petak, 18. srpnja 2014.

Ljeto

Šta radim pa i baš ništa moram priznati, dugo se izležavam u jutarnjim satima i uživam u cvrčcima a onda lagano kavica i uživanje s mojima u moru, ćakuli s mamom, šetnjama uz more i suncu.Iako godišnji i nije počeo očekivano vruće i sparno jer kiša je uplela svoje prste ali meni ne smeta.


Čak i volim kada pada kiša po ljeti jer tu ne pada stalno već poneki pljusak uz vjetar dođe i prođe a onda sunce obasja moj otok i opet svi izađemo van i uživamo u mirisu mora, zemlje i cvijeća.


A i cvijeće u maminom vrtu živi punim plućima i ne sjećam se da je vrt ovako zelen i pun cvijeća u ovo doba godine. A mi ispod smokve u dubokoj hladovini prelistavamo dnevne novine ja s knjigom Poruka u boci Jussija Adlera-Olsena i naravno preporuka ako volite pročitati dobar krimić.


A kad nastupe vrućine ne treba se dugo zadržavati u kuhinji doduše ovo je moj desert koji je moja blizančica zaželjela sebi za rođendan i to da bude s sladoledom, šumskim voćem i čokoladom.
Pa evo recepta za jednostavnu roladu s sladoledom i šumskim voćem.


Biskvit 3 jaja
           6 žlica šećera
           6 žlica mlijeka
           6 žlica ulja
           6 žlica brašna
           žličica pecilnog praška
Jaja izmiksati s šećerom pjenasto, pomalo doliti mlijeko, ulje te prosijano brašno pomiješano s pecilnim praškom. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu u četvrtastu tepsiju koju ste dobili s štednjakom te peći biskvit za roladu cca 25 min na 180 C ili dok štapić ne izađe suh.
Oko 150 g miješanog šumskog voća operite pod mlazom vode i pustite da se voće ocijedi a najljepše ostavite za dekoraciju.


Kada se biskvit ispekao, pustite da se lagano ohladi a potom ga uvijte u čistu kuhinjsku krpu.Kada se skroz ohladio filujte ga sladoledom od čokolade i vanilije koji ste prethodno pustili da malo mekša ( potrebno cca 750 g sladoleda). Na jedan kraj biskvita na sladoled poredajte u mom slučaju maline i borovnice a onda ga lagano zarolajte , pokrijte roladu folijom i stavite u frizer na par sat da se fino stisne.


Prije posluživanja napravite fini toping od čokolade, otopite 200 g čokolade s žlicom ulja,  2 žlice kiselog vrhnja i prelijte preko rolade a ona još posipajte kokosa ili po želji mljevemih oraha, lješnjaka.
Nadam se da će te se i vi dočepati mora i malo odmoriti i naužuvati sunca.
Ugodan vikend


subota, 5. srpnja 2014.

Šumska pita


Početak ljeta koje to i nije, nema ni sunca, ni niz dugih vrućih dana pravog ljeta a moram priznati nema ni turista. Meni paše iako se turistički djelatnici samnom nebi složili kao ni oni iz Ministarstva turizma. Još uvijek možemo naći našu slobodnu plažu koju tako ljubomorno čuvamo samo za sebe a još par dana pa se i selimo na pravi odmor. Iako ove godine i naša srednjoškola počinje raditi nije puno ali dva tjedna za koje vrijeme će i nešto zaraditi. Moram priznati da je sva u strahu dali će zadovoljiti ali ja u to uopće i ne sumnjam jer kad zapne i napravi. Kako smo planirali danas ići na more ali kada smo se probudili nebo i nije danas bilo na našoj strani pa smo se spustili do grada i kupili divnih borovnica, ribizla a malina još imam u frizeru.



Biskvit 1 jaje
           188 g brašna
           2 žličice pecilnog praška
           170 g šećera
            90 g maslaca
            2 dcl mlijeka
           2 vrećice vanilin šećera
           300 g miješanog šumskog voća (borovnica, ribizla, malina, kupina)

Pjenasto umutiti maslac s šećerom i jajetom. Kad ste dobili pjenastu strukturu dodajte mlijeko a potom i prosijano brašno pomiješano s pecilnim praškom. Kalup za pitu premazati s maslacem i uliti smjesu za biskvit. Na biskvit poslagati voće.


Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 C , pecite je nekih 20- 25 min a potom provjerite čačkalicom strukturu i po potrebi nastaviti peći, ja sam svoji još ostavila nekih 8 min dok čačkalica nije izašla suha.


Miris se divan širi a tako jednostavna u svojoj pripremi i jako fina. Naravno možete poslužiti i kuglicu omiljenog sladoleda.


Ugodan ostatak vikenda vam želim s fotkom Omišlja u kojem smo proveli prošli vikend.