomislila sam i razmišljam kako je najedanput  narastao i postao pravi dečko .Ili je pod utjecajem starije sestre pa želi biti stariji nego što je.Zapravo sam ja svake godine sve tužnija i tužnija jer imam osjećaj da im više ne trebam koliko i prije i znam da je to normalno i da to tako mora biti ali  uvijek postoji nekakav ali...



Da ali ovaj put sam se ja baš igrala i iskreno uživala.

Biskvit                      
   8jaja
8 žlicašećera
2 žlicebrašna
2 žlicekakaa
1 paketić pecilnog brašna
Biskvit radite u dva djela i pečete ga u tepsiji koju ste dobili s pećnicom.Četiri jaja razdvojite na žutanjke i bjelanjke.Žutanjke istucite s 4 žlice šećera dok ne posvijetle i postepeno dodajte 1 žlicu brašna i 1 žlicu kakaa s pola pecilnog praška.U smjesu postepeno dodajte utučene bjelanjke.Biskvit stavite peći na 180 C 10-15 min ovisi o pećnici.Tako ponovite i postupak i za drugu koru.

Krema -200 g mascarpona
             200 g dulce de leche

Pomiješati sir i dulce de leche da dobijete finu kremu.

Krema od jagoda-200 g jagoda
                               5 žlica šećera
                               1 vanilin šećer
                               1 vrećica želatine
                               1 čvrsti jogurt od jagoda
                               5 žlica utučenog šlaga


                             
Jagodama odstranite peteljke i operite ta ih štapnim mikserom usitnite,pomiješajte ih s jogurtom i šećerom a potom dodajte i šlag.Želatinu ovisno koju koristite otopite i lagano umiješajte u kremu.