srijeda, 7. studenoga 2012.

Keksići s kokosom i karamelom


Čim ja počnem peći keksiće bar kod mene nastupa zima iako smo još u jeseni.Volim miris pečenih finih kesića koje kad ispečem odmah spremam u kutije i onda klincima vadim kao mala iznenađenja posle ručka.Nažalost nemam ih uvijek za njih , ne stignem boraviti u svojoj kuhinji kao nekad, imam osjećaj da smo na poslu sve duže i duže ili je to zbog sata koji se promijenio pa nismo već doma a mrak je.Ovo su keksići moje drage prijateljice  tatyane s coolke i rado bih preporučila njene recepte s daškom starih vremena i recepata njene bake .Slobodno zavirite.A njeni su recepti kao i ona velikog smješka i još većeg srca.


Tijesto 125 g maslaca
              50 g maslaca
                1 vanilin šećer
                1 žlica kiselog vrhnja (ja ga nisam imala ali se tijesto lijepo umijesilo i bez njega)
                1 jaje
            100 g maslaca
            150 g oštrog brašna
                1 žličica pecilnog praška
Tijesto zamijesite od svih sastojaka .Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru cca 1 sat.
Za to vrijema ja sam napravila kremu od karamele koju nisam radila po njenom receptu već po ovom.
Karamel 350 ml kondeziranog mlijeka
                 50 g maslaca
              1 dcl šećera
Kondezirano mlijeko s dodatkom šećera, maslaca kuhati dobrih 50 min i kad se zgusne maknuti.Kuhala sam na srednjoj temperaturi i svako toliko pomiješala da mi se ne uhvati za dno .
Karamel kremu maknuti s štednjaka i uživati u njoj.Ali nemojte je polizati prije vremena jer će vam još trebati.
Za kolačiće naravno.
Tijesto razvaljajte u obliku malih kuglica koje umočite u blago istučeni bjelanjak  potom u mrvice kokosa.Kuglice rasporedite po tepsiji a potom krajem drvene kuhače u svaku kuglicu utisnite sredinu.
Stavite ih peći u toplu pećnicu na 180 C, nakon 10 min ih izvadite i utisnite im sredinu još jedanput.Oni su topli još mekani ali kako se hlade tako će se i stisnuti.Na njih stavite kremu od karamela.


Rastopite još i malo čokolade s žličicom ulja i ukrasite kolačiće.Jednu sam turu stavila u frižider a drugu polovicu ostavila na kuhinjskom elementu.Nisam našla kolačiće, ali iz frižidera su bili još i bolji.