Kuvarigrice - Patin petnaest Čorba od celera s knedlama

Nisam čula za ovu kuharicu dok se nisam priključilo blogosferi i kada sam nailazila na njene recepte koje su blogerice rado dijelile s a nama. A kad sam svoju prijateljicu pitala u Beogradu dali zna za Veliki narodni kuvar a ona se preko telefona nasmijala i rekla da prije braka je od mame dobila ovu kuharicu kako joj je mama rekla za dobar brak. Ali šalu na stranu ima jako dobrih recepata a dio ćemo i mi istražiti i puteM  Kuvarigrica i baš im se radujem iako sam se prestrašila ćirilice ali moram priznati ostalo je nešto od ćirilice koju smo učili u školi.


Celer jako volim i ne samo u juhama, varivima već i u pireu.
Veći celer treba oprati, očistiti od kore , isjeći na manje komadiće i popržiti na 50 g maslaca. Kad se ispržio s svih strana treba doliti 1,5 l vode kod mene je to bio pileći temeljac, očistiti jedan veći krumpir , te ga nerezati i pustiti da se kuha.Kad su celer i krompir mekani izvaditi ih iz juhe te ih propasirati i vratiti u juhu u kojoj su se i dosad kuhali. Treba napraviti i zapršku od 100 g maslaca i 40 g bijelog brašna. Zaprška mora ostati bijela. Zapršku spustiti u juhu i nastaviti kuhati čorbu od celera.
Knedle se treabju napraviti od 2 bjelanjka koji se utuču u čvrst snijeg u koji treba dodati 40 g brašna, snijeg i brašno dobro povezeti te žličicom spuštati knedlice u čorbu.
S da preostala žutanjka začiniti čorbu te dodaati malo soka od limuna. Ja sam još dodala naravno soli,
malo bijelog papra te malčice muškatnog oraščića.


Dobre strane čorbe - ukusna i aromatična punog okusa celera
                               - fine gustoće iako nisam ljubitelj zaprške
Loše strane čorbe  - knedlice nam nisu nikako sjele , djeca su komentirala kao da jedu slane puslice u juhi.

Sve u svemu fina topla čorba koja svakoj domaćici daje izbora da ju doradi po svom izboru a nadam se da će se puno dama odazvati ovoj igriCi kad si je već Milkica s prelijepog bloga Mimis Kingdom i dala truda sve prevesti i organizirati.





Primjedbe

  1. Fina, gusta i kremasta, prava jesenja corbica koja divno zagreje... svidja mi se sto je odziv bio tako lep.:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako sam se obradovala tolikim ulaznicama! :) Hvala ti Dilajla! Nadam se da ćemo se u ovoj igrici družiti puno puta! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hm, slane puslice...

    Ja sam videla da će te knedle biti penaste, pa dodala još brašna, i dobila nešto skroz drugo - pune, guste knedle. Onda sam videla Oljne, i Milkičine, i bilo mi žao što ipak nisam ostavila samo 40 g brašna kao što je pisalo.

    Sad kad čitam tvoje utiske, mislim se, možda i bolje što nisam. Moguće da bi te penaste knedle dobro išle uz neku ne ovako gustu čorbu, ne znam, nagađam...

    I tako klac-klac do besvesti... :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Fina čorba, lep ukus celera obogaćen puterom, na kom se prži... Mi smo bili zadovoljni. Vidim da su nam knedle svima različite:) Klinci su najbolji "slane puslice":) Drago mi je da smo otpočeli još jednu igricu u značajnom broju:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mene su baš te knedlice odbile od sudjelovanja, a opet, bilo mi je glupo raditi bez njih. Pa se onda mislim hoće li juha biti intenzivno celerasta i na kraju odlučim preskočiti ovaj krug. Super mi je što si na kraju napisala dobre i loše strane recepta

    OdgovoriIzbriši
  6. pomisao na slane knedle odbija , pogotovu što liče na šne nokle. Ali kod mene su one prve i pojedene. Vazdušaste su i zanimljive u toj priči sa celerom.

    OdgovoriIzbriši
  7. Nama su se baš te knedlice jako dopale i čorbicu ću opet praviti,ali na drugačiji način, a zaprška ne dolazi u obzir.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi