nedjelja, 22. prosinca 2013.

U posjeti kod Zoke

Njene fotke me očaravaju kao i njeni recepti koje dovede do savršenstva , onda njeni starinski recepti kao npr Peraška torta koju nažalost nisam uspjela sada napraviti ali mislim da sam to nadoknadila s ova dva prekrasna recepta. Predstavljam My pans and pots a vi uživajte kao što i mi ova dva mjeseca uživam u listanju njenog lijepog , krativnog bloga.


Oduševila ma njena Lenja pita s jabukama i zapravo kad radim pite samo korisitim i ovo tijesto jer je zaista predivno za izradu kao i odličnog prhkog okusa.

Tijesto 600 g oštrog brašna
                3 veća jaja
                1 1/2 žlice sode bikarbone
                1 1/2 žličice cimeta
                 naribana korica dva manja limuna
                 240 g masti
                 240 g šećera

Pomiješati mast s šećerom, dodati jaja, cimet, koricu limuna te postepeno dodavati brašno koje ste pomiješali s soda bikarbonom i prosijali. Umijesite fino mekano i podatno tijesto. Zamotajte ga u foliju i pustite da se odomori u frižideru oko 1 sat.



     Nadjev 1,5 kg kiselijih jabuka
                  100 g grožđica koje ste prethodno namočile u rume (kod mene ih nema jer ih baš i ne ljubimo)
                  100 g krupno sjeckanih oraha (fino krcka pod zubima)
                      5 žlica šećera
                      2 žlice cimeta

Jabuke operite, koru ogulite te nasjeckajte na kockice srednje veličine te ih pomiješajte s orasima, šećerom i cimetom naravno ako volite i s grožđicama.
Tijesto lijepo razvaljajte, ja ga nisam dijelila na tri dijela jer mi je ovako bilo lakše. Kalup torte veličine 28 cm obložite masnim papirom te krug razvaljanog tijesta veličine kalupa stavite na dno a stranice kalupa obucite u remen od tijesta koji je visok kao vaš kalup u sredini rasporedite nadjev od jabuka. Od ostatka tijesta sam izrezivala ukrasne trakice i stavljala preko nadjeva. Korisitla sam kalup od 24 cm zato je meni pita nešto viša nego kod Zoke.Ostatak tijesta sam zaledila i kasnije korisitila za pitu od sira.. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C oko 45 -50 min dok tijesto ne bude fino pečeno. Pustite da s pita ohladi a onda obruč opustite, posipajte je štaub šećerom i uživajte. Uživajte u finom prhkom tijestu i tako bogatom nadjevu u mom slučaju od 4 sastojka. Prava divotica.


         A sad ona druga divotica oko koje sam se i namučila ali kada sam vidjela kako je ispala moram priznati da sam sama sebi čestitala. Iako sam radila panettone i od naše drage Dajane koja korisiti kiseli kvasac s 130 % hidratizacije kod Zoke je to kvasac s 50 % hidratizacije i kad sam ga radila s Dajaninim kvascem a po receptu Zoke mi izgledom i visinom nije uspio iako je ukus bio tu. Drugi pokušaj je bio bolji


Znam da ga mogu kupiti i to jako dobar za par eura kad god stignem do Trsta ali ovaj put sam samo kupila ukrasni kalup za pečenje panettona a tamo ih ima čak papirnatih kalupa i za one majušne od 100 g, ovi su veličine 500 g iako imaju i kalupe i za columbine (slatki kruh sličan panettonu koji se u Italiji jede za Uskrs)

Prvo morate napraviti kiselo tijesto a ja sam radila po Dajaninom receptu s koristila sam manitoba brašno. Cijeli recept i potrebna uputstva ćete naći kod Zoke iako će vam vjerovatno trebati više vremena i koji put samo isprobavanja da dobijete panettone kakav ste i željeli. Primjetiti ćete da i meni nije struktura kao kod Zoke onako fina spužvasta već mi je tijesto dosta zbijeno. Iako moram priznati da sam guglala i po talijanskim blogovima čitala recepte i gledala način pripreme i prilikom svake nove faze i dobivala strukturu tijesta kao i oni očigledno preko neke geške kostantno prelazim jer mi je tijesto uvijek ovakvo, iako je tijesto tako mekane, fine strukture, jako ljepljivo ali tako mirisno i  da tako dugotrajne izrade. S zadnijim dizanjem tijesta sam imala problema jer mi imamo u kući centralno grijanje na drva pa nemam uvijek istu temperaturu tako da sam se snalazila na sve moguće načine ali moje se nije uvećao 3 puta ni nakon 24 sata.


