nedjelja, 22. veljače 2015.

Crnkinja s malinama


Kada je obično za desert neka vrsta finog biskvita koji je još fino dodatno aromatiziran dali nekim alkoholnim likerom ili nekim finim likerom od agruma i uz dodatak topinga od čokolade takav se desert kod nas ne jede naravno osim moje bolje polovice i mene. Mi ih jako i volimo ali ih ja iskreno tako rijetko pečem baš iz tog razloga što ih djeca ne jedu dok nisam pronašla ovaj recept i koji u zadnje vrijeme pečem skoro svaki tjedan na zahtjev mojih mlađih članova obitelji.Zaista je jako fin
a toliko jednostavan i pun mirisa i okusa. 





Sastojci 125 g maslaca
             100 g čokolade za kuhanje
             300 g pekmeza od malina ( u izvornom receptu je to pekmez od marelica)
             120 g šećera u prahu
             prstohvat soli
             2 velika jaja izmućena vilicom
           150 g brašna
          1 žličica praška za pecivo
         1 vanilin šećer

Preljev od čokolade 100 g čokolade
                                   40 g maslaca

Sve sastojke izvadite prije da budu sobne temperature. U posudu za miješanje prosijati brašno te prašak za pecivo. U maloj padelici otopiti maslac te lagano umiješati narezanu čokoladu, dodati pekmez, šećer, sol te jaja. Polagano miješati ručno te postepeno dodati brašno, lagano miješajući da se smjese povežu.Pekla sam ga u manjem duguljastoj tepsiji za kruh koji sam namastila s maslacem te prosipala prstohvat oštrog brašna te višak protresla. Pećnicu zagrijte na 180 te pecite oko 45 min ili dok štapić ne izađe suh. Izvadite iz pećnice, pustiite da se ohladi a potom ga prelijte s preljevom od čokolade koje ste napravili tako da lagano otopite maslac i u njega dodate čokoladu i miješajte dok se ne otopi.



U originalnom recepti  ide pekmaz od marelica ali kako imam domaći pekmez od malina koji mi odlično ide uz čokoladu ja ga samo radim u ovoj kombinaciji i meni je i najbolja iako smo ga pekli i s šumskim jagodama i pekmezom od naranči.





petak, 6. veljače 2015.

Kruh pletenica

Prošlo je već i više od dva mjeseca a da ja nisam objavila ni jedan post i nekako mi fali a opet iako sam bila pretrpana poslom iako sam tu i tamo nešto uslikala a naravno i skuhala i nešto ispekla.
Vaše sam postove čitala, uživala u njima a naravno i bookmarkirala pa će i valjda i oni doći na red.
Prije par tjedana sam završila tu subotu s nekom temperaturom i gledala natjecanje na BBC amatera slastičara i privukao mi pažnju ovaj tako fin kruh s malo kompliciranijom izradom ali samo pratite upute i neće vam biti teško. Iako bi preporučila da uzmete nekakvu vunu ili konac pa malo provježbajte prije nego to učinite s dizanim tijestom.


Tijesto 500g glatkog brašna (manitoba )
            340 ml mlake vode
               1 suhi kvasac
              10 g soli
               2 žlice maslinovog ulja
              1 žutanjak za premaz
              sjemenke kima, sezama po želji


Pomiješajte brašno s suhim kvascem a sol stavite s strane zdjela da ne bio došao odmah u dodir s kvascem, dodajte maslinovo ulje te mlaku vodu i umijesite mekano tijesto. Mijesite ga i do 10 min da bude dobro razvaljano i da gluten počne djelovati, Pustite da se diže. A dok se diže tijesto vi se bacite na proučavanje pletenja tijesta od 8 krakova.



Pogledajte kako se zanimljivo plete i iako se čini komplicirano u biti to nije jer se uvijek jedan krak diže gore a drugi spušta dole.


Kada se tijelo uduplalo nakon pola sata podijelite ga na 8 kuglica iste težine te ih razvaljajte u krakove dužine cca 40 -45 cm. Kada ste ispleli  kruh pustite da se još odmori 20 min a onda ga premažite žutanjkom i pospite sjemenkama po želji. Ja sam ga pekla na 200 C dok nije štapić izašao suh. Kad se ohladi kad ga lupite mora se čuti zvuk korice a sredina mora biti mekana.
Mi smo baš guštali u njemu i ugodno nas je iznenadio svojim okusom.


Želim vam ugodan vikend i to pravi zimski kod nas uz orkansku buru a u okolici uz veću količinu snijega.