Ajme koliko nas je - jogurt

Odlična tema koju je izabrala Mateja u krugu ovomjesečne igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula Snježana a mi i dan danas se igramo s temama koje nam zadaju domaćice. Jogurt jako volim kao samo jelo. zapravo ga obožavam ali ga nažalost rijetko jedem je mi radi dodatnu sluz u organizmu koja mi i baš ne paše zbog zdravstvenih razloga ali bar dva puta tjedno si ga priuštim i to obavezno kao fin doručak s dodatkom orašastih plodova, svježeg voća i meda. Ali volim jako i labneh i koji rado koristim kao namaz ili dodatak u razne krem kolače gdje se traži krem sir.


Sastojci 650 g čvrstog jogurta
              mala žličica soli
              gaza
              cjediljka
              padela
U jogurt jednostavno umiješamo žličicu soli. U padelu stavimo cjediljku, u cjediljku gazu u koju ulijemo jogurt i lagano stisnemo gazu i zavrnemo krajeve i pustimo 2 dana da se jogurt cijedi. U gazi će ostati fin krem sir a u padeli sirutka koja je isto jako zdrava i koju nemojte bacati već ili popijte i pomiješajte u sok s voćem i dobiti ćete jako zdrav napitak.



Ja sam radilamale kuglice i jedne sam valjala u mješevinu sjeckanog svježeg vlasca i peršina , druge u krupnu sol s dodatkom chilija i slatke crvene paprike, a treća sam ostavila natur. Također su mi odlične kao male kuglice koje stavite u maslinovo ulje s kaparima i maslinama, odličan namaz i prilog kruhu.
Ovaj krem sir sam i koristila i za ovu svečanu slanu tortu za koji sam recept pronašla kod naše Inke a i Zorica ju je radila pa njene utiske možete pronaći ovdje

Nama se je jako svidjela, punog okusa a kod mene s mini pomidorima, kaparima, vlascem, maslinama i mini mozzarelom, odličan dodatak uz narezak a uz to i jako dekorativna.

Nadam se da će se i Mateji svidjeti moja ulaznica a da će biti i jako finih recepta u to i ne sumnjam, iako zadnjih dana nisam baš u kuhinji jer skupljamo pomoć u hrani, robi za naše drage koji su se morali iseliti iz svojih kuća i koji zaista svi trebaju pomoć na bilo koji način je i mi možemo pružiti pa makar i samo jednim telefonskim pozivom koji svi možemo birati zar ne...


Primjedbe

  1. odlična ulaznica,labneh nisam probala ali mi se čini ukusan i kremast... veliki pozzz...~_~

    OdgovoriIzbriši
  2. Super ulaznica, zapravo prefina...i da, okrenite broj bar jedanput!

    OdgovoriIzbriši
  3. labneh me podsjeća na basu, ...mislim da je to to..samo ovako pripremljena i basa bude zanimljivija, ...a svečana slana torta je izvrsna, lijepa, ukras stola....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina ja prokuham mlijeko i pustim ga uz dodatak malo limuna ili octa da zavrije i da se pretvori u jogurt koji posle procijedim i dobijem bašu, odličan sir za sve.

      Izbriši
  4. Divne ulaznice, posebno mi se sviđa kako si dekorirala slanu tortu!

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, ja obožavam labneh. I to jako, jako... Ali fotogrfaija ove predivne slane torte me ostavila bez teksta!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam jogurt i sve od njega...super ulaznica.

    OdgovoriIzbriši
  7. Vrlo lep receptic, moram jednom napraviti labneh da isprobam, a slana torta je san snova.:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Nikad nisam radila labneh, pa moram svakako isprobati. Posebno mi se sviđa ovaj prijedlog s maslinovim uljem.
    Torta je vrlo lijepa, svaka čast za kreativnost.
    Komplimenti i za izgled bloga!

    P.S. Moram prijaviti da sam posudila tvoju fotografiju za pomoć poplavljenima. Nadam se da je to ok?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam je posudila s fb tako da ne brigaš a labneh svakako probaj jako je fin.

      Izbriši
  9. Odličan labneh, a tek ova slana torta...prekrasna!

    OdgovoriIzbriši
  10. Labneh je fantastičan, a torta je ko sa slike:) Predivno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ne mogu se nagledati ni labneha niti torte, baš si odlično oboje napravila, jako mi se sviđaju kuglice u raznim kombinacijama i okusa i boja, a torta je za najsvečaniji stol !

    OdgovoriIzbriši
  12. Jao i ja volim jogurt baš svakojakih finih stvari ima! Bravo za sve

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi