subota, 25. siječnja 2014.

Ajme koliko nas je sezam

Kad je Nataša s bloga Moja slatka kuhinja izabrala temu za ovaj mjesec odmah sam pomislila koliko će biti zanimljivih tema vazano za ovu malu sjemenku koja je toliko zdrava i sve više prisutna u našim kuhinjama. A dobar je za naše kosti, pomaže očuvanju naših krvnih žila a služi i kao prevencija kod nekih zloćudnih bolesti ali ga je u većini slučajeva poželjno usitniti ili samljeti.
A ja sam otkrila i Natašin blog pa se rado pridružujem ovomjesčnoj Ajme koliko nas je s temom sezama koji ću rado koristiti kao i sezamovo ulje koje jako volim. Evo i mojih ulaznica koje sam napravila iako sam iskreno mislila da ću ih i biti više. Još jedna stvar me je obradovala napokon možemo nabaviti kod nas i crni sezam jer do sada ga nisam imala priliku kupiti u Rijeci već sam ga ili dobivala ili kupovala vani.
                                                   
                                                   Sezamove gricke



Ovaj recept sam našla kod Pavloske i njeni recepti me oduvijek oduševljavaju a pogotovo recepti s tijestom tako da su i ove grickalice često kod nas na stolu. Jako jednostavne, jako fine i brzo gotove.

Sastojci 200 g brašna
                3 žlice samljevenog sezama
            150 g ribanog sira (kod mene je to bio ementaler)
               2 žutanjka
               2 žlice hladne vode (dodala još dvije)
           120 g hladnog maslaca
            među prstima mljevenog bijelog papra


Brašno pomiješati s mljevenim sezamom te dodati hladan maslac te s dodatkom žutanjaka, hladne vodu i ribanog sira umijesiti tijesto. Oblikovati ga u male roladice veličine 3-4 cm.Roladice premažite bjelanjkom i uvaljajte u crni i bijeli szam te stavite peći na 180 dok blago ne porumeni cca 12-15 min. Pustite da se ohlade a potom ih narežite i pripremite čašu piva. Odlično idu jedno s
drugim.


A drugi recept mi je odličan kao snack koji koristim kao marendu u uredu a i Stella ga rado nosi u školu Sesamknekkbrod od naše drage zocacro koju sam već predstavila puno puta na mom blogu .



Suhi sastojci 4dcl zobenih pahuljica
                   4 dcl integralnog brašna
                   2,5 dcl suncokretovih sjemenki
                   1 dcl lanenih sjemenki (malo ih sameljite u mlincu za kavu)
                   1 dcl sezama
                   1 dcl oraha ili lješnjaka ili badema ili pistacija
                   1 dcl bundevinih sjemenki
                   1 žličica soli
Mokri sastojci  1/2 dcl maslinovog ulja
                         1/2 dcl sezamovog ulja
                         7,5 dcl mineralne vode


U veću zdijelu pomiješati sve suhe sastojke, dodati mokre dobro pomiješati te pustiti da odstoji 5 min. Smjesu rasporediti u tri veće tepsije i smjesu rasporediti žlicom na pek papir ili preko smjese staviti foliju i lagano smjesu rastanjiti. Posipati s obje vrste sezama i staviti peći u prethodnu zagrijanu pećnicu na 160 C. Peći  10 min a potom izvadite i razrežite na kockice, rombove i vratiti u pećnicu još 40 min s tim da svakih 20 min preokrenite stranu tepsije u pećnici da bude fino pečena s svih strana i da naravno hrskava.Gotovi su kad dobiju finu hrskavu koricu i kad pormumene.





petak, 17. siječnja 2014.

Počela još jedna

Da naravno godina i dugo sam razmišljala kako ću početi prvi post u ovoj godini a onda su se teme nekako same posložile. Zapravo krivo sam se izrazila ne teme neduomice koje me muče i zbog kojih i pišem ovaj post. Prije koju nedjelju gledala sam na HTV emisiju Nedeljom u 2 i Stankovića koji mi se zapravo jako sviđa britak, oštar iako nekad zafitiliji ali dobro novinar je i to mu je posao ali prvi put me je zaista oduševila gošća koju je imao u svojem studiju iz udruge Franak odvjetnica koja je bila dio tima što je i sama naglašavala da nije sama izvojevala pobjedu i da za sve nas dobije presudu gdje se kamate po stambenim kreditma neovisno u kojoj banci ste digli kredit je sada 3,23 % umjesto mojih dosadašnjih 5,45.


Ali neću sada ni o kamatama jer tko mi je kriv da smo htijeli kuću a imali stan. No dobro radi se gđi (ispravite me možda je i gđica) Nicole Kwiatkowski i zaista željela bi da odvojite 4 min u pogledate ovaj video isječak i vjerovatno će vam biti jasno o čemu pričam. Iskreno ja zaista nisam ništa napravila da moj kredit u švicarcima bude isplativiji, čak nisam ni otišla do svoje gđe osobne bankarice da ju priupitam dali postoji možda neki drugi model isplate kredita, što sam ja radila frustrirana ženska njunjala sebi u bradu, s boljom polovicom radila obračune i načine plaćanja.


Pa ja se čak i nisam učlanila u tu udrugu koja je stala iza nas kako neki kažu grupu lakomislenih ljudi koji su uzimali kredite u švicarcima pa pobogu nisam išla frizeru već smo kupovali stan koji će zadovoljiti naše zahtjeve a da pritom to nije nikakav luksuz jer ako je luksuz da svatko dijete ima svoju sobu onda nek im bude, da naravno da smo proučavali i kredite u kunama i u eurima i nakon puno razmišljanja uzeli ovaj nesretni koji ćemo još 11 godina otplaćivati. Ali da se vratim na Nicole žena čak ni nema ovaj kredit nego je svim svojim bićem ponudila svoje znanje i vještine jednog pravnika i izvojevala ovu veliku pobjedu.Još jedna tako jednostavna stvar me je oduševila izjavila je da ne želi raditi po cijele dane i da ne želi puno novaca i da joj je iskreno žao što nema više srednjeg sloja građanstva koji radi neko normalno radno vrijeme već svi provodimo pa čak i cijele dane na poslu. Skidam kapu i žao mi što ovakvih ljudi i nema više.


 Druga stvar koja me muči, sada ćete se nasmijati gubim svoju djecu. Ove godine nismo mogli otići na odmor svi skupa naravno zbog posla mojeg a i suprugogovg tako da je sin otišao sam na skijanje s školom, vratio se a ja ga prepoznala nisam. Sav zadovoljan, pomalo zaljubljen sav ozbiljan je mojoj mami tj. svojoj baki rekao da čeka jedva da prođe 11 mjeseci da ide sam na skijanje a Stella je naravno odmah se ubacila i rekla da nam ona o tom stalno tupi a da ih mi vučemo svugdje s sobom. Pa nismo više mali ako želite negdje otići odite sami jer kako nam je objasnila ona želi više ići s nama na nikakva putovanja gdje ih tlačimo s razgledom muzeja, trgova itd. Nas to ne zanima bar ne u zajednici s nama. Iskreno ja u biti jedva čekam te trenutke da budemo svi skupa i da uživamo u jednim drugima a kad ono moja dječica odrasla. I da to je istina, opet imam osjećaj da smo na početku i nas dvoje iako i to zacijelo ima svoje čari. Javim utiske kako je bilo kad odemo sami nas dvoje. Možda mi se i jako svidi ili....


A zime i dalje nema iako čak kod nas i nije tako toplo koliko je u drugim krajevima lijepe naše i sad pada i pada kiša, cijelih 3 tjedna njihovih praznika ako je bilo par sunčanih dana koje smo mi iskorisitili za naše šetnje. Naravno moram naglasiti svi fotkice prirode pripadaju mojoj Stelli.


A da ipak ne bude sve crno ovo je moj prvi recept koji sam i radila u ovoj godini a koja sam vidjela na 24 Kitchen a pošto sam imala sve sastojke doma a prhko tijesto u ledu od ostataka Lenje pite od Zoke i mislim da je puno bolja verzija tijesta nego Rudolphova.


Tijesto 200 g brašna
           pola žličice sode bikarbone
           pola žličice cimeta
           žličica kore od limuna
           1 jaje
             80 g omekšale masti
              80 g šećera
Pomiješati mast s šećrom dodati jaje, cimet, koricu limuna te postepeno dodati prosijano brašno pomiješano s sodom bikarbonom te umijesiti tijesto. Pustiti da se odmori 15 min u frižideru.


Krema od karamela 190 g maslaca
                                 1 limenka kondeziranog mlijeka
                                 110 g kristal šećera
                                   90 g pistacija
                                  140 g lješnaka
Kondezirano mlijeko pomiješamo s šećerom i maslacem te kuhamo 8 min dok se fino ne pretvori u finu i gustu kremu zlaćano boje, dodajte u vruće lješnjake i pistacije. Naravno da možete dodati orašaste plodove izboru.

Kremu izlijte na prhko tijesto koje ste prethodno ispekli u tepsiji veličini cca 21cm x 34 koju ste namazali maslacem a na nju položili pek papir a tek onda na papir razvaljano tijesto debljine jednog prsta.Peći na 180 C oko 20-25 min.Pustite da se ohladi a potom preselite u hladnjak da se krema skroz stegne.


Uživajte u malim karamel zalogajima i kapima kiše koja je svugdje oko nas.