Prvih 20 i proljeće u Provansi



Prije 6 mjeseci je samo došao i rekao drugi tjedan u svibnju te nema na poslu, taj tjedan je samo za nas.
Nisam tome dala preveliku važnost, jer zapravo smo onda slavila naših prvih 20. Nisam nikada razmišljala
kako godine prolaze s svim lijepim i onim manjim lijepim. Dario je ono lijepo koje me prati preko 25 godina.
Dario je onaj tko me voli i onaj tko me ljuti, on je onaj tko me najviše zna o meni i lijepe stvari i ružne.
On je onaj tko me vidi u najljepšem izdanju i najružnijem. A za njega sam uvijek najljepša kako kaže.
Ja sam ono malo vode naravno uz naše djecu što stane na njegov dlan. I drži još uvijek u svom dlanu,
Nadam se da hoće i dalje jer ja znam najviše koliko sam komplicirana, teška, tvrdoglava i koliko bi sama sebi puta zatvorila vrata pred nosom jer nekad i ne želim priznati da sam u krivu. Toliko je smiren a ja temperamentna, toliko riječi u mojoj glavi koje nekad kažem i ne razmišljajući a on svaku riječ odvagne,
toliko ljepote u njegovim očima i ljubavi. Dario čita novine, ja gutam knjige, njegove majce su u ormaru čak i po boji posložene, moj ormar kada se otvori te iste majce ispadaju (dobro ne uvijek ali ja sam ipak blizanac po horoskopu). On voli povrće, meso i ribu ali ne lešo, ja ju obožavam.  Čak ni istu muziku ne slušamo.
 I da prije 20 i neku sam rekla bilo bi fora da odemo u Provansu za naših prvih 20 i nasmiješio se i to i napravio. U tajnosti. Za nas a pogotovo za mene.
Naravno da smo putovali i toliko sam prije htijela otputovati tamo ali je uvijek valjda čekao naših prvih 20.

                                                                     
                                                                        Gordes

Autom smo istraživali kutke Provanse a odradište iz kojeg smo kretali svako jutro je bio Aix en Provence, predivan grad s fontanama, uskim uličicama i s studentima iz cijele Evrope. Malim tržnicama, slastičarnicama na svakom uglu iz kojih se širi neodoljiv miris kruha.
Nakon doručka u obližnjoj patisserie i okusom kroasana i kave lutali po seocima i tražili lavandu. Lavandu i nismo našli ali trešanja, maslina i vinograda svaki dio zemlje posađen. Moram priznati da sam došla do zaključka da definitivno lavandu uvoze jer svugdje se prodaje u svakakvim oblicima ali nasada nema baš i previše.


Doručak tako jednostavan koji doma ni pogledala nebi a tu uživala u svakom zalogaju.

                                                                   Aix en Provence






                                                       






Drugi dan smo se otisnuli prema Avignonu, papinskom gradu i uživali u arhitekturi i ljepoti.





















Putokazi odlični, mi  smo lutali autom po Provansi i uz običnu auto kartu stvarno nije bilo problema naći ni najmanji gradić, ono što je problem Francuzi ne govore jezike osim francuskog naravno, osim na aerodromu ili u hotelu tako da si svakako uzmite mali riječnik jer će vam svakako i više nego zatrebati jer s našim engleskim i talijanskim nismo puno postigli. U restoranima, tratorijama i barovima također nema menija na eng pa svaki put iščekujete što će se pojaviti na vašim tanjurima. Još me je jedan stvar zapanjila i iznenadila jako je prljavo i prljavo, zelene površine samo su uređene u središtu grada a drugo je sve jako zapušteno.
Ovaj dio koji smo istraživali mi je najljepši i tu bi se svakako htijela vratiti, predivna priroda, prekrasna arhitetektura, mirisi brneštre, i pokošene trave. Iljudi jako ljubazni, nasmiješeni na svakom koraku su nas dočekivali i pričali na svom francuskom.

                                                 
                                                             L-isle sur la Sourge











Divan mali gradić koji i još zovu malom Venecijom nemojte propustiti na svom propotuvanju, pun antikvarijata i posle Pariza drugi grad po broju prodanih antikviteta u Francuskoj. Pun šarenih mostića, barova šarenih stolova i začudo pun Amerikanaca.

                                                                    Gordes







Mislim da slike govore same za sebe o ljepoti ovog sela koji je i progašen među najljepšima u cijeloj Francuskoj a mislim za tu titulu da mora ispuniti 27 ili 28 točaka. Svaki utorak održava se sajam gdje možete kupiti proizvode od meda, lavande, maslina.





                                                            Abbaye de Senanque

Koju nažalost nismo mogli obići iz razloga što su ture na francuskom i nisu nam dali da kupimo karte da ju sami obiđemo, a bilo je još Japanaca, Amerikanaca, Talijana , malo sam bila razočarana.






Roussillon


Gradić na vapnenačkoj stijeni, jedinoj u tom djelu Provanse, mali , zbijen pun muzike kao iz nekog filma.









Carry le Rouet




Posjetili smo i ovaj mali gradić na moru ali to već svi znate da je naše more najljepše, pa njihovu obalu neću komentirati ovaj put.
Recepta ovaj put nema ali nadam se da će Vam se svidjeti post i bez njega.

Primjedbe

  1. Hvala ti za ovu lepotu za oči i dušu.Ja sam bila kod sina koji živi u Parizu i obilazili Normandiju.Francuska je divna zemlja koja ima starinski šmek.Kod njih i najstarije bure sa ponosom je izloženo ispred prodavnice.Što starije to vrednije.Ja sam oduševljena.Baš ti je divan i pažljiv muž.To su slike koje se ne zaboravljaju.

    OdgovoriIzbriši
  2. predivne slike, predivan post...a muž tek!!!.......iskrene čestitke na prvih 20 i još nekoliko takvih dvadesetica :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajme, bas sam uzivala u ovoj divoti! Predivno putovanje, a bome i divan razlog za njega... 20 je bome fina brojka! Cestitam!

    OdgovoriIzbriši
  4. Čestitam, draga!
    Jako lepa destinacija za proslavu jubileja, žarko želim da vidim taj deo Francuske i stvarno sam uživala u slikama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tanja ,hvala zaista je jako lijepo i s obzirom da sam fotkala 800 slika bilo je jako teško napraviti odabir.

      Izbriši
  5. Kakav divan poklon za godišnjicu!
    Prekrasno je.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zelim vam jos puuuno zajednickih godina ispunjenih ljubavlju, paznjom, lepim trenucima i jos po kojim putovanjem iz snova.:))) p.s. uzivala sam u celom postu, narocito fotkicama!:))))

    OdgovoriIzbriši
  7. Iz sve te vaše različitosti frca ljubav, čestitke na godišnjici i hvala na ovim divnim fotografijama i putovanju.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno draga Dilajla, uvod u putovanje me osvojio, a zatim i samo putovanje, krasno si nam prenjela ljepotu koju ste vidjeli i dojmove, Dario je zaslužio same pohvale, i ovo je tek prvih 20...... !

    OdgovoriIzbriši
  9. Srećna vam godišnjica, da ih bude još mnogo lepih i srećnih i zaista ti je muž priredio divno putovanje...moj se nikada ne bi setio da tako nešto uradi, ali ga ne bih menjala ni za jednog drugog na svetu. Videla sam Paris i okolinu i oduševljena sam istorijom i arhitekturom, jedini grad,gde bih se ponovo vratila je Brugge u Belgiji i tamo bih volela da odvedem mog muža. Možda za naših dvadeset godina?

    OdgovoriIzbriši
  10. Srećna vam godišnjica da slavite u ljubavi 20x3! Mi smo 20x2, ali ja nestigoh u Provansu!
    Ne zna se koja ti je slika lepša!

    OdgovoriIzbriši
  11. O kako je prijao ovaj tekst i divne fotografije uz ovu kišu koja napolju ne prestaje da pada! Zaista lepo i romantično! Nadam se da ćemo se i mi voleti tako nakon prvih dvadeset...

    OdgovoriIzbriši
  12. Kako divan, predivan uvodni tekst. To je ljubav kakvoj se i ja nadam da cu doziveti sa mojim Miljancetom. Naravno da se mi i sada volimo ali biti u braku 6 i 20 godina je velika razlika :) Ali ja verujem u jednu, ljubav za ceo zivot a to je vec velika stvar kada si u braku.

    I kako lepe fotke. I meni je velika zelja da odem u Provasnu. Ovaj nacin kao vi sa kolima mi se posebno dopada i bas bih tako volela.

    Zelim ti i dalje tako puno podrske i ljubavi da imate.

    OdgovoriIzbriši
  13. Kalorijska vrijednost njoki je iznimno niska. Naime, 100 grama svježih njoki ima samo 117 kalorija. Njoki su bogati ugljikohidratima. U 100 grama sirovih njoki nalazi se 34.2 grama ugljikohidrata. ponuda njoka

    OdgovoriIzbriši
  14. Prachtige vakantiefoto's van de Provence
    groetjes
    Ymme

    OdgovoriIzbriši
  15. Tako se to proslavi!
    Čestitke!
    Proslaviti vse kar se da proslaviti, kajti življenje je kratko!
    pa naj bo to kratko tudi sladko!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi