Veliki lisnati puž
Znam da ste odmah pomislili ma gdje sad po ovoj vrućini mijesiti tijesto ali em se brzo digne a okusom i mirisom će vas očarati i guštati će te u ovoj divotici. Kod mene s krem sirom s dodatkom feta sira a vi ili se držite izvornog recepta ili unesite male promjene kao i ja.
Sastojci 1 kg brašna
1 žličica pecilnog praška
1,5 vrećica suhog kvasa
2 dcl mlijeka
2 dcl jogurta
2 dcl mlačne vode
1 dcl ulja
2 žličice soli
2 žličice soli
Premaz tijesta 200 g maslaca
100 g krem sira+ 100 g feta sira
1 žutanjak
lan, sezam suncokret po želji za posip
Prosijati brašno i pomiješati s pecilnim praškom i suhim kvascem, dodati sol i šećer. Zagrijati vodu da bude mlaka pa u nju pomiješati jogurt i ulje,a potom dodati i mlačno mlijeko, dodavati brašno i umijesiti mekano i podatno tijesto. Tijesto ostaviti da se odmori 30 min te poklopiti ga čistom krpom.
Mekani maslac pomiješati s feta sirom i krem sirom.Tijesto razvaljati na debljinu pola prsta veličine cca 60 x 40 .Rubove lijepo odrežite ako su neravni. Cijelu površinu premezati s maslacem, krem sirom te fetom.Zatim tijesto razrezati na trake širine 7 cm, ja sam ih dobila 7. Na pleh staviti masni papir te jednu traku urolajte i stavite je na sredinu pleha, sada uzmite drugu traku i i nastavite ju motati oko prethodne trake i tako svaku slijedeću rolajte dok ne dobijete oblik puža.
Smotanog puža premažite umućenim žutanjkom te posipajte sjemankama po volji, kod mene je to bio bijeli i crni sezam. Staviti puža peći na 180 C u ugrijanu pećnicu, ja sam na početku puža prekrilo masnim papirom a nako 20 min ga otkrila i pustila da se zapeče.
Naravno sve ovisi od vašoj pećnici, moj se pekao cca 45 min a dodatno sam i provjerila tijesto i drvenim štapićem.
Nama se puž jako svidio,tijesto posebog ukusa maslaca te krem i feta sira, a opet divno mekan i u isto vrijeme hrskav. Odličan za veća društva jer smo ga mi samo kidali prstima.
Pravila sam ga i ja i zaista je izuzetno fin. Prijatno:)))
OdgovoriIzbrišiOvo je baš fora. Sigurno je preukusan... :)
OdgovoriIzbrišiMeni ne smeta vrućina kad su ovakve divote u pitanju, nije mi problem ni peći ni jesti :D
OdgovoriIzbrišiMeni vročina in kuhanje, pečenje ne predstavljata nobenega problema.
OdgovoriIzbrišiMeni sta pomlad, poletje najlepša meseca. Vseskozi bi živela v toploti, zelenju, MORJU
Vendar pa to rolkanje teh trakov z namazi ufa ... če začnem bom cel teden čistila kuhinjo.
Sigurno bom ves nadev zgubila preden bo šlo to v pleh, eh škoda ker nisi kje v bližini...
Vendar pa nikoli ne reci NE... .
Ma ja moram kuhati svaki dan pa mi je svejedno. Super izgleda
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda! Još uvijek nisam neki stručnjak što se tiče pečenja, ali ovo ću morati probati :D
OdgovoriIzbriši