subota, 13. veljače 2016.

Vrten-dupen tradicionalna makedonska pita


Divna pita koje se mota oko sebe a između slojava tijesta slaniji kravlji sir. Zaista ju vrijedi napraviti i u živati u njoj. Iako sam kupila slani tvrđi kravlji sir i ostala sam bez polovice jer ga je moja Stella pojela pa sam dodala svježi i skupa pomiješala i dodala samo još malo soli.

Tijesto 1 kg brašna
            400 ml mlake vode
            1 vrećica suhog kvasca
            2 žličice šećera
            3 žličice soli
            1 cijelo jaje
            2 bjelanjka
            80 ml ulja
             150 ml ulja koje se izlije u trpsiju prije stavljanja tijesta
            300 g sira
             2 žutanjka koja su ostala za premaz tijesta
            100 g maslaca kojim se pokrije pita

U 200 ml mlake vode pomiješati 2 žličice šećera i kvasac, i pistiti ga da zapjeni.
U visoku posudu pomiješati zapjenjeni kvasac, ostatak mlake vode 200 ml, 3 žličice soli, dodati jedno cijelo jaje te 2 bjelanjka te 80 ml ulja. Ja sam sve to mješala s mikserom i kad se smjesa povezala u to dodati brašno malo pomalo dok se ne dobije mekano tijesto, Ja nisam potrošila cijelu količinu brašna ostalo mi je oko 65 g brašna.



Pokriti tijesto i pustiti da se digne na toplom. Kada se tijesto diglo istresti ga na površinu i rukama oblikovati u štrucu . Ne mijesiti ga. Razdijeliti ga na 8 jednakih djelova. Svaki dio rukama zarolati da dobijemo dugačku vrpcu debljine prsta.




U okruglu tepsiju natočimo 150 ml ulja i posipamo malo sira i oko sira rolamo vrpce tijesta.



Tako mažemo sir oko tijesto i dalje motamo trake od tijesta dok ne potrošimo svu količinu.
Pitu namažemo s ona dva žutanka i posipamo sjemenkama po želji kod mene su to bila sjemenke lana i crnog sezama.



Narežemo 100 g maslaca i posložimo ravnomjerno na pitu te stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200 C oko 45 min ili dok pita ne porumeni.



Pečenu izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi, ja sam je guštala uz jogurt a moji dečki uz pivu.



Recept sam našla ovdje i zaista je jako fin i vrijedi ga isprobati i uživati u hrskavoj korici a iznutra u mekanom tijestu.



nedjelja, 7. veljače 2016.

Punjene zapečene srdele


Divni fileti od srdela punjeni pastom od peršina, jaja, parmezana mlo češnjaka, maslinovog ulja zapečeni u pećnici pod pokrivom od kapule. Da zašto ne, malo drugačiji način pripremanja ove fine ribice. Ja sam ovo pripremala kao predjelo pa su sastojcu za 4 osobe a vi naravno sebi prilagodite količinu. A naravno bez problema može biti i glavno jela samo mora biti mlo jači prilog.

Sastojci 1/2 kg srdela, inćuna
                2 režnja češnjaka
                svježeg peršina par stabiljki s listom
                1 i pol paketić parmezana ili 80 dkg
                1 jaje
                 2-3 žlice krušnih mrvica
                maslinovo ulje
                2 narezane kapule (luk)

Srdelama skinite glavu te ih rasčetvorite i lagano skinite glavnu kost to radite pažljivo jer ako odmah povučete kost skinuti ćete i meso s kože ribe a to ne želimo jer ćemo više ribe baciti nego upotrijebiti,
malo je pipničavo očistiti ribu ali nakon nekog vremena bez problema ćete je filetirati. Češnjak i peršin nasjeckajte i stavite s strane.U zdjelici pomiješajte 1 jaje , dodajte parmezan te usitnjeni češnjak pomiješan s parmezanom, dodajte malo svježeg papra i žlicu krušnih mrvica ja solila nisam jer je parmezan već dodatno slan ali ako mislite da vam fali soli odajte mali prstohvat. Sad dodajte pola dcl maslinovog ulja te parmezana da dobijte finu kompaktnu smjesu. Ako vam je smjesa rijetka dodati ostatak krušnih mrvica a ako je pregusta dodati malo maslinovog ulja.



Sada filete lijepo rastvorite i na vrh repa staviti pola čajne žličice smjese te zarolati. Kada ste sve filete napunili posložite ih u keramičku zdjelicu koja je namjenjena pečenju u pećnici i koju ste prethodno premazali s maslinovim uljem.


Sada 2 glave kapule narežite na krupno i prekrijte ribu, pošpricajte još maslinovim uljem i stavite peći na 200 C u prethodno zagrijanu pećnicu dok kapula ne potamni a srdele dobiju koricu.


Kod mene su bile pečene nakon 25 min te sam ih izvadila i poslužila uz mješanu salatu iako su i jako fine kad im je prilog krumpir s kapulom i uz čašu crnjaka , prava divota.


I evo za 10 kn uživate u hrani na malo drugačiji način a koji je tako fin a i zdrav.


Dobar tek vam  želim....

četvrtak, 4. veljače 2016.

Munchmalow


Iako nisam ljubitelj jako slastkih deserta ovo zove na još a tako fino pjenasto i zaista jako fino. Nestao je za čas pa zato pišem i recept koa podsjetnik za jedan ukusan kolač.

Biskvit  6 žutanjaka
            12 ravnih žlice šećera
              2 dcl hladnog mlijeka
              6 jušnih punih žlica brašna
              1 dcl ulja
              3 žlice kakaa
              pola paketića pecilnog praška

Umutiti žutanjke s šećerom , te u smjesu dodati mlijeko, ulje i kakao, prašaka za pecivo i brašno prosijati te dodati . Peći 15-20 min na 200 C dok čačkalica ne izađe suha iz biskvita.



Šaum od bjelanjka 
             6 bjelanjaka
            10 žlica šećera
             4 žlice vode
             8 žlice šećera

Umutiti bjelanjke s 10 žlice šećera u čvrst snijeg. Skuhati 8 žlica šećera s 4 žlice vode u gust sirup i zatim lagano sirup pmalo lijevati u bjelanjke i mutiti mikserom, masa će povećati volumen pa to sve radite u široj posudi da ne prska,
Biskvit izvadite iz pećnice i smanjite temperaturu pećnice na 130 C, te na biskvit namažite dobiveni šaum i vratitie u pećnicu na još 10 min.
Nakon 10 min kolač izvadite iz pećnice i još topao prelijte čokoladnom glazurom koju napravimo tako da otopimo 100g čokolade  s 3 žlice vode i 4 žlice ulja.



  Još topao odmah razrežite na kocke veličine kakve želite i onda uživajte u ovoj pjenastoj divotici
Recept možete u originalu naći kod naše Jasne iako sam ja napisala recept s izmjenama kako nama odgovaraa morate priznati da je i fotogeničan.