Ali me takvi recepti privuku i nije mi žao iako možda i nije ispao kako bi i trebao , uporna sam iako i sama nekad sebi idem na živce jer naprosto ne mogu biti baš za sve vrste slastica zar ne..
A evo i malo blagdanskog ugođaja za koji se potrudila Stella i prvo okitila svoju sobu, ipak je ona mamim mali knjiški moljac pa je i bor morao biti od knjiga.


Nadam se da će se i spustiti s svog potokrovlja i urediti ostatak kuće jer sam ja nekako zadnjih dana u stisici s vremenom jer me naprosto moj posao već počeo dobrano gušiti.
A ja se pridružujem istrazi bloga u našim FBI rukavicama koje ja na našem prostoru pokrenula  Maja.
Uživajte drage moje u ostatku vikenda i iskoristite ga za mali predah.

ponedjeljak, 9. prosinca 2013.

Ajme koliko nas je brusnica

Kad je Zorica zadala temu za ovaj mjesec u Ajme koliko nas je brusnice ja sam pomislila na kompot jer brusnice obožavam u kompotu s jabukama, kruškama i naravno brusnicama,
Ali onda sam  se sjetila Havajskih ružica koje su radile žene u Dalmaciji koje nisu baš prije bile poznate po receptima i onda su rado pekle ove ružice po onoj starinskoj koliko brašna upije i svaka je domaćica imala svoj recept a da ružice ni Havaje nisu vidjele.


A ovaj fini recept nam je podarila renchi koja ga je pak dobila od svoje susjede a ja ga rado dijelim s vama i uz male izmjene koje sam dodala.

Tijesto 550- 650 g brašna
           3,5 dcl mlakog mlijeka
           4 žutanjka
           1 suhi kvasac
           2 žlice šećera
            prstohvat soli

Brašno pomiješajte s suhim kvascem te dodajte šećer, po ivici pomalo rastresite prstohvat soli i dodajte mlačno mlijeko a potom žutanjak, po žutanjak. Miješajte mikserom dom ne dobijete fino mekano tijesto.
Savjet nemojte dodati odmah sve brašno već malo pomalo dok mikser radi, tako ćete imati osjećaj za tijesto koje se mijesi. Pustite da se diže pola sata i dok ne podupla svoj volumen.


Nadjev 75 g otopljenog maslaca
              4 žlice šećera
              1 dobru šaku brusnica

Tijesto razvaljajte na debljinu prsta, premažite otopljenim maslacom, posipajte šećerom a potom i brusnicama. U tepsiju stavite masni papir. Tijesto zarolajte i finim i oštrim nožem režite na debljinu dva svoja prsta. Lijepo ih posložite s malim odmakom te pustite da se još malčice digne cca 15 min.Zagrijte pećnicu na 200 C, stavite ružice u tepsiju i počnimo pripremati preljev koji ćemo preliti nakon 20 min pečenja.


Preljev 3 dcl mlijeka
            7 žlice šećera
            1 mahuna vanilije sjemenkice

Zagrijte mlijeko , dodajte šećer a potom i sjemenke vanilije. Kuhajte dok se šećer ne otopi i stavite s strane da se preljev malčice ohladi.Nakon 20 min prelijte ružice, plivati će u mlijeku ali će  pri pečenju upiti mlijeko.
Pecite ih još 10-15 min dok štapić ne izađe suh.


Kuhinja mi je božanstveno mirisala na vamiliju i ove fine ružice a navratila je i moja mama s malim paketićem u rukama i ovim divnim porculanskim šalicama za kavu ili čaj.


Uvijek me tako iznenadi a da mi nije ni rođendan ili kakva obljetnica. Eto uživale nas dvije u finom čaju i ovim havajskim ružicama i maloj ćakuli a ja dragoj Zorici šaljem ovu finu ulaznicu.

subota, 7. prosinca 2013.

Mala lješnjak gnijezda i hand made vjenčić za vrata

I tako je krenuo prosinac po nekima najljepši mjesec u godini, svi se već pomalo spremaju za doček a onda i za zimske praznike. Kod mene je to zadnjih  godina nekako sve na brzinu ali meni je važno samo da se svi skupimo i da uživamo jedni u drugima za blagdane, čak planiram i godišnji za Božić na kojem nisam bila godinama mislim da korisitim godišnji za Božić.


Moram priznati da sam više uživala kad su klinci bili mali, nekako smo sve zajednički sudjelovali u pravljenju kolačića, za Badnjak smo svi kitili bor a sve bi započelo već s Svetim  Nikolom. Jedne godine sam im vezala za male prstiće vunicu koju sam rastegla kroz sobe, kupaonu, kuhinju i tako ih vrtila u krug da nađu svoj dar. Stella se sjetila jučer toga nakon toliko godina , i priznala kako je uživala dok je vukla vunu  nije znala gdje je kraj. Sad smo već i 3 mjeseca i bez tate koji nam se napokon vraća doma.Moram priznati jedva čekam.


I tako već sam napravila kiflice i spremila ih u kutiju i sakrila ali sam danas skužila da je već i prazna, Tin je već nanjušio skrovište. Ova lješnjak gnijezda su mi zapela za oko već i prošle godine ali ih nisam stigla napraviti pa sad ispravljam grešku. Recept možete u originalu naći ovdje iako sam umjesto margarina upotrijebila maslac i dio gnjezda valjala u kokos a ne u lješnjak.
Sastojci 200 ml vode
             200 g šećera
             150 g maslaca
             100 g čokolade
             250 g keksa petitt
             150 g mljevenih tostiranih lješnjaka

Vodu lagano zakuhajte, dodajte šećer , maslac i čokoladu. Lagano kuhajte dok se čokolada ne rastopi.
Maknite s štednjaka i u tekućinu dodajte mljevene kekse te prethodno tostiranie i samljevene lješnjake.Ostavite 3 žlice s strane mljevenih lješnjaka. Promiješajte smjesu i pustite da se ohladi. Kad se smjesa ohladila radite kuglice, koje potom uvaljajte u mljevene lješnjake a onda kažiprstom napravite u sredini svake loptice malo udubljenje u koje ćete istisnuti malo nutelle.


Spremite ih u frižider puno su bolji kad odstoje i zato su dobri jer se mogu bez problema i spremiti i ranije.
Moram priznati da su baš fina a nadsve brzo gotova.


A bila sam vrijedna pa sam iz svojih šetnji šumom brala šišere, drveće , čuvala cimetovu koru, sušila naranče.
Kupile sam običan kolut od stiropora i isplela mu šalić rižinim bodom (dvije pravo dvije krivo) ali ako neznate plesti sigurno imate neki stari džemper kojem odšijete rukave i pripadačama ga pričvrstite za stiropor.


Naravno ukrasite ga kako vas volja  i neka krasi vaša ulazna vrata. Ideju sam ukrala u jednoj cvjetarnici ali kada sam vidjela da košta 150 kn a ja svoj imam za 8,50 koliko sam platila stiropor. Ljepila sam vrućim silikonom ali možete i običnim ljepilom. Nadam se da vam se dopada moj vjenčič za vrata a pritom sam i uživala u izradi i da plela nakon dugog vremena.


nedjelja, 1. prosinca 2013.

Snickers Cupcakes

Kriva sam i priznajem da za prijedlog ovih mjesečnih Kuvarijacija  predložila da se izaberu Snickers Cupcakes  i za koje moram priznati da su me privukle predivne fotkice a recept sam iskreno na brzinu pročitala i nisam registrirala silnu količinu šećera ali dobro da imamo Maju pa nam je dopustila da malo preoblikujemo recept.


Biskvita sam se držala u popunosti sam što sam smanjila količinu šećera i kod mene je bilo 180 g bijelog šećera bez dodavanja smeđeg.

Biskvit 220 g brašna
             85 g kakaa
             žličica i pol praška za pecivo
             pola žličice soli
          230 ml tekućeg jogurta
          120 ml kiselog vrhnja
             2 žlice vode
          170 g makanog maslaca
          180 g šećera
            2 jaja
            1 žlica vanilinog ekstrakta

Pomiješati suhe sastojke a posebno jogurt, vrhnje  i vodu, omekšali maslac umutiti mikserom s šećerom te postepeno dodati jaje po jaje. Naizmjenično dodati suhe sastojke u smjesu s maslacem a onda i tekuće.Kada se smjesa sjedini, rasporediti je u kalupe i stavit peći u zagrijanu pećnicu na 180 C oko 25 min i provjeriti čačkalicom dali su gotovi.

Fil 1 1 kantica kondeziranog mlijeka (koju sam kuhala prethodno neotvorenu 2,5 h u padeli s vodom da dobijem dulce de leche)
        90 g slanog kikrikija
        80 g nutelle





Fil 2 200 g šećera
        200 g slatkog vrhnja

Šećer lagano topiti na vatri i kad se skoro otopio dodati ugrijano slatko vrhnje, kuhati dok ne zgusne i dok vi ne dobijete fini karamel preljev.
Cupcaksovima izdubite sredinu kada su se ohladili, prvo ulijte karamel preljev ili fil 2, potom kikiriki, pa velika žlica nutele a potom na sve to dulce de leche. Povrh još ukrasite karamel preljevom ili svakom dajte malu žličicu pa neka svako stavlja karamel preljev po volji.
Za ukrase sam rastopila 150 g šećera i kada se šećer rastopio na lganoj vatri s žlicom sam radila krugove na masnom papirom i čačkalicom izvlačila niti i tu istu čačkalicu ostavila u karamelu da dobijem mali lizalice.
Iskreno razočarana sam, jako je slatko a ni izgledom me bar moji nisu privukli iako su se klincima svidjeli.