subota, 26. travnja 2014.

Ajme koliko nas je samoniklo bilje, malo šparuga, jedna sušena hobotnica i ja...

Koje je predložila Ingrid s bloga Prekratak dan i dala nam zanimljivu temu u okviru igre Ajme koliko nas je samoniklo bilje a time i slobodne ruke a sebi mislim i težak zadatak jer imam osjećaj da će biti itekako zanimljivih recepta. Draga Ingrid s zadovoljstvom se pridružujem ovom krugu igrica i slikom i tekstom.

Ovaj post započeti ću jednim našim lutanjem kroz Istru gdje smo naravno opet brali šparoge ali i uživali u malim gradićima Grožnjanu i Motovuni, uživali u uskim kalama još uvijek pustim i proljetnom suncu i začudo svi na okupu.



Šetajući kalama poželjala sam se i svog Raba na kojem smo bili naravno za Uskrs i došla mi je ideja da spojim divnu Istru i moj Rab pa kako pitate se naravno receptom.


U receptu u kojem se isprepliće miris mora sušene hobotnice štoklja te istarskih fuži i naravno šparoga i mogu reći da je spoj ispao i više nego odlično.



Fuži 400 g oštrog brašna
       2 cijela jaja
       2 žlice maslinovog ulja
       2 žlice bijelog vina
       prstohvat soli
       pola deci vode


U brašnu napravite udubinu dodajte prsothvat soli, te vodu i vino te dva jaja i zamijesite tijesto koje mora biti čvršće.Tijesto razvaljati ili kao ja na mašini za paštu te oblikovati kvadratiće veličine 4x4 cm. Kvadratiće posipati brašnom i zamotati ih preko štapića da dobijete izgled fuža. Ako vam zatreba još brašno slobodno prosipajte po radnoj površini da možete umijesiti tijesto.


A onda nastupa miris mora i soli koje vam se uvlače pod kožu jer mjenja se vrijeme, južina će a ja vadim krakove sušenog štoklja (hobotnice) kojih je ove godine bilo kao i šparoga, dugo se godina ne pamti da su ribari nalovili toliko hobotnica sa svoji barki.

Nadjev od šparoga i sušene hobotnice- narezati sušenu hobotnicu na male kolutiće i prepržiti je na maslinovom ulju. Vodu za fuže posolite i kada je zakuhala stavite fuže da se kuhaju od 6-10 min ovisno kako ih i volite. Na hobotnicu dodajte dobrih 200 g šparoga koje ste prethodno malčice prokuhali, šparoge će pustiti vodu a vi sačekajte da se još par minuta zdinstaju a onda dodajte pola dcl bijelog vina , dodajte fuže, pomijašajte još 2-3 puta da fuži upiju sok a onda ih servirajte tako da još dodatno fuže pokapate maslinovim uljem i naravno po želji ukrasite ih parmezanom.



I naravno sad vam je jasno zašto ju volim taj malo gorkast i opor okus šparoge koje tako dobro sljubljuje s drugim namjernicama, koju ja po neki put kad imam sreće dobijem u obliku malog i finog buketića.
 

A koji onda fino upotrijebim u ovom odličnom quichu s šparogama i jajima i divnom podlogom od prhkog tijesta.



Ili probati ove divne jastučiće od krumpirovog tijesta punjenih s šparugama i rigom e a sve u nadjevu od kiselog vrhnja s trokutićima zdenka sira.



Ili ih morate probati u ovoj odličnoj kombinacij s gljivama i zaista finim polpetama.



A onda za kraj divan maslačak koji rado berem po svojim lutanjima po Istri i divan med od maslačka za koje recept možete naći ovdje i koji naravno nije pravi med ali je odlična stvar jer inače maslačak je bogat vitaminom C, željezom te magnezijom i čuva organizam od umora a i pročišćava i našu jetru. Također jača imunitet te ja ovaj sirup ili med rado stavljam u čaj. 



Tako da ne ispadnem da samo hvalim šparoge .

srijeda, 16. travnja 2014.

U posjeti kod drage Branke


Planirala sam puno a napravila nisam ništa pa sam izvukla slikice iz starog foldera kada sam umijesila ovu divnu pincu po receptu Branke s prekrasnog bloga Home-made by B. Imam osjećaj da smo u jednoj stvari iste čeznemo za svojim morem ona za svojim Dubrovnikom a ja za svojim Rabom i tako u njenim postovima koje s guštom čitam osjetim čežnju za rodnim krajem i oduševljenjem i srećom kada napokon i dođe do svog prekrasnog grada.Inače za Uskrs se mi tradicionalno selimo kod moje mame na Rab pa i ona uvijek priprema sve za Uskrs i naravno mijesi i pince i slatke pletenice a onda ja još dok smo doma umijesim jednu za nas da par dana guštamo u pinci. Ova Brankina je slatka, puna mirisa i bogata rumomi maraschinom koji sam dodala mimo recepta i to je jedina promjena.


Tijesto 1 kg brašna
           2 kocke svježeg kvasca
          400 ml mlakog mlijeka
          160 g šećera- dodala još 60 g
          4 vanilin šećera
          prstohvat soli
          korica 3-4 limuna
          korica 3-4 naranče
          8 kom žutanjaka
         240 g otopljenog maslaca
         još sam po svom guštu dodala 4 žlice ruma i,  4 žlice maraschina

Poželjno je da jaja i maslac budu sobne temperature.
Kvasac razmrvite i pomiješajte s žlicom šećera i pustite da zapjeni, u posudi prosijajte brašno, dodajte šećer te vanilin šećer i prstohvat soli, te koricu limuna i naranče , dodati uzdignuti kvasac te otopljeni maslac i žutanjke. Umijesiti tijesto koje bi trebalo biti mekše ali koje se divno mijesi, ja sam ga ovaj put umijesila ručno i mijesila sam ga dobrih 10 min (ruke mi otpadoše).
Staviti tijesto da se diže 1 sat. Nakon sat vremena ja sam tijesto premijesila i pustila da se još diže pola sata. Onda sam oblikovala dvije pince jednu veću i jednu manju zarezala ih ištrim nožem premazala jednim jajetom i posipala krupnim šećerom i stavila peći u zagrijanu pećnicu na 165 C oko jedan sat i dvadeset minuta koliko mi je bilo potrebno da se ispeču.



Takođe sam pretprošlo ljeto radila Džem od pečenih marelica koji sam našla na njenom blogu i neznam kako ali nemam ni jednu sličicu tog divnog džema koji toplo preporučam a recept možete naći ovdje.
I tako se s posebnim zadovoljstvom pridružujem ovom krugu FBI rukavica gdje smo dva mjeseca istraživali blog Branke koji ima i poseban naziv Home made by B.
A želim i Vama svima da za Uskrs uživate u krugu svojih obitelji i guštate finim delicijama koje će se naći na vašim stolovima.

utorak, 1. travnja 2014.

Pet omiljenih poslastica- blogerska igra


Draga Ingrid s bloga Prekratak dan je uvrstila i moj blog da se priključim igri blogerica da navedemo 5 najomiljenijih deserta koje se spremaju kod mene i moje obitelji. Ta moja mala sretna obitelj je jako čudna skupa samnom pa nam se tako i mjenjaju okusi i dragi deserti u kojima guštamo i da sam se uključila prije godinu dana svakako bi izbor bio drugačiji ali sada stvari stoje ovako.


Na 1 mjestu su svakako Sfogliatelle koje radim u zadnjih mjesec dana skoro svaki tjedan i u kojima uživamo samo ih iskušavamo s različitim nadjevima, zadnja varijanta je bila s jagodama ukuhanih u žele. Mirisna divotica.


 2 mjesto zauzimaju ove Jednostavne pahuljaste kiflice koje su nas očarale u svojoj jednostavnosti ne samo pripreme već i tako finog okusa i divnog prhkog tijesta od masti.


3 mjesto mislim da bi u svakoj varijanti zauzeli fini Rapski muštaćoni svi okusa moga otoka zarobljenih u ovom tradicionalnom starinskom desertu.


A onda 4 mjesto kod nas uvijek prisutna ova fina Zapečena pita s jagodama  i snijegom  te s divnim prhkim tijestom i slatkim jagodama.

A onda šećer na kraju i divna torta s jagodama koje je u svojoj jednostavnosti toliko fina i ukras svakog stola.


A ja proslijeđujem slijedećim blogericama da malo budu u slatkim mukama

Tamara Whats for dessert ?
Miki  Mimis Kingdom
Tamari Bite my cake
Tamari Ave dulcis
Petri Thursdayscooking

Naravno i Vi moje druge drage blogerice pridružite se i preuzmite srce.


A evo i par fotkica mojeg vrta pogotovo ljubičica koje su ga ove godine okupirale kao i divne maćuhice.