petak, 28. veljače 2014.

Ajme koliko nas je kvasac

Mirela nam je zadala odličnu temu za ovaj mjesec kvasac u krugu igrica Ajme koliko nas je i švrljajući već vidim da nas se puno odazvalo na ovu zanimljivu temu, kvasac upotrebljavam najviše u suhom izdanju i uvijek ga imam u kući. Upotrebljavam ga kao i piling za moje lice i pokazao se kao odličan, u 5 žlica mlijeka umiješam žličicu suhog kvasca i žlicu meda i pustim da se digne a potom u tu smjesu umiješam 2-3 žličice taloga od kuhane turske kave da dobijem gustu egizistenciju koju nanesem na lice. Odlična maska koje mi regenerira lice i koža postane baršunasta i lijepa.


Drugi recept koji šaljem Mireli je moje poznato Slonovo uho koji zaista svi vole u svim prilikama jer se lako kida i pristaje u svim prilikama ali dobro je sa svim vrstama brašna i s sjemenkicama koje volite.


Drugi recept koji joj šaljem su Pitki od naše drage Pavlovske s coolke koji moji doma obožavaju i rado ga napravim.


Tijesto 2 i 1/2 žličice kvasca
           50 ml mlakog mlijeka
           1 žlica meda
           3 žlice maslinovog ulja
           250 ml kiselog mlijeka
           500 g brašna
           1 žličica soli

Maslac 70 g maslaca
            2-3 češnja češnjaka
            1 žličica kopra
            2-3 žličice peršina


Prvo izradite maslac s češnjakom, peršinom, koprom, izmješajte dobro i napravite finu kobasicu, omotajte folijom i stavite u frizer.
Za tijesto kvasac po miješajte s medom i mlakim mlijekom i pustite da se digne. Dodajte ulje, kiselo mlijeko i sol i postepeno brašno i umijesiti mekano i podantno tijesto. Ostavite da se diže pola sata a onda ih razvaljajte u 12 loptica i pustiti da se još dignu. U svaku sredinu utisnite dio smrznutog maslaca u sredinu i stavite ih peći na 200 C dok ne dobije finu koricu najviše 12-15 min.
Prvo ćete osjetiti predivan miris a tek kad probate pitki će biti omiljen i na vašem stolu.



četvrtak, 27. veljače 2014.

U finoj posjeti kod Željke

Željkin blog u blogosferi ne može ostati neprimjećen i odavno sam markirala neke njene recepte ali bili su skoro svi deserti a ja sam se sad uhvatila i s slanim i s glavnim jelima a našao se i jedan mali desert. Jako lijep blog s puno finih stvari i divnih fotografija. Blog pun pita, bureka, gužvara i to jedne bolje od druge i tako se i ja priključujem istraživanju bloga Maminih jela u sklopu FBI rukavica gdje smo u siječnju i veljači istraživali blog Željke. Možda bi došao dobro još jedan mjesec za ovaj jako dobar blog.

                                                      Gibanica s sirom, jajima i jogurtom


                                                   
Jako fina, bogata i baš onako kako je ja volim s finom zapečenom koricom, iako kad sam je prelila s mješavinom jaja moja pita je dobro zaplivala, međutim kako se je fino pekla tako je i upila svu tekućinu i dobila ovu ljepu koricu. Taman je i sin došao s treninga i navalio na još toplu i mirisnu.




A o ova pita vam je božanstvena, bogata nadjevom, gljivama, finim sirom pa još prelivena vrhnjem i fino zapečena, a kao prilog moji su uz ovu zaista divnu pitu jeli i kisele kapulice koje jako vole. Prefina i preporuka.



Jako volim meso u saftu, rado ga pripremam pogotovo jer mi je to zgodno kad smo u suprotnim smjenama pa i klinci imaju jako fin i topao obrok tako da sam s Željkinog bloga posudila dva fina recepta i mi uživali u dva fina ručka.




Ovo je jedan od recepta u kojem možete iskorisiti višak riže koje ste skuhale a nitko nije htio pojesti. Fin ručak s finim umakom od pomidora i paprika i malih slatkih pomidora, ja jedino nisam piletinu razrezale na komade već ju pekla u filetima i posložila na rižu i fino zapekla.


                                                                    Milanske šnicle




Milanske šnicle od fine junetine zapečene u juhi od kocke, s pivom blago začinjene i kod mene s salatom brzo su nestale tako da su mi dali samo da uslikam jednu fotku i navalili, mislim da će milanske šnicle biti kod nas česte.

I na kraju pao je jedan mali desert ali jako fin koji sam ja radila u malim silikonskim kalupićima pa su valjda bili i slađi.

                                                                Nutella panna cotta


Fini kremasti desert s njima obožavanom nutellom iako su prigovarali zašto sam toliko nutelle potrošila za jedan običan recept koji to zaista nije.Jednostavan za pripremu , samo kod mene je bio problem kako će sačekati vrijeme da se stegne, pa su pojeli i par srčeka koji se nisu bili stvrdnuli ali svejedno su im bili jako fini.


subota, 8. veljače 2014.

Snježne pahulje i jedna fina torta od sira




Pada snijeg i pada pokriva naše tragove u snijegu. Hvatamo se za ruke i on se nasmiješi a onda dohvati grudu i baci je prema meni, naravno da sam mu uzvratila, hladnoća štipa za obraze. Odšetamo do slastičarnice na topli čaj i naravno škicamo u vitrinu jer neznamo koju slasticu bi odbrali. Kao djeca smo, da vjerovatno bi trebali sve probati pomalo jer nas mame svojim izgledom, bojama. Eto mali dio našeg produženog vikenda bez djece. Dugih šetnji, ono što najviše volim čitanje knjige u predvečerje a kroz prozor padaju bijele pahulje i padaju. Čak mi se nije ni teško dignuti ujutro, brzo se spustiti na doručak i odmah na žičaru bez stresa jer s klincima je to uvijek natjeravanje da pojedu doručak, da se obuku , da zakopčaju pancerice. A kad ono tako sve ležerno bez žurbe, spuštamo se niz padine, stanemo popijemo expresso ili bombardino i nastavim dalje.
I pomislim u jednom trenutku kako mi je lijepo, samo s njim da čak ni ne pomislim na ona moja dva veća djeteta s malim krilima :)


Ovu tako finu tortu je napravila kolegica s posla svom suprugu za rođendan i donijela za probu i meni se baš sviđala a čak sam osjetila i mascarpone kojeg uopće nema u kremi ali je tu fina kuhana krema od žutanjaka pomiješena s svježim sirom i šlagom, a biskvit sočan pun soka od breskvi.

Biskvit 5 jaja
           10 žlica šećera
           10 žlica mlijeka
           10 žlica ulja
           10 žlica brašna
             1 pecilni prašak
Jaja miksati s šećerom i postepeno ododavati mlijeko, ulje a potom i prosijano brašno s pecilnim praškom. Pećnicu upaliti na 180 C a kalup za tortu premazati maslacem. Smjesu uliti u kalup i staviti peći oko 40 min ili dok štapić ne izađe suh. Kad biskvit bude pečen izvaditi ga iz kalupa i pustiti da se ohladi, Konzervu breskvi otvorite i pustite da se breskve ocijede.

Krema 500 g svježeg sira
           500 ml slatkog vrhnja
              5 listova želatine
              4 žutanjka
            sok od 1 limuna
           200 g šećera
           1/4 l mlijeka
            1 konzerva 725 g breskvi



Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, također dobro razradite i svježi sir, potom svježi sir i šlag pomiješajte, dodajte sok od jednog limuna. Zagrijte mlijeko s šećerom a potom dodajte žutanjke i skuhajte ih u finu kremu. Listove želatine namočite u vodu cca 5-8 min, potom je ocijedite i umiješajte u kremu s žutanjcima. Par velikih žlice šlaga i sira dodajte u smjesu s žutanjcima i lagano pomiješajte a potom svu smjesu sjedinite s šlagom i sirom. Biskvit preokrenite tako da vam strana na kojoj se pekao bude na vrhu, prerežite ga u dva djela i namočite sokom od breskvi. Breskve položite na biskvit i vratitie obruč oko torte a potom izlijte i kremu na njih, Stavite drugi dio biskvita i premažite i njega te odložite tortu u frižider da se kram stisne i ohladi. Ja sam ju još posula i s kokosom a vi ako želite možete je dodatno ukrasiti i šlagom.


Nadam se da ćete uživati a ja vam želim ugodan ostatak vikenda.


Malo slikica snježne idile čak su i dva dana bile zatvorene staze zbog lavina i velikih količina snijega koje su napadale a bilo ga je preko 5 m na planini a u dolini oko 1,60.