Divna Istra i malo šparoga

Ako mislite da ću o svom Rabu ovaj puta neću nego o divnoj Istri i maloj šetnji kroz Novigrad, Poreč a na kraju šećer  Motovun.


Divan mali ribarski gradić s dugom šetnicom na kojoj uživaju šetači , biciklisti, mame gurkaju kolica, malo zastanu na kojoj klupici ili u obližnjem kafiću popiju omiljenu im kavu. S druge strane prema Umagu nova marina i hotel Nautica (jako dobra kuhinja).


Izlaz iz luke na otvoreno more meni ipak malo čudno jer kod nas na Kvarneru jedan otoka do drugoga. A tu luku čuva trobrodna bazilika sv .Pelagija i sv. Maksima.


A meni ipak pobjegao fotić na obližnju kućicu u cvijeću nad samim morem.


I tu skidam kapu Istrijanima kako su zasadili cvijeće, pokosili travu kako im zaista cijela Istra blista
a mi na Kvarneru  imam osjećaj da se tek sada budimo iz zimskog sna.


Divna stara ograda ukrašava jedan balkon na starom palazzu i plijeni pozornošću radom nekog starog majstora.


Odvojili smo i par sati za šetnju Porečom, iako nisam bila već par godina uvijek mu se rado vraćam i naravno uživam.




Škicnuli smo i u slikarev atelje koji nas je svojim koloritom oduševio.


Zadnji pogled na Poreč prije odlaska.

A onda put u jedan drugi dio prekrasne Istre.


Prekrasnu Istru s divnim brdašcima, vinogradima i maslinjacima i divnim obnovljenim starinskim kućicama koje te zovu da uzmeš i osjetiš tu divnu Istarsku zemlju pod rukama.



A na brdašcu mali dragulj Motovun s svojim malim uskim kaletama i dušom i vjetrić koja pirka i lagano njiše grane mlade smokve.I da nije Motovun samo filmski festival to su ljudi koji su ti ostali i njeguju neki duh zaboravljenih vremena. Duh nekih dobrih vremena.


Duh onih vremena kad nismo zatvarali vrata i kapije ključem već smo svi virkali narvno kad nas nitko ne vidi u tuđe vrtove i ulaze ali nitko se i nije ljutio.


Neobilazan trg s koje god strane došli u Motovun i gdje se i događa sami filmski festival koji je onda dupkom puna a sad kao da čeka možda baš vas.


I jedna mala maslina nemarno posađena u željezni lonac ali raste i u to male zemlje što ima i one par kapi vode koje dobije.


Ili ova mala konoba koje se čak i našla u  The NewYork Timesu  kao jedna od najboljih malih restorana u ovom djelu Europe.A mi zastali u jednoj maloj konobi koja nas privukla svojom malom terasom i neponovljivim pogledom i domaćim specijalitetima i uz žmulj domaćeg crnog vina izgubili pojam i o vremenu i prostoru i žao mi neznam joj ime ali domaća pašta vrhunska.


Nekad su uz sama ulazna vrata bili vezivani konji i pili vodu a sad cvijeće ukrašava pojila.


A meni privukli pažnju maslačci i nabrala 200 glavica za sirup od maslačka.


Ovo je tek naravno mali dio i svim srcem vas pozivam da i vi krenete u vaj prelijepi kutak a mi krenuli na šparoge a rezultat je bio ovaj.


A od ovih divnih šparoga  spremila neku inačicu quiche lorraina od šparoga s sirom i jajima i finom podlogom od prhkog tijesta.


Prhka podloga 250 g brašna
                          2 žlice kiselog vrhnja
                          2 jaja
                      110 g maslaca
                       prstohvat soli
Umijesite tijesto od svih navedenih sastojaka i stavite u frižider minimalno pola sata.


Nadjev 150 g šparoga
            300 g svježeg sira
                2 jaja
            100 g dimljenog sira naribanog
            300 ml kiselog vrhnja (čašica i pol)
Šparoge očistite do mekanog djela i samo ih bučnite u zakuhalu vodu na minutu.Izvadite ih i ocijedite. Svježi sir, kiselo vrhnje, jaja i naribani sir izmješajte žlicom u jednoličnu smjesu ako trebajte dodajte soli ja nisam iz razloga što je dimljeni sir već dosta slan.

Smjesu izvadite iz frižidera i razvaljajte na veličine tepsije u kojoj ćete peći podlogu, Tepsiju dobro namastite maslacem i na nju položite podlogu . Izbockajte je vilicom da se ne napuše. Pecite je u pećnici na 180 C oko 10 min a potom istresite pripremljeni nadjev i još pecite 3o min ili dok se nadjev ne stisne i ne dobije finu bojicu.



Primjedbe

  1. Istra <3 toliko sam ljeta provela u Novigradu.. divne su slike! i divan kish sa divnim sparogama!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. krasno..mene sirup od maslačka zanima!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivne su ti slike i baš sam uživala u ovom postu jer obožavam Istru, to mi je zaista predivan dio Hrvatske. Jedino nisam u Poreču bila valjda sto godina, tako da ga se uopće ne sjećam, vidim da moram ponoviti gradivo pod hitno! I ova pitica od šparoga je mmmmm....
    Ali meni uvijek možeš postati Rab, to mi je najdraže mjesto u svemiru... <3
    Ilina

    OdgovoriIzbriši
  4. predivno su se slike uklopile u tvoju pozadinu! Baš sam šetala po oblacima. Svi znaju da šetnja iscrpi, a onda godi tvoj quiche!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za virtualnu šetnju. Svaki put kad izađemo iz tunela Učka u smjeru Istre, imam osjećaj kao da smo ušli u drugu zemlju, a tvoje fotke to i pokazuju. Quiche sa šparugama je jako ukusan!

    OdgovoriIzbriši
  6. Tako mi je prijala ova šetnjica po Istri,stvarno je čarobno,ove fotke pariraju nekom najboljem svjetskom turističkom časopisu..naravno pasao bi mi sada i ovaj quiche!

    OdgovoriIzbriši
  7. Istra, maslačci, šparuge...prekrasno

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivan post, Dilajla. Istra je zaista divna, priroda je prekrasna.
    Tvoje fotke su me oduševile, kao i ova fina pita!

    OdgovoriIzbriši
  9. Istraje stvarno predivna, često tamo ljetujem i mogu reći sve samo najbolje! Jako mi se sviđa ovaj recept za quiche, morat ću ga napraviti!

    OdgovoriIzbriši
  10. OPIPLJIVE INFORMACIJE O BOŽIĆNOM KREDITU ZA PLANIRANJE...
    Ovo nije normalna objava koju svakodnevno vidite na internetu gdje ljudi daju lažne izjave i lažne informacije o ogromnoj financijskoj pomoći.. Svjestan sam da su mnogi od vas prevareni i da su lažni agenti iskoristili one koji traže kredite. Neću ovo nazvati normalnom izjavom, nazvat ću ovu situaciju u kojoj živim svjedokom kako možete dobiti svoj kredit kada ispunjavate uvjete tvrtke. Zaista nije važno imati dobar kreditni rejting ili odobrenje vlade, sve što vam treba je važeća osobna iskaznica i važeći IBAN broj da biste mogli podnijeti zahtjev za kredit s kamatnom stopom od 3%. Minimalni iznos je 1000 eura, a maksimalni iznos koji se može posuditi je 100.000.000 eura. Dajem vam 100% jamstvo da možete dobiti svoj kredit putem ove pouzdane i poštene tvrtke, poslujemo 24 sata online i pružamo kredite svim građanima Europe i izvan Europe. Poslali su mi dokument koji je provjeren i testiran kao valjan prije nego što sam dobio kredit, stoga pozivam sve kojima je potreban kredit da ih posjete ili kontaktiraju putem
    E-pošte: michaelgardloanoffice@gmail.com
    WhatsApp za Europu: +385915608706
    WhatsApp za SAD: +1 (717) 826-3251
    Nakon što ih kontaktirate, javite im da vam je gđa. Dejana Ivica iz Zagreba dala informacije. Vidjeti znači vjerovati i zahvalit ćete mi kasnije kada dobijete kredit od njih. Dao sam obećanje da ću nakon što dobijem kredit od njih, objaviti dobru vijest svima online. Ako imate prijatelje ili rodbinu, uključujući kolege, možete im reći za ovu ponudu i da se događa ovog BOŽIĆA.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi