Shortbread

Od kad je ovaj recept objavila na coolki a sad i na svome blogu Kuvati srcem naša draga Dubravka zapeo mi je za oko i već sam par puta mijesila ove fine keksiće koji me okusom tako podsjećaju na danske ali su puno, puno boljeg okusa a i mirisa, a definitivno bez aditiva i raznih pojačivača okusa i mirisa.


Definitivni oni mali kesići uz čaj ili kavu s okusom maslaca i šećera. Prava milina, inače volim keksiće u svim verzijama i radim ih bez obzira i na godišnje doba jer su za neke kesići rezervirani samo sa razdoblje oko Božića i Nove Godine.

Tijesto 200 g maslaca
                2 žutanjaka
                1 vrećica vanilin šećera
                pola žličice soli
            120 g šećera
              30 g pšeničnog griza
           300 g brašna
               2 žlice hladne vode

U zdjelu za miksanje stavite maslac, žutanjke, šećer i vanilin šećer  i vodu i nastavcima za tijesto umijesite ga. Dodati pšenični griz a potom i brašno. Tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu i umijesite ga  tako da dobijete dvije role duge oko 25 cm promjera oko 2 cm. Zamotajte ih u foliju i odložite u frižider oko sat vremena.


Nakon sat vremena s prstima lagano namočite tijesto s vodom a onda tijestom prođite po kristal šećeru koji ste posipali po salveti. Pomoću oštrog noža narežite male kesiće širine 0,5-1 cm kako vam se sviđa i složite ih u tepsiju koju ste obložili pek papirom.Napravite mali razmak između keksića jer će si i raširiti. Pomoću vilice ih izbockajte i stavite peći na 160 C oko 10-12 min. Ali pustite da se ne prepeku i da ostanu svjetli.

 
Ostavite ih na plehu da se ohlade a tako će se i stisnuti. Spremite ih u limenu kutiju i uživajte.
I zaista što duže stoje sve su bolji i bolji ja od sad radim uvijek duplu dozu jer moji ih brzo pojedu a od jedne ture sam ispekla 32-34 keksića ovisno o veličini.

 

Primjedbe

  1. Baš mi se jako sviđaju,obavezno ih probam:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmm, baš dobro izgledaju. Nikad nisam radila kekse s pšeničnim grizom, moram isprobati taj recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da im pšenični griz dodaje dodatnu mekoću a i okus.

      Izbriši
  3. Divno izgledaju i svi ih volimo..Probacu i ovako sa grizom; ja obicno stavim rizino brasno za prhkost.

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgledaju jako privlačno, baš za odmah zagristi komadić. Obavezno ih pravim.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično izgledaju, sigurno ću ih probati

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno izgledaju, bilježim za isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala ti što si ih isprobala i objavila post i recept, odmah su me privukli, otišla sam i do originala i napravila ih ! Keksići su upravo savršeni, do sada najbolji ove vrste koje sam isprobala, dobila sa, 32 "debeljuškasta" keksića :) Degustatori su oduševljeni , i ja isto i sada mi samo preostaje ponovno ih napraviti. U tvojoj izvedbi su jako lijepi !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da su vam se svidjeli i kod nas omiljeni ali valja raditi duplu dozu koliko su fini.

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi