Kruh pletenica
Prošlo je već i više od dva mjeseca a da ja nisam objavila ni jedan post i nekako mi fali a opet iako sam bila pretrpana poslom iako sam tu i tamo nešto uslikala a naravno i skuhala i nešto ispekla.
Vaše sam postove čitala, uživala u njima a naravno i bookmarkirala pa će i valjda i oni doći na red.
Prije par tjedana sam završila tu subotu s nekom temperaturom i gledala natjecanje na BBC amatera slastičara i privukao mi pažnju ovaj tako fin kruh s malo kompliciranijom izradom ali samo pratite upute i neće vam biti teško. Iako bi preporučila da uzmete nekakvu vunu ili konac pa malo provježbajte prije nego to učinite s dizanim tijestom.
Tijesto 500g glatkog brašna (manitoba )
340 ml mlake vode
1 suhi kvasac
10 g soli
2 žlice maslinovog ulja
1 žutanjak za premaz
sjemenke kima, sezama po želji
Pomiješajte brašno s suhim kvascem a sol stavite s strane zdjela da ne bio došao odmah u dodir s kvascem, dodajte maslinovo ulje te mlaku vodu i umijesite mekano tijesto. Mijesite ga i do 10 min da bude dobro razvaljano i da gluten počne djelovati, Pustite da se diže. A dok se diže tijesto vi se bacite na proučavanje pletenja tijesta od 8 krakova.
Pogledajte kako se zanimljivo plete i iako se čini komplicirano u biti to nije jer se uvijek jedan krak diže gore a drugi spušta dole.
Kada se tijelo uduplalo nakon pola sata podijelite ga na 8 kuglica iste težine te ih razvaljajte u krakove dužine cca 40 -45 cm. Kada ste ispleli kruh pustite da se još odmori 20 min a onda ga premažite žutanjkom i pospite sjemenkama po želji. Ja sam ga pekla na 200 C dok nije štapić izašao suh. Kad se ohladi kad ga lupite mora se čuti zvuk korice a sredina mora biti mekana.
Mi smo baš guštali u njemu i ugodno nas je iznenadio svojim okusom.
Želim vam ugodan vikend i to pravi zimski kod nas uz orkansku buru a u okolici uz veću količinu snijega.
Vaše sam postove čitala, uživala u njima a naravno i bookmarkirala pa će i valjda i oni doći na red.
Prije par tjedana sam završila tu subotu s nekom temperaturom i gledala natjecanje na BBC amatera slastičara i privukao mi pažnju ovaj tako fin kruh s malo kompliciranijom izradom ali samo pratite upute i neće vam biti teško. Iako bi preporučila da uzmete nekakvu vunu ili konac pa malo provježbajte prije nego to učinite s dizanim tijestom.
Tijesto 500g glatkog brašna (manitoba )
340 ml mlake vode
1 suhi kvasac
10 g soli
2 žlice maslinovog ulja
1 žutanjak za premaz
sjemenke kima, sezama po želji
Pomiješajte brašno s suhim kvascem a sol stavite s strane zdjela da ne bio došao odmah u dodir s kvascem, dodajte maslinovo ulje te mlaku vodu i umijesite mekano tijesto. Mijesite ga i do 10 min da bude dobro razvaljano i da gluten počne djelovati, Pustite da se diže. A dok se diže tijesto vi se bacite na proučavanje pletenja tijesta od 8 krakova.
Pogledajte kako se zanimljivo plete i iako se čini komplicirano u biti to nije jer se uvijek jedan krak diže gore a drugi spušta dole.
Kada se tijelo uduplalo nakon pola sata podijelite ga na 8 kuglica iste težine te ih razvaljajte u krakove dužine cca 40 -45 cm. Kada ste ispleli kruh pustite da se još odmori 20 min a onda ga premažite žutanjkom i pospite sjemenkama po želji. Ja sam ga pekla na 200 C dok nije štapić izašao suh. Kad se ohladi kad ga lupite mora se čuti zvuk korice a sredina mora biti mekana.
Mi smo baš guštali u njemu i ugodno nas je iznenadio svojim okusom.
Želim vam ugodan vikend i to pravi zimski kod nas uz orkansku buru a u okolici uz veću količinu snijega.
Ovo mi izgleda jako lepo...valjda će doći na red da se jednog dana i isproba.
OdgovoriIzbrišiOdlicno deluje!
OdgovoriIzbrišii ja sam gledala ovo i naravno, zapelo mije za oko...svaka čast...odličan kruh
OdgovoriIzbrišidraga svaka ti čast...trebalo je ovo isplesti... a izgleda baš mekano.
OdgovoriIzbrišiDanka kruh je zaista jako mekan
IzbrišiDivno je. Bas si dobro uplela ovu jufkicu;) Fantasticno izgleda.
OdgovoriIzbrišiNadam se da si do sada ozdravila i cekamo tvoje receptice.
Ma naravno da će ih biti ali dođe tako ili malo zasićenja a opet mi fali i malo piskaranja i fotkanja kao i druženja s vama
IzbrišiKoja divota, fantastično izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala Tamara
IzbrišiTaman sam se navikla da svratim do tebe, kad te ono nema mesecima! Hleb izgleda majstorski napravljen, u ukus i ne sumnjam
OdgovoriIzbrišiHvala Jelena baš mi je drago da guštate u mom blogu.
IzbrišiSuperizgleda, baš mi je drago da si se vratila pisanju novih postova. Skroz je normalno da čovjek s vremena na vrijeme uzme pauzu.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da si opet ovdje, falila si ! I super mi je ova pletenica, tako mekano i nježno izgleda, ne bih imala ništa protiv da me ujutro dočeka za doručak uz kavicu :)
OdgovoriIzbriši