Keksići s kokosom i karamelom
Čim ja počnem peći keksiće bar kod mene nastupa zima iako smo još u jeseni.Volim miris pečenih finih kesića koje kad ispečem odmah spremam u kutije i onda klincima vadim kao mala iznenađenja posle ručka.Nažalost nemam ih uvijek za njih , ne stignem boraviti u svojoj kuhinji kao nekad, imam osjećaj da smo na poslu sve duže i duže ili je to zbog sata koji se promijenio pa nismo već doma a mrak je.Ovo su keksići moje drage prijateljice tatyane s coolke i rado bih preporučila njene recepte s daškom starih vremena i recepata njene bake .Slobodno zavirite.A njeni su recepti kao i ona velikog smješka i još većeg srca.
Tijesto 125 g maslaca
50 g maslaca
1 vanilin šećer
1 žlica kiselog vrhnja (ja ga nisam imala ali se tijesto lijepo umijesilo i bez njega)
1 jaje
100 g maslaca
150 g oštrog brašna
1 žličica pecilnog praška
Tijesto zamijesite od svih sastojaka .Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru cca 1 sat.
Za to vrijema ja sam napravila kremu od karamele koju nisam radila po njenom receptu već po ovom.
Karamel 350 ml kondeziranog mlijeka
50 g maslaca
1 dcl šećera
Kondezirano mlijeko s dodatkom šećera, maslaca kuhati dobrih 50 min i kad se zgusne maknuti.Kuhala sam na srednjoj temperaturi i svako toliko pomiješala da mi se ne uhvati za dno .
Karamel kremu maknuti s štednjaka i uživati u njoj.Ali nemojte je polizati prije vremena jer će vam još trebati.
Za kolačiće naravno.
Tijesto razvaljajte u obliku malih kuglica koje umočite u blago istučeni bjelanjak potom u mrvice kokosa.Kuglice rasporedite po tepsiji a potom krajem drvene kuhače u svaku kuglicu utisnite sredinu.
Stavite ih peći u toplu pećnicu na 180 C, nakon 10 min ih izvadite i utisnite im sredinu još jedanput.Oni su topli još mekani ali kako se hlade tako će se i stisnuti.Na njih stavite kremu od karamela.
Rastopite još i malo čokolade s žličicom ulja i ukrasite kolačiće.Jednu sam turu stavila u frižider a drugu polovicu ostavila na kuhinjskom elementu.Nisam našla kolačiće, ali iz frižidera su bili još i bolji.
Jako mi se sviđaju ove kuglice s kokosom, a kako nisam ljubitelj karamela mislim da bi odlično funkcioniralo i s čokoladom.
OdgovoriIzbrišiDa s čokoladnom kremom definitivno bi bili jako fini, čak možda i s ganache kremom.
IzbrišiPredivno! Ovo je recept za Stetlu, ja nažalost nemam strpljenja za tako male kolačiće! Ali zato, dok ovo pišem, žlicom jedem Nutelu po tvom receptu...Mi ju doma zovemo Mutela, i muž i ja se davimo u njoj...Djeci je pregorkaa (što ne čudi jer sam utrpala ruma i cimeta unutra...) Ilina
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da vam se nutella sviđa, i kod mojih je u prvo vrijeme bila malo čudna a sad je svi tamane.
IzbrišiVjerujem da klinci uživaju i dobro guštaju ovakve divne, domaće keksiće. A tek kako kutija miriši! I eto, ode nam ljeto, a pomalo i jesen.
OdgovoriIzbrišiZdravo,
OdgovoriIzbrišiove keksice sam ti vec vidjela na coolki... predivna je izvedba, a fotografije fantasticno lijepe...
Veliki pozdrav za tebe!
Hvala puno.
IzbrišiI mene keksići podsjete da je zim pred vratima. Krasno izgledaju, a i okus im je sigurno božanstven.
OdgovoriIzbrišiMeni su sa karamelom ipak komplet doživlj:-) Baš lepo!
OdgovoriIzbrišiE da to i ja mislim jer sam obožavateljica karamela.
IzbrišiKrasni su! Volim keksiće od kokosa, a još i karamel, mmmm prefino!
OdgovoriIzbrišiObožavam tatyanine recepte,a u ove tvoje keksiće sam se zaljubila na prvu,divni su:)
OdgovoriIzbrišiZnaš kako tatyana kuha s srcem i nesebično dijeli svoje utiske.
IzbrišiI mene rastužuje što imam tako malo vremena za kuhinju...
OdgovoriIzbrišiAli, ovi keksići su stvarno odlični! Kombinacija kokosa i karamela mi je baš super!
No comment!
OdgovoriIzbrišiIzgleda kot sladki greh!mmm
Baš su slatki. Uopće se ne bih bunila da i mene dočeka takvo iznenađenje nakon ručka.
OdgovoriIzbrišiKombinacija kokosa i karamela mi je odličan, kako bih sad rado gricnula koji keksić :)
OdgovoriIzbrišiaaaaa, zazubice mi rastu! Obožavam i karamel i kokos, a ove tvoje izgledaju tako predivno u toj kombinaciji!
OdgovoriIzbriši