petak, 30. listopada 2015.

Dajanini mirišljivi croissants



Da, da znam ma pomisliti će te koliko recepta ima i da slažem se ali ovaj sam odlučila zabilježiti za moju Stellu da ima odličan recept za ove fine, mirišljave i da nadasve mekane. Izrada u biti jednostavna ali i malo duža ali uvijek kažem vrijedi izgubiti trenutak svog vremena na nešto fino jer u konačnici gubimo puno vremena na nevažne stvari u svom životu.




Tijesto 275 g manitoba
            275 g glatkog brašna
              15 g sviježeg kvasca
              10 g soli
              90 g šećera
               1 žumanjak
            115-125 ml mlijeka
              30 g maslaca
            korica neprskane naranče
             1 žlica ruma
           nastrugana korica vanilije
                      +
          250 g maslaca
           1 jaje za premazivanje

Prvo pripremamo poolish- otopimo kvasac u 170 g vode te umiješati 150 g brašna (uzeto od ukupne količine brašna). Promiješati da se sastojci pomiješaju i ostaviti da se poolish aktivira. Nastaviti dodavati malo pomalo brašno naizmječno s mlijekom dok ne potrošite oba sastojka, dodati sol i nastaviti mijesiti dok tijesto nije glatko i elastično. Dodati sve arome- naribanu kolicu naranče, sjemenke vanilije te rum , dodati komadić po komadić maslaca, izmijesiti dobro a potom s kukastim nastavkom za tijesta dobro izmiksati.




Izmiješano tijesto pokriti folijom te ga spremiti u frižider na sat vremena.

Otprilike 10 min prije isteka sat vremena izvaditi maslac iz frižidera, staviti ga između dva papira , razvaljati mslac na veličinu 26x20 cm. Maslac mora zadržati konzistenciju ne dopustiti da postane mekan. Izvaditi tijesto iz frižidera i razvaljati na pravokutnik 38 x 32, položiti maslac na donju 2/3 tijesta te preklopiti prvo gornju slobodnu 1/3 tijesta preko maslaca a zatim preko nje i donju trećinu.

Pritisnuti rubove da zarobimo maslac, omotati folijom i sataviti u frižider na 15 min.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i stavite ga ispred sebe tako da vam je otvorena stranica (završetak preklopa) s desne strane.

Razvaljajte tijesto u smjeru duže stranice na debljinu od 7-8 mm preklopite na troje - donju trećinu prema gore, a onda preko nje gornju trećinu. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 40 minuta. Ponovite prethodni postupak još 3 puta, dakle ukupno 4 preklapanja i svaki put tijesto obavezno ostavite da se hladi 40 minuta između dva valjanja.

Maslac se mora ponovo stisnuti između dva valjanja, jer ako je mekan, tijesto će ga upiti i imat ćete na kraju jednostavno mekane kiflice, a ne izlistane slojeve tijesta. Završili ste prvo preklapanje.




Nakon posljednjeg preklapanja tijesto ostaviti opet 40 min da se hladi a potom ga izvaditi i razvaljati u dužinu te debljinu tijesta 6-7 mm. Izrezati oštrim nožem trokute kojima je osnovica 10 cm a visina 15 cm. Zamotati lagano croissants , položiti u tepsiju te ih ostaviti 2 i 2,5 sata da se dobrano dignu a onda ih namazati razmućenim jajetom te staviti peći na 220 C ili na 200 C ako je pećnica ventilirana, peći ih 5 min a potom smanjiti temperaturu na 190/170 C.Peći ih ovisno o pećnici dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Kad su pečeni punite ih po volji namazom od čokolade, finim mirisnim pekmezom ili čak i curdom od limuna, naranče .

Zahvaljujem Dajani na još jednom divnom receptu koji je podijelila s nama ali koji nisam našla na njenom blogu Bakers corner somewhere in my kitchen
A vi moje drage guštajte kao što smo i mi u ovim finim croissantsima.

petak, 16. listopada 2015.

Sirni kolač

Nemam jednostavno više vremena za one male stvari u kojima sam prije uživala i one male stvari koje volim a u to spada i ovaj moj mali blog i iako često svratim i pogledam meni dragu blogosferu koja mi uvijek naman osmijeh a u zadnje vrijeme se i zapitam zašto meni tako dragih osoba i nema više..
I dalje kuham slikam i spremam slikice u folder koji čekaju objavu i zato možda moj blog više i neće pratiti sezonu ali nadam se da će nekome dobro i doći.
Tako i ovaj kolač koji je kod nas omiljen i iako nema čokolade a zaista na njemu se može naći svako voće koje imate u svojem frižideru ili u košari s voćem ,


Sastojci 4 žlice griza
              1 žličica praška za pecivo
              120 g šećera
              500 g svježeg sira
              1 vanilin šećer
              3 jaja
              2 žlice soka od limuna
              130 g otopljenog maslaca i ohlađenog

Nadjev od voća  350-400 g ocijeđnog voća iz kompota
kod mene 2 breskve, jagode narezane na listiće koje su upotpunile sredinu i cca  10-12 trešanja za ljepši izgled

Vrlo jednostavna izrada tijesta sve sastojke pomiješati. Namazati dno kalupa maslacem (kod mene običan kalup za pite) te tijesto istresti , poravnati ga te po njemu poslagati voće.
Staviti peći na  180 C na donju razinu pećnice otprilike 55 min. Naravno provjerite čačkalicom jer to ipak ovisi od pećnice do pećnice. Izvadiie pečeno iz pećnice te posipajte šećerom u prahu.
I uživajte, odličan i s marelicama, samo s breskvama a i s šljivama neodoljiv.