nedjelja, 29. lipnja 2014.

Tiramisu s malinama i fini pekmez


Puna kašetica malina ispred mene a ja neznam što s toliko lijepih svježih malina, ipak sam se odličila da dio njih spakiram u jedan fin pekmez s dodatkom vanilije i svježih listića mente, dio sam pospremila u škrinju a onda sam naletila na ovaj tiramisu s malinama i pored svih finih receptića koji su mi se vrzmali po glavi mislim da nisam pogriješila i da su moji guštali u ovom osvježavajućem desertu s tonom kiselkastih malina i ganacha od čokolade.

Krema 6 jaja
           6 žlica šećera u prahu
           450 g malina
           500 g mascarpone sira
           1 veliko pakiranje piškota
           3 dcl jake kuhane espresso kave
           3 žlice maraschina ili ruma

Ganache krema 2 dcl vrhnja za kuhanje
                         100 g bijele čokolade
                         200 g tamne čokolade


Žutanjke pomiješati s šećerom u prahu i dobro ih izmiksati u kremu, te dodati mascarpone sir. Izmiksati bjelanjke te ih lagano dodati u kremu kružnim pokretima. Ganache kremu napraviti tako da zagrijemo vrhnje za kuhanje i u njoj otopiti tamnu i bijelu čokoladu. Skuhajte expresso kavu i u tu kavu dodajte maraschino. Piškote umočite u kavu te ih posložite u tepsiju, potom s par žlice prekrijte ganache kremom, dodajte maline (ako su vam malo više kiselkaste dodajte 2-3 žlice šećera u prahu i uvaljajte ih u njih ) te sve prekrijte kremom od mascarponea a onda ponoviti postupak dok ne potrošite sve sastojke. Meni je zadnji sloj bio mascarpone krema koju sam pokapala s ganachom. Ostavite tiramisu u frižideru da se stisne i ohladi.


A za pekmez sam maline oprala u mlazu vode i pustila da se ocijede, 2 kg malina sam pomiješala s kilogram šećera te pustila ih tako 4 sata. Stavila sam pekmez kuhati u padelu s debljim dnom, kad su zakuhale sam smanjila temperaturu i lagano ih kuhala te skidajući pjenu koje se stvarala na površini.


Nakon 25 min sam dodala koricu neprskanog limuna, pomiješala potom sjemenke jedne vanilije te šaku svježih listića mente. Pustila sam još da prokuha 5-8 min a onda napravila probu tako dam sam žličicu pekmeza stavila na mali čisti tanjurić i nakon 15 sek bi se trebao pekmez stvrdnuti što u mom slučaju nije bilo pa sam produžila kuhanje na još 10 min i onda je pekmez bio gustoće koju sam željela. Vruć pekmez sam prelila u sterilizirane staklenke i preokrenula ih naopako na 10 min da se napravi čep. Kad su se ohladile staklenke spremila ih na tamno mjesto a jedna mala se našla za guštanje.


srijeda, 25. lipnja 2014.

Što za nedeljni ručak

Za koji nastojim uvijek napraviti kompletan ručak, jer naravno po tjednu uvijek je to nešto na  brzinu ali s dolaskom ljeta i povrća koje zaista može spasiti svaki ručak mi ipak malo olakša situaciju.


Imala sam divan goveđi biftek cca 1,5 kg koji sam posoljen naglo zapržila na vrućem ulju s svih strana a potom gornju stranu premazala senfom i preselila u škartoc od masnog papira.Na meso položiti 5-6 grančica ružmarina, 3grančice timjana, par listića kadulja i 5-6 režnja češnjaka, zaliti s 2 dcl bijelog vina , zatvoriti škartoc i peći u pećnici na 160 C cca 4 sata. Nakon dva sata otvoriti škartoc i zaliti ga s masnoćom koju je pustio s strane te potom opet zatvoriti vrećicu i nastaviti peći. Meso kada je pečeno lagano se razdvaja s vilicom koliko je mekano, sočno i fino.
A za prilog sam poslužila fine popečke od tikvica koje sam našle kod svoje drage Sandre i zaista su jako fine ne samo kao prilog već i kao glavno jelo uz finu salaticu.


Sastojci 500 g tikvica
            250 g sira ( gaude ili edamac)
            100 g kukuruznih pahuljica
             2 jaja
             sprstohvat soli
             2 žlice gustina ( škrobno brašno)

Tikvice naribati, posoliti ih i pustiti 20 min da puste vodu, potom ih ocijediti i dodati umiješana vilicom jaja, naribani sir, mljevene kukuruzne pahuljice te gustin. Od smjese oblikovati polpete i staviti ih na masni papir te ih ispeći u pećnici na 200 C oko 20 min, preproruka da ih dobro istanjite s rukama da se ispeku ravnomjerno s svih strana.



A za drugi prilog sam se odlučila za mahune ali ne na salatu kako ih inače spravljam s puno češnjaka već jedno fino varivo od mahuna s ajvarom. Da dobro ste pročitali s ajvarom i okus im je predobar.


Sastojci 500 g mahuna
            5 žlica ajvara
            3 režnja češnjaka
            2 žlice sjeckanog peršina
            150 ml bijelog vina
            prstohvat soli
            malo vegete
            papra po želji

Mahunama odrezati krajeve i oprati ih te ih staviti u ključalu vodu cca 5 min a potom ih prepržiti na maslinovom ulju s češnjakom, zaliti bijelim vinom , dodati ajvar, začine te sve podliti čašom vode u kojoj ste kuhali mahune. Tako ih pirjati cca 20 min ili dok ne omekšaju. Jako fino varivo punog okusa a kojem ajvar daje posebnu notu i odličan prilog mesu.
Moram priznati da i nisam bila previše u kuhinji jer se meso lagano peklo a ja sam na terasi lagano čisitila povrće i uživala u još jednom ljetnom danu koji to zacijelo danas nije ali je došao kao dobar jedan dan za odmor iako ni to u mom slučaju nije bilo tako jer sam već posle ručka bila u firmi zbog hitne intervencije zbog silne kiše koja već pada cijeli dan u Rijeci.
Do čitanja...