Rogač bajadera

Baš sam bila sretna kad je izglasana za ovaj krug kuVarijacija upravo Rogač bajadera s svojim posebnim okusom koji ja volim a i ne samo u desertima već i u likerima pa ću i usput i napisati recept za divan liker od rogača. E sad rogač volite ili ne, možda zbog svog specifičnog mirisa ali i malo oporog ukusa. Ali zaista vrijedi napraviti desert od njega jer na kraju se možda i iznenadite.


Sastojci 250 g sitnog mljevenog rogača
             250 g mljevenog keksa (kod mene je to petit keks)
            100 ml vrhnja za šlag
            100 ml mlijeka
            1 vanilin šećer
            2 rum šećera
            100 g smeđeg šećera
            2 žličice naribane korice limuna

 Glazura 1 žlica ulja
               100 g tamne čokolade

Kekse samljeti te dodati mljeveni rogač te limunovu koricu , ja sam umjesto rum šećera dodala dobre 4 žlice ruma, meni odlično paše uz njega a na kraju bajadera ima čak i osvježavajući okus.
Mlijeko, vrhnje te šećer staviti kuhati i lagano miješati da se šećer rastopi , maknuti s ploče i prelite preko smjese keksa i rogača. Smjesu ravnomjerno promiješati, tepsiju obložiti alu folijom i u nju utisnuti rukama smjesu. Čokoladu lagano miješajući otopiti s žlicom ulja (dodala 3-4 žlice slatkog vrhnja) te preliti preko smjese i pustiti u frižideru da se stisne.



Meni posebno fina a i doma su uživali u njenom okusu, Jedina promjene je bila dodatak ruma ali kako je i Sandra napisala može se dodati a isto tako se može promijeniti omjer rogača i keksa.

A kako sam napisala evo i recepta za liker od rogača i snjime se pridružujem igrici Ajme koliko nas je s temom rogača koji nam je zadala Nikolina s njenog bloga U slast .

Sastojci 1 l rakije (lozovače)
              250 g šećera
             6-7 mahuna rogača
             1 mahuna vanilije



Rogač oprati i mahune prepoloviti na manje komade. U čistu staklenku od zapremine 1,5 l šireg grla uliti rakiju, dodati šećer, mahune vanilije te usitnjeni rogač. Par dana ostaviti na suncu te svaki dan staklenku protresti da se šećer brže otopi. Nakon 5-6 dana staklenku maknuti s sunca i spremiti na tamno najmanje 45 dana. Nakon toga roka procijediti i evo divnog mirišljavog likera koji možete korisititi kao i dodatak kolačima.


Primjedbe

  1. Uuuu, i tvoja je super! A i dobar ti je ovaj liker :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam rogač, nekada sam ga znala kupovati u voćarni i jesti mahune, sada se jako rijetko nađu. Ovo je baš odličan recept.

    OdgovoriIzbriši
  3. O super, baš mi se sviđaju ove bajaderice, obožavam rogač, mislim da ću ih isprobati sad za Uskrs.

    OdgovoriIzbriši
  4. Spadam u one koji ne vole rogač, nisam čak ni sigurna gdje sam ga probala da mi se zamjerio

    OdgovoriIzbriši
  5. Bajadera je krasna, žao mi je što je nisam stigla isprobati obzirom da sam ljubitelj rogača. Hvala ti i za recept za liker, sve mi krasno izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  6. Bajadera mmmm odlično i vrrlo ukusno izgleda. Ako želiš da se zapratimo obavesti me na blogu: https://savrsenoalako.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi