nedjelja, 28. lipnja 2015.

Veliki lisnati puž


 Znam da ste odmah pomislili ma gdje sad po ovoj vrućini mijesiti tijesto ali em se brzo digne a okusom i mirisom će vas očarati i guštati će te u ovoj divotici. Kod mene s krem sirom s dodatkom feta sira a vi ili se držite  izvornog recepta ili unesite male promjene kao i ja.

Sastojci 1 kg brašna
             1 žličica pecilnog praška
             1,5 vrećica suhog kvasa
             2 dcl mlijeka
            2 dcl jogurta
            2 dcl mlačne vode
           1 dcl ulja
           2 žličice soli
          2 žličice soli 

 Premaz tijesta 200 g maslaca
                         100 g krem sira+ 100 g feta sira
                          1 žutanjak
                         lan, sezam suncokret po želji za posip


Prosijati brašno i pomiješati s pecilnim praškom i suhim kvascem, dodati sol i šećer. Zagrijati vodu da bude mlaka pa u nju pomiješati jogurt i ulje,a potom dodati i mlačno mlijeko, dodavati brašno i umijesiti mekano i podatno tijesto. Tijesto ostaviti da se odmori 30 min te poklopiti ga čistom krpom. 
Mekani maslac pomiješati s feta sirom i krem sirom.Tijesto razvaljati na debljinu pola prsta veličine cca 60 x 40 .Rubove lijepo odrežite ako su neravni. Cijelu površinu premezati s maslacem, krem sirom te fetom.Zatim tijesto razrezati na trake širine 7 cm, ja sam ih dobila 7. Na pleh staviti masni papir te jednu traku urolajte i stavite je na sredinu pleha, sada uzmite drugu traku i i nastavite ju motati oko prethodne trake i tako svaku slijedeću rolajte dok ne dobijete oblik puža.


Smotanog puža premažite umućenim žutanjkom te posipajte sjemankama po volji, kod mene je to bio bijeli i crni sezam. Staviti puža peći na 180 C u ugrijanu pećnicu, ja sam na početku puža prekrilo masnim papirom a nako 20 min ga otkrila i pustila da se zapeče.
Naravno sve ovisi od vašoj pećnici, moj se pekao cca 45 min a dodatno sam i provjerila tijesto i drvenim štapićem.


 Nama se puž jako svidio,tijesto posebog  ukusa maslaca te krem i feta sira, a opet divno mekan i u isto vrijeme hrskav. Odličan za veća društva jer smo ga mi samo kidali prstima.