Kako nešto tako jednostavno

Može biti dobro jer kad pogledate Sacher torta je to u svojoj jednostavnosti od par sastojaka ali da zaista moraju biti vrhunski od jaja, maslaca, prave čokolade s visokim udjelom kakaa i vrhunske marmelade od marelica.E a sad nastaje problem pravog recepta...i njene pripreme.



Probala sam ih zaista puno i sasvim različitih ali to nije bilo to, nešto mi je falilo u biskvitu jer biskvit je taj koji mora biti sočan a ne suh i bez okusa .Dok neki dan draga Nely s prekrasnog bloga Blue Hortensia nije objavila recept Sacher torte koja je kod nje već dugi niz godina i kako sama kaže prava klasičarka među tortama.


Sad mogu i ja reći da imam omiljen recept Sacher torte koji sam radila po Nelynom receptu jedino sam promjenila postupak pa ću napisati kako sam ga i radila.

Biskvit: 150g čokolade za kuhanje
            150g šećera u prahu
            150g maslaca
               5 žutanjaka
               1 vanilin šećer
           150 g brašna
             1 žličica praška za pecivo

Nadjev 300 g pekmeza od marelice

Glazura: 150 g čokolade,100 ml vode,1 žlica maslaca,60 g šećera u prahu

Čokoladu otopiti na pari i potom u čokoladu dodati maslac i lagano dalje mješati te dodati šećer u prahu,zatim dodavati jedan po jedan žutanjak, vanilin  šećer, prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo,te na kraju rukom umiješati lagano žlicu po žlicu čvrsto tučenog snijega od bjelanjaka.
Masu isipati u kalup 24 cm prethodno premazan masnoćom i posipan brašnom.Peći na temperaturi od 160C oko 50 min.Marmeladu lagano rastopiti s dodatkom 3 žlice vode da postane ravnomjerna i bez grudica.
Ohlađenu tortu presijecite na 3 djela i obmažite je marmeladom.
Za glazuru sve sastojke lagano otopiti na pari.Tortu stavite na rešetku i lagano zalijte glazuru po sredini i pustite da se glazura stisne na sobnoj temperaturi.Također ovo je jedna od rijetkih torti koju držim vani pod staklenim zvonom a ne u frižideru.


Na  fotki ispod torte nije ljubavno pismo već recept naše drage Nely koji se savršeno uklopio u kadar.
Zaista smo uživali u ovoj torti  i toplo je preporučam da ju probate.

Primjedbe

  1. Malo sam je uspoređivala s mojom pa sam primjetila sličnosti u biskvitu. Jedina je razlika što u "moju" ide 5 cijelih jaja a ne žumanci kao kod tebe. Odlična je i tvoja, svakako kao i sličice!

    OdgovoriIzbriši
  2. krasna ti je ova sacherica. to je jedna od rijetkih torti bez kreme koje volim :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivna ti je ova zacherica, sigurna sam da je i jako fina. osobno mi nije baš najdraži kolač (volim voćaste kolače), ali naša Stela isto radi fantastičnu zachericu. Trebale bi usporediti know-how hahahahah...Ilina

    OdgovoriIzbriši
  4. Dilajla baš si me obradovala da si isprobala tortu po mojoj preporuci i evo da si zadovoljna njome,što je i najbitnije od svega,savršeno izgleda,a fotke su me oduševile,sve je jedna divna topla kompozicija...hvala ti puno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala puno na lepoj preporuci, tortica izgleda divno socno... pravi desert za uzivanje posle finog rucka ili uz popodnevnu soljicu caja.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Sacher torta nenadmašivi klasik. Jako volim.

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivna torta, divan recept. Nadam se da ću je uskoro isprobati pošto mi je to jedna od najdražih torti, međutim nikada ju se nisam usudila raditi.

    OdgovoriIzbriši
  8. to mi je najdraža čokoladna torta. Dopada mi se kombinacija savršenog čokoladnog biskvita i finog džema od marelica, pa još bogata debela čokoladna glazura - sve je savršeno. Obožavam dobru Zahericu. Jela sam razne i čuveni original, koji je meni preintenzivan, pa me ta original skoro davi. Ova izgleda sočnije.
    Moram ti reći da sam na ovim fotografijama zapazila rukopis, lijep je i tako uredan. Nikada ne bih (u ovim godinama) imala toliko strpljenja da pišem tako uredno i lijepo, a lijep rukopis u osnovnoj i gimnaziji mi je bio zaštitni znak. Čak sam i na fakultetu prepisivala bilješke sa predavanja, da bi bile uredne.

    OdgovoriIzbriši
  9. znaš da nikada nisam radila Sahericu?, sad kad gledam tvoje fotke, morat ću to promjeniti!

    OdgovoriIzbriši
  10. Divna je! Ja ju nikada nisam ni jela ni pravila. Moracu probati bas ovu jer jako volim Nelycine recepte...

    OdgovoriIzbriši
  11. Spremam se na put u Beč i konačno ću probati taj original iako znam da nije ni prineti našim izvedbama, ali moram, te moram. Slažem se da džem igra glavnu ulogu onaj domaći, divan koji malo kisi. Odlično ti izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znaš Jelena da sam jela onu originalnu ali posle Sacherice koju sam jela u Ferarri u jednoj maloj slastičarnici i original se mogao sakriti koji mi je još dan dans ostao taj okus u ustima, definitivno najbolja Sacherica u mom životu.

      Izbriši
    2. Neki idu u šoping, a ja imam spisak torti i poslastičarnica koje moram obići. Znam da ću se razočarati već sam guglala i videla i video snimke te suve verzije u Saheru, ali moram da probam pa da pohvalim sve nas na izvedbama.

      Izbriši
  12. Dilajla, predivno izgleda! Uopće ne sumnjam da je Nelycin recept dobar, probala sam par njenih recepata i uvijek sam bila oduševljena :)

    OdgovoriIzbriši
  13. As imagens do bolo dão água na boca.
    Tão delicioso!
    Bom fim de semana de Carnaval!
    Beijinhos.
    Brasil

    (⁀‵⁀,) ✿
    .`⋎´✿✿¸.•°
    ✿¸.

    OdgovoriIzbriši
  14. hahahaha.. identični komenentar sam i ja imala za Sacher tortu, kad sam je prvi put radila.. Nevjerojatno kako si nekad zakompliciramo zivot sa pravljenjem deserta, a ponekad su neke tako jednostavne stvari ujedno i tako nevjerojatno dobre.. :D Sacher torta je pravi primjer!

    OdgovoriIzbriši
  15. Bravo za tortu ! Odlično si je napravila i baš kako si rekla ona je odlična u svojoj jednostavnosti, ali i kvaliteti ! Jako lijepo izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  16. Meni omiljena torta!Vidi se da je so;cna!

    OdgovoriIzbriši
  17. Joj Dilajla zdaj bi jo pojedla en košček, ne ne dva.
    Zelo dobro izgleda, pa še tudi vonjam jo...ne moreš verjet...
    Fotke pa osupljive.

    OdgovoriIzbriši
  18. Ova saher torta baš izgleda fenomenalno. Sačuvaću ovaj recept. A Nelin rukopis, nemam reči. Baš je pravi krasnopis.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi