U posjeti kod Vere


Ovu posjetu započinjem ovom prekrasnom pogačom za koju je i sama Vera napisala da je simbol Vojvodine
ovaj prekrasan suncokret.Uživam kad krenem u istraživanje nekog bloga i razmišljam u sebi koliko smo blizu a zapravo tako daleko ,koliko se razlikujemo po kulturi,gastronomiji pa čak i jeziku ali zapravo uživam uvući se u te kuhinjice i upijati mirise i maštati da sam tamo ,pa tako sad s Verom pijem kavu na nekoj oranici obrasloj suncokretom i crvenim makom i uživam...a ono vjetar šušti i oblake nosi po nebu.S velikim zadovoljstvom se pridružujem FBI rukavicama koje je pokrenula mamajac i prilažem svoj mali doprinos igricama.


Ova pogača je zaista divna ,mekana i prozračna ja sam još samo dodale sjemenke suncokreta,lana i sezama.
Tijesto 500 g brašna
             1/2 vrećice kvasca
              2,5 dcl vode
               1 žličice šećera
               1 žličica soli (dodala sam još pla žličice)
               1 žlica ulja
               1 jaje
Žlicom umutiti jaje dodati 2,5 dcl vode ,kvasac,šećer ,sol i ulje.Sve dobro izmješati i dodati 2/3 brašna o pomalo mijesiti tijesto,drugo rukom dodavati ostatak brašna  i zamijesiti tijesto.Podijeliti ga na 7 jufki svaka da bude oko 100 g.Svaku jufku rastanjiti kao malu palačinku i premazati putrom i stavljati jednu preko druge,razviti veliku palačinku .Remen oko palačinke razrezati na 10 komada a ostatak podijeliti na 16 trokuta  zaviti ih i poslagati u tepsiju.Onih 10 komada zarolati i popunjavati sredinu.Nisam stavljala ništa kao nadjev jer je i ovako bila jako fina i mekana.Pekla sam je oko 30 min na 180 C.


Drugo jelo koje me je privuklo je bio Grašak s kobasicom i griz knedlama a iz razloga št vam ja obožavam grašak i ovaj spoj pogotov s knedlicama je bio pun pogodak iako mi ispočetka nije bilo jasno kako će se te knedlice skuhati ali je ispalo savršeno.I ja sam kobasice samo prepekla na tavici zbog gušta.


Potrebno je 500 g graška
                   glavica kapule
                   300 g kobasica
                   malo brašna
                   soli i papra (dodala malo crvene mljevene paprike)
                   1 žličica griza
Kapulu izrezati i sitno je prodinstati ,dodati opran grašak i posle par minuta podliti vodom.Ja sam u to vrijeme kobasice bacila samo malo na grill tavu da dobiju malo boje i malo okusa,malo ih zalila vinom i onda izvadila i sitno narezala i dodalu u grašak.Za knedlice sam umutila jaje uz dodatak malo putra soli i brašna i griza i umijesila knedlice,Dodala ih grašku i pustila još par minuta da fino zakuha.Jako brzo  i fino.


I na kraju priče šećer dolazi na kraju a iz razloga što je ovo kuhao moj mužić,Rekla sam mu samo prati upute i to je to.. Iako mi je pokušavao objasniti da on  nezna kuhati (i to jako dobro) ,ja sam mu isprintani receptić uvalila u ruke i došla na gotovo .A bilo je jako dobro..a to su bile Kotlete u saftu.


Kotlete izlupati s jedne i druge strane ,dobro posoliti i pobiberiti.U tavi popržiti kapulu i kada porumeni na to staviti kotlete i dinstati sve zajedno.Kada kotlete omekšaju izvaditi ih na topli pijat a u tavi u kojoj ste ih dinstali dodati žlicu brašna,crvenu papriku i kiselo vrhnje.Naliti mlake vodi i sve fino sjediniti u umak.


I tako svem lijepom dođe kraj jedino mi je žao što nisam imala više vremena da budem kod Vere...

Primjedbe

  1. Jako lijepo!
    Ova pogača djeluje jako fino i tako je dekorativna, krasno si ju napravila!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ah, pogaca je divna. Stvarno si je fino napravila.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve izgleda predivno ali pogača je i mene ostavila bez teksta. Divna je!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sve je jako lepo napravljeno, pohvale za oba majstora u kuhinji...a pogaca mi je izgleda promakla i super je sto sam je sada videla kod tebe, odlicna prezentacija!:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Super da si se pridružila igrici ! Izbor Verinih jela je odličan, i pripremila si ih vrhunski, ups, pripremili ste ih :). Čestitke suprugu za kotlete. A tebi posebno za pogaču koja je uistinu prekrasna !

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivno izgleda, sve pohvale!
    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Fantastičan izbor! Sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  8. odličan izbor, ja sam isprobala ovaj grašak s kobasicom i griz knedlom i bili smo jako zadovoljni

    OdgovoriIzbriši
  9. O draga sve je jako fino,odličan izbor!Drago mi je da vam se sve dopalo.Pogaču si vrhunski napravila,pravi suncokret!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi