Marunada

                                                                Marun u žejici


Marunada vam je fešta od maruna a maruni su nastali križanjem domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli iz nekih dalekih zemalja Dalekog istoka najvjerovatnije iz Japana.Rastu na obroncima Učke a najviše u okolici Opatije ,Lovrana i Moščeničke Drage.Tradicionalno marunada počinje  drugi vikend u Lovranu a potom u Dobreću i na kraju u Lignju.Maruni su veliki pitomi kesteni izražajnog okusa a i mirisa.Čak je i engleski Guardian uvrstio Marunadu među 10 top događaja koje morate posjetiti ove jeseni.

                                      Razlika ni 50 metra zračne linije more i šuma       

Jako su cijenjeni i cijena im nije ni tako mala.Maruni imaju jako dobra nutritivna svojstva ,fino probavljivi s malim udjelom masti.Izvrstan izvor energije ,pomaže  pri imunitetu a poznati su i pripravci u obliku krema koju na našu kožu djeluju kao melem.Ja npr. kad kuham kestene nikad ne bacam vodu već ispirem kosu u njoj i kosa mi dobije bakreni odsjaj i potrebnu vlažnost.
U jesenje dane se volimo šetati po obroncima Učke i guštati u šumama maruna a opet začas se spustimo do mora i kao danas na punih 18 C bilo je i kupača.


Želim s vama podijeliti jedan stari recept poznat kao marunjača ,dizano tijesto s finim nadjevom u  ovom slučaju od maruna a vi možete i koristiti i kestene.Recept sam dobila od jedne nonice s Lovrana.Hvala nona Anice..



Tijesto  1 mali svježi kvasac
              40 dkg brašna
              28 dkg putra
               1 jaje
               1 žutanjak
               6 dkg šećera

Nadjev 1 kg maruna
             10 dkg šećera
               4 žlice ruma
               2 vanilin šećera
               2 žlice meda


Kvasac rastopite u malo toplog mlijeka s dodatkom brašna i malo šećera.Pustite da se digne.Za to vrijeme prosijte brašno,dodajte naribani putar ,dodajte jaje i žutanjak , šećer i ostatak mlačnog mlijeka.Pomalo dodajte nadigli kvasac i umijesite tijesto da vam bude mekano i da se ne hvata za ruke.Pustite da se diže cca 40 min.Za to vrijeme skuhajte marune koje ste prethodno zarezali.Kuhajte ih cca 25 min.Kad se ohlade očistite ih i propasirajte uz dodatak šećera,ruma i meda.



Nadjev ne smije biti ni pregust a ni prerijedak.Nadiglo tijesto razdijelite u dvije kugle , te razvaljajte jednu pa drugu.Pomalo pripremljeni nadjev rasporedite po tijestu.
Zamotajte tijesto u dvije štruce i lagano ih premjestite u tepsiju u kojoj ćete ih peći a koju ste prethodno namazali i pobrašnili.
 Razmutite jedan žutanjak i lagano premažite štruce.Lagano ih čačkalicom izbodite po površini.
 Ostavite ih još da se dižu cca 15 min.Stavite peći na 180 C dok ne dobiju finu boju i dok štapić ne izađe čist iz tijesta.
 Obilno ih posipajte štaub šećerom i uživajte.

                                 Šuma maruna
.


Dođite i uživajte...














Primjedbe

  1. Svi moji dragi prijatelji koji studiraju u Opatiji i žive u Lovranu su bili na marunadi ove godine :) Nadam se da ću i ja doći druge godine!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Blago vama, odlična ti je ova putica, a ima li za kupit negdje kod vas možda kestenovog brašna?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne,Dunja nažalost ga nema ,bilo ga je neko vrijeme u Bio&BIO ali ga više ne drže.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Dilajla na odgovoru, zašto brašno, moja pokojna svekrva bila je rođena Tršćanka i radila je fenomenalne žganjce od tog brašna, a služila ih je sa prženim špekom i gljivama. I općenito radila je dosta jela s tim brašnom, kao raviole i sl.

    OdgovoriIzbriši
  5. Marunjača je pravi specijalitet..i mi smo ih danas pekli, doduše nismo brali, kupili smo, ali jesen ne prolazi bez okupljanja oko pravih pečenih maruna i to je već stara tradicija u mojoj familiji..

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno izgleda, ali kako nisam ljubiteljica orehnjača, makovnjača i sličnoga, sumnjam da ću raditi nešto slično. Osim toga, zarekla sam se još kao vrlo mlada da nikada, nikada neću gubiti vrijeme na kuhanje, čišćenje i pasiranje kestena. Do sada se toga držim, i nije mi teško, ali jednako tako sada znam da nikada ne treba reči "nikada"!

    OdgovoriIzbriši
  7. ove godine smo gotovo svaki dan išli brati kestene i svaki dan smo ih pekli :)
    spremila sam nešto malo u hladnjaču za kolače, no nisam predvidjela za ovako fini kolačić, zabilježit ću si za sljedeću godinu da isprobam

    OdgovoriIzbriši
  8. prekrasno.. ovo je sigurno jako fino, bilježim recept, pogotovo jer volim "nonine recepte".. :)) ja sam bila prošle godine na marunadi.. lijep događaj, no slastice su me pomalo razočarale, nekako su mi bile previše industrijski ti kolači. a msilim da se itekako osjeti razlika između domaćeg kesten pirea i onog kupovnog što ledo i sl. proizvodi.. što se tiče brašna od kestena baš ga imam doma, ima ga u Trstu za kupiti, a šteta da nema više u bio&bio..

    OdgovoriIzbriši
  9. E sada znam šta su maruni:)) Ja sam mislila da je to jednostavno istarski naziv za naš obični kesten.
    Marunjača je odlična samo da nije guliti marune:)) Ali, dobro je ovo znati, pogotovo što je to stari recept!

    OdgovoriIzbriši
  10. ovo je jako fino, sada tek gledam da nisam nikada jela kolač od dizanog tijesta sa marunima ili kestenima. Uvijek su to neki kremasti kolači na bazi kesten pirea preliveni čokoladom. Ovo je nešto sasvim drugačije. Super je !
    Uživajte u prirodi i njezinim plodovima, prekrasno je to kada su blizu i more i šuma pa ne moraš niti odlučiti gdje ćeš jer u malo vremena obiđeš oboje :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je apsolutno savršeno, a koliko mi je poznato ti lovranski maruni su najcjenjeniji. Prekrasan je kraj u kojem živiš.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi