Cantucci


Toliko jednostavni u svojoj pripremi a okusom osvajaju sve koji ih probaju ali sam dugo tragala za ovim toskanskim receptom dok nisam našla recept i prilagodila okusom onim cantuccima kojim pamtim okus i prije 20 godina.I evo ga...


Sastojci 250 g badema
            250 g šećera
            400 g brašna
             2 vrećice vanilin šećera
             1 žlica bagremovog meda
             prstohvat soli
             korica neprskanog limuna
             korice neprskane naranče
             3 jaja
             1 1/2 žlićice pecilnog praška

Bademe prepecite na tavi, ja sam im ostavila koricu i ostavila sam ih cijele, popekla sam ih samo da dobiju zlaćanu boju, pustite ih da se ohlade.
Šećer pomiješan s vanilin šećerom izmiksati s žutanjcima,umiješati med, posebno umutiti bjelanjke s prstohvatom soli u prozračan snijeg, U žutanjke dodati snijeg od bjelanjaka, naribanu koricu limuna i naranče, postepeno dodavati prosijano brašno pomiješano s pecilnim praškom i na kraju umiješati cijele bademe.


Umijesiti tijesto ali ne dodavati još brašna, možda će vam biti malo ljepljivo ali lijepe strukture podatno i čvrsto. Podijelite tijesto u 3 kobasice široke cca 5 cm i visoke 2 cm. Stavire ih peći u tepsiju obloženu masnim papirom na 170 C oko 35 min dok ne dobiju zlaćanu boju.


Tople izrezati na kose ploškice široke 1 cm te ih opet staviti sušiti još 5 min da budu baš krckavi i tvrđi. Ja ih volim opet staviti u pećnicu da baš budu croccanti a suprugu jednu ostavim bez ovog dodatnog sušenja.Spremiti ih u kutiju i guštati, kod nas brzo nestanu a zaista su neodoljivi.
Možete probati i Rapske baškotine koji su u svojoj pripremi slični ali nisu možda tako punog okusa i nisu tako slatki ali baza je onaj kolač koji je jednostavan po sastojcima a i u pripremi i nekad bio kolač siromašnijih kuća.

Primjedbe

  1. Fotkice su predivne, a ove keksice obozavam, savrseni zalogajcici uz soljicu caja.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Da da i za šoljicu kafe, često se ovde nadju na pultu u velikoj lepoj staklenoj tegli

    OdgovoriIzbriši
  3. Isprobala sam recept i odlično je ispao :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da ste zadovoljni receptom I da ste guštali

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi