Tiramisu s malinama i fini pekmez


Puna kašetica malina ispred mene a ja neznam što s toliko lijepih svježih malina, ipak sam se odličila da dio njih spakiram u jedan fin pekmez s dodatkom vanilije i svježih listića mente, dio sam pospremila u škrinju a onda sam naletila na ovaj tiramisu s malinama i pored svih finih receptića koji su mi se vrzmali po glavi mislim da nisam pogriješila i da su moji guštali u ovom osvježavajućem desertu s tonom kiselkastih malina i ganacha od čokolade.

Krema 6 jaja
           6 žlica šećera u prahu
           450 g malina
           500 g mascarpone sira
           1 veliko pakiranje piškota
           3 dcl jake kuhane espresso kave
           3 žlice maraschina ili ruma

Ganache krema 2 dcl vrhnja za kuhanje
                         100 g bijele čokolade
                         200 g tamne čokolade


Žutanjke pomiješati s šećerom u prahu i dobro ih izmiksati u kremu, te dodati mascarpone sir. Izmiksati bjelanjke te ih lagano dodati u kremu kružnim pokretima. Ganache kremu napraviti tako da zagrijemo vrhnje za kuhanje i u njoj otopiti tamnu i bijelu čokoladu. Skuhajte expresso kavu i u tu kavu dodajte maraschino. Piškote umočite u kavu te ih posložite u tepsiju, potom s par žlice prekrijte ganache kremom, dodajte maline (ako su vam malo više kiselkaste dodajte 2-3 žlice šećera u prahu i uvaljajte ih u njih ) te sve prekrijte kremom od mascarponea a onda ponoviti postupak dok ne potrošite sve sastojke. Meni je zadnji sloj bio mascarpone krema koju sam pokapala s ganachom. Ostavite tiramisu u frižideru da se stisne i ohladi.


A za pekmez sam maline oprala u mlazu vode i pustila da se ocijede, 2 kg malina sam pomiješala s kilogram šećera te pustila ih tako 4 sata. Stavila sam pekmez kuhati u padelu s debljim dnom, kad su zakuhale sam smanjila temperaturu i lagano ih kuhala te skidajući pjenu koje se stvarala na površini.


Nakon 25 min sam dodala koricu neprskanog limuna, pomiješala potom sjemenke jedne vanilije te šaku svježih listića mente. Pustila sam još da prokuha 5-8 min a onda napravila probu tako dam sam žličicu pekmeza stavila na mali čisti tanjurić i nakon 15 sek bi se trebao pekmez stvrdnuti što u mom slučaju nije bilo pa sam produžila kuhanje na još 10 min i onda je pekmez bio gustoće koju sam željela. Vruć pekmez sam prelila u sterilizirane staklenke i preokrenula ih naopako na 10 min da se napravi čep. Kad su se ohladile staklenke spremila ih na tamno mjesto a jedna mala se našla za guštanje.


Primjedbe

  1. Prva slika me je osvojila, predivno deluje!

    OdgovoriIzbriši
  2. predivne slike...i dok ih gledam sline mi teku...sada točno znam šta si mi neki dan opisivala...predivni i prefino...možda,ako kupim mascarpone ovih dana..napravim istu tu deliciju u kojoj su tvoji uživali..

    OdgovoriIzbriši
  3. Tiramisu sa malinama mi je super ideja, a napravila si ga odlično, kako samo dobro izgleda, osvaja na prvu ! Marmeladu od malina sam i ja radila zadnjih dana, ali se nisam sjetila dodat listiće mente, zabilježeno, sigurno je odlična !

    OdgovoriIzbriši
  4. Tiramisu volim maline još više za mene je dobitna kombinacija.Prva slika me privukla.A pekmez bi tako mazala na hleb za doručak.

    OdgovoriIzbriši
  5. Naprije pomislih: ma kakav je to tiramisu s malinama! Neće proći! No, kada sam lijepo pročitala recept, prosto sam osjetila kako se svi ovi divni okusi slažu i sigurna sam da je još i bolji od klasičnog!:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlična je i jako lijepo izgleda!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi