nedjelja, 31. svibnja 2015.

Punjene tikvice


Obožavamo kad krenu tikvice i zaista ih volim na sve načine a pogotovo volimo ove male okrugle koje su još i bolje za punjenje a i zaista su slatke.
Naravno da ih možete puniti na bezbroj načina ili onako kako ih volite a evo i mog predloga za fini ručak.

Sastojci 1/2 kg mješanog mljevenog mesa (zamolite mesara da ga 2 puta samelje) 
               4 tikvice
               2 mlade mrkve
              1 kapula
              3 zrna češnjaka
             2 dcl salse od pomidora
             1 dcl bijelog vina
             peršin, vlasac, sol, papar i malo muškatnog oraščića
            1 male kavene šalice bulgura
            par mladih krumpira za pečenje kao prilog

Bulgur operite i stavite u uzavrelu posoljenu vodu u kojoj je odnos jedna mala kavena šalice bulgura i 3 šalice vode, dodajte malo maslinovog ulja i poklopite da bulgur omekša i popije vodu. Kapulu izrežite sitno i prodinstajte te dodajte mljeveno meso, kada se meso dobro prodinstalo naribajte mrkvu, dodajte vino, sačekajte da ispari a potom dodajte i salsu, tikvice operite i i zdubite, pustite da se osuše. Ja  sam dio mesa očišćenih tikvica umiješala u meso te izdinstala s njim. Dodajte začine malo smanjite temperaturu i pustite da se dinsta da meso omekša.


 Pred kraj umiješajte bulgur u meso i napunite tikvice, Mlade krumpire operite, posolite   te ih zajedno stavite peći s tikvicama na 200 C cca 1,30 ili dok tikvice ne budu pečene.Naravno ako bulgur ne volite slobodno ga izostavite .Meni je u ovoj kombinaciji iskreno najbolja tikvica uz salatu odličan obrok.A evo kako to moj Tin voli..


Dobar tek.....

utorak, 19. svibnja 2015.

Ružice od jabuka


Od kako sam vidjela slikice na FB kako kruže znala sam da će se naći kod mene, a kako već i skoro 2 mjeseca nisam baš pokretna ovo je recept idealan za mene, mislim ne treba puno hodati iako sam ja skinula gips nakon mjesec i nešto dana  da baš i hodam i ne hodam. A i najavile su se meni drage prijateljice pa da uz kavicu imaju i nešto i slatko a trebalo je i otvoriti i terasu za ovu godinu.

Sastojci 1 paket lisnatog tijesta
              2- 3 jabuke
              2 žlice marmelade (imala sam svoju od jagoda)
              cimet i šećer u prahu

Razvaljajte lisnato tijesto na širinu traka 4-5 cm i dužinu 20- 25 cm, jabuke operite i očistite od koštica i naribajte na ribež na kojem inače ribate kupus i dobiti ćete prekrasne listiće jabuke a ako nemate ribež narežite ih na tanke ploške. Inače ako jabuke režete nožem morati ćete ih potopiti u kuhanoj mlačnoj vodi s sokom od pola limuna da omekšaju a ako ste ih naribale na ribež preskočite ovaj korak jer će se savijati bez problema.



Svaku traku lisnatog tijesta premažite marmeladom od jagoda, ploškice jabuka slažite jednu preko druge tako da vire izvan vanjskog ruba, posipajte cimetom i preklopite donji dio tijesta preko jabuka a potom ih zarolajte i dobiti ćete ružicu od jabuka. Ja sam ih stavila u papirnate košarice te u zagrijanu pećnicu n 180C na 35-40 min.



Pripazite pri pečenju da vam listići ne zagore, još tople pospite šećerom u prahu .
A onda uživajte u jednostavnosti pripreme i finom desertu.




subota, 16. svibnja 2015.

Limun torta

Toliko je kod nas često na stolu i zaista zaslužuje da se nađe na mom blogu ova tako fina i aromatična torta od prhkog tijesta s kremom od limuna a recept moje drage Evore.


Prhko tijesto 300 g brašna
                      150 g šećera
                         2 jaja
                        90 g maslaca
                       1 žličica pecilnog praška

Zamijesite tijesto od navedenih sastojka, oblikujte kuglu i stavite u frižider pola sata da se odmara.

Krema od limuna 50 ml ocijeđenog soka od limuna
                             250 ml vode                     
                             50 g maslaca
                             50 g gustina
                            180 g šećera
                             2 jaja


Staviti kuhati vodu, maslac, šećer i gustin te pomalo zagrijavati i miješati dok se krema ne skuha tj zgusne. Pustiti da se ohladi. Kada se ohladi krema dodati 2 jaja te sok od limuna i pomiješati fino u kremu. Razvaljati tijesto i utisnuti ga u namašćen pleh. Stranice malo više obložite tijestom da vam krema ne iscuri . Stavite zajedno peći tijesto s kremom od limuna na 180 C oko 45 min dok tijesto ne bude lijepe boje a krema fino zgusnuta.


Inače torta je kod mene isprobana i s sokom od naranče kao i mandarina i neznam iskreno koji mi se okus više sviđa.