Vrten-dupen tradicionalna makedonska pita


Divna pita koje se mota oko sebe a između slojava tijesta slaniji kravlji sir. Zaista ju vrijedi napraviti i u živati u njoj. Iako sam kupila slani tvrđi kravlji sir i ostala sam bez polovice jer ga je moja Stella pojela pa sam dodala svježi i skupa pomiješala i dodala samo još malo soli.

Tijesto 1 kg brašna
            400 ml mlake vode
            1 vrećica suhog kvasca
            2 žličice šećera
            3 žličice soli
            1 cijelo jaje
            2 bjelanjka
            80 ml ulja
             150 ml ulja koje se izlije u trpsiju prije stavljanja tijesta
            300 g sira
             2 žutanjka koja su ostala za premaz tijesta
            100 g maslaca kojim se pokrije pita

U 200 ml mlake vode pomiješati 2 žličice šećera i kvasac, i pistiti ga da zapjeni.
U visoku posudu pomiješati zapjenjeni kvasac, ostatak mlake vode 200 ml, 3 žličice soli, dodati jedno cijelo jaje te 2 bjelanjka te 80 ml ulja. Ja sam sve to mješala s mikserom i kad se smjesa povezala u to dodati brašno malo pomalo dok se ne dobije mekano tijesto, Ja nisam potrošila cijelu količinu brašna ostalo mi je oko 65 g brašna.



Pokriti tijesto i pustiti da se digne na toplom. Kada se tijesto diglo istresti ga na površinu i rukama oblikovati u štrucu . Ne mijesiti ga. Razdijeliti ga na 8 jednakih djelova. Svaki dio rukama zarolati da dobijemo dugačku vrpcu debljine prsta.




U okruglu tepsiju natočimo 150 ml ulja i posipamo malo sira i oko sira rolamo vrpce tijesta.



Tako mažemo sir oko tijesto i dalje motamo trake od tijesta dok ne potrošimo svu količinu.
Pitu namažemo s ona dva žutanka i posipamo sjemenkama po želji kod mene su to bila sjemenke lana i crnog sezama.



Narežemo 100 g maslaca i posložimo ravnomjerno na pitu te stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 C oko 45 min ili dok pita ne porumeni.



Pečenu izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi, ja sam je guštala uz jogurt a moji dečki uz pivu.



Recept sam našla ovdje i zaista je jako fin i vrijedi ga isprobati i uživati u hrskavoj korici a iznutra u mekanom tijestu.



Primjedbe

  1. Predivno izgleda i zaista je interesantan nacin pripreme.:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam ovakve pite, odlična i jako dobro izgleda !!

    OdgovoriIzbriši
  3. već sam se pobojala da se tijesto razvlači, ali ne!:)) Ma super je i mora da je božanstveno. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajme, odlična i forma mi je ovo umetanje sira, probat ću je...

    OdgovoriIzbriši
  5. Mora da je mnogo dobra pogača..kod mene će malo sačekati da se napravi jer u zadnje vreme mi je testa malo previše a samo nas je dvoje u kući.Prijatno vam bilo:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Stavrno prekrasno izgleda a ime me je naprvi pogled zasmejalo:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ajme koje savršenstvo! Već se vidim kako rukom trgam još vruće komade :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Fenomenalno izgleda, baš mi se dopada način izrade! A ti si majstorica! :*

    OdgovoriIzbriši
  9. Ne znam šta je bolje, uvod ili recept (probam već sutra). Uživanje je čitati i pratiti vaš blog :)

    OdgovoriIzbriši
  10. lepo izgleda ako su jos Maxipek kore mmmm https://maxipek.in.rs

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi