Rugelach kiflice s makom

h

Jučer sam gledala Zoričin recept na coolki i čitala recept prvo za ovaj divan fil od maka a potom i za ove divne kiflice i evo ga gotov, s time da me je ova krema od jaja u koju se ukuha mak oduševila i zaista nije samo dobro punjene za kiflice, već i za štrudlice, palačinke itd.

Mađarski fil od maka 225 g mljevenog maka
                                   250 ml mlijeka
                                   125 g šećera
                                     60 g maslaca
                                       2 jaja
                                    prstohvat soli

Mlijeko pomiješati s šečerom, dodati maslac te prstohvat soli lagano kuhati. Mak samljeti u mašinici za mljevenje kave koji sam ja samljela na takav način da sam mak pomiješala s dvije žlice šećera i fino samljela. Kremu lagano zagrijati a u drugoj posudici istići dva jaja i pomalo lijevati kuhano mlijeko u jaja. To radimo u tankom mlazu jer ne želimo da nam se ta ista jaja skuhaju već pretvore u glatku smjesu. Sad sve vratim na ploču te lagano kuhamo dok se ne skuha lagana  krema sjajne teksture a tek potom dodamo mljeveni mak i pomiješamo. Ostaviti da se ohladi.



Tijesto 300 g brašna
            250 g makanog krem sira
           180 g mekanog maslaca
             50 g šećera u prahu
               1 žutanjak
             30 ml hladne vode

Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka koje je jako podatno za rad i bez problema će te baratati s njim neovisno dali ga mijesite ručno ili na ruke. Podijeliti u dva djela i svaki dio fino tanko razvaljati u krug i premazati mađarskim filom od maka. Ovisno kakve želite kiflice takve i na krugu od tijesta radite trokute, ja sam ih isjekla na 20 kom i dobila manje kiflice. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 165 C ali paziti da ostanu bijele, još vruće posipati šećerom u prahu koji ste pomiješli s sjemenkama vanilije da šećer miriše na vaniliju.


A onda uz šlicu čaja sjesti i uživati a ja sam sretna jer sam nakon dugog vremena sjela i napisala jedan fini recept na kojem se zahvaljujem našoj dragoj Zorici i njenim divnim receptima koje rado dijeli s nama.

Primjedbe

  1. Tako mi je drago da si isprobala ovaj fil i kiflice i zaista su fenomenalne..a slike..mnogo mi se sviđaju..još jednom, od srca ti hvala i uživajte u njima.
    Recept za ove kiflice je i na blogu,današnji post.

    OdgovoriIzbriši
  2. Znam pa sam i povezala rcp s postom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo mi se čini savršenim, pa bilježim. Divno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  4. Super mi izgledaju i kod zorice i kod tebe, trebala bi probati...

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